tisdag 12 juni 2012

Salsa med tomat, äpple, basilika och citrondressing - chunky style


En salsa behöver inte vara finskuren, den kan vara chunky också. Som den här superfräscha och goda salsan med tomater, äpple, rödlök och basilika. Använd gröna syrliga äpplen, t.ex. Granny Smith, och du får en häftig blandning med kontraster mellan krispiga äppelbitar, mjuka tomater, rödlökskick, örtig basilika och syrlig citrondressing. Gott som tillbehör till mycket, t.ex. en grillad köttbit som vi åt det till.

4 personer
2 gröna äpplen i bitar
1 kruka basilika, grovt strimlad
500 g blandade körsbärstomater (jag tog röda och gula), halverade
1/2 rödlök, finhackad
Pressad citronsaft, ca 1 msk
4 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Blanda tomater, lök och basilika i en skål. Blanda citronsaft med olja, salt och svartpeppar. Smaka av så att du får den syrlighet du önskar. Blanda ner äppelbitarna i skålen och häll direkt över dressingen så att äpplet inte mörknar i köttet. Blanda runt och servera rumstempererat.



Är inte basilika för härligt! Doften är underbar och det är så lätt att ta hand om bladen jämfört med att repa t.ex. färsk timjan. Och man kan blanda det med nästan vad som helst och få olika upplevelser av den. Väldigt allround fast smaken har sådan karaktär. Fascinerande!



Blanda allt innan äpplet tar plats. Dressingen med citronsaft gör att äpplet inte mörknar, samma effekt som med citronsaft på avokado.



Blandat och klart. Vackert att titta på och mycket gott att äta!


Som vanligt lite av en gamble att handla i den lilla staden. Jag norpade den sista krukan basilika och timjan (som användes till köttmarinaden). Dillen var slut men en vänlig själ ur butikspersonalen hämtade mer som lyckligtvis fanns på lagret och fyllde på. Puuuh... Dillen skulle jag ha till mina supergoda dillfritters. Det gäller att vara flexibel om jag inte vill åka lite längre för att handla när vi är på landet. Kan vara en kul utmaning men oftast blir det bara frustration av det. Men den gångna helgen gick det bra!

Idag ska vår lilla lya fotas inför försäljningen. Tror aldrig vi har haft så renplockat och välstädat hemma. Men ännu finare och välskurat lär det väl vara när det är dags för visning också. Skräckblandad förtjusning det här med att köpa nytt och sälja. Hur ska det gå? Mycket nerver och mycket att tänka på. På jobbet är det full fart för precis alla vill göra klart innan semestrarna drar igång. Så det är mycket nu och nattsömnen blir lidande märker jag. Det är mycket som snurrar i huvudet, till exempel hur köket ska se ut. Fast det är ett ganska kärt bekymmer...

Vi är inne på ett funkisinspirerat kök då huset är från -49 och bland annat finns den obligatoriska hyllan med glasmått bevarad i det gamla köket. Mycket inspiration finns att hämta på Byggfabriken, till exempel den här bilden som jag lånar därifrån:

Men jag är inte så säker på om jag vill gå "all in" med rostfri diskbänk för hela slanten men jag gillar handtagen, släta vita luckor, vitt kakel och runda eluttag i svart bakelit. Och det blir ett kök i vinkel vilket jag gillar bäst. Man kan ju köra inspirerat av funkis för att bevara lite känsla men vi får se vad det blir. Sånt här kan jag fundera länge på, på bekostnad av nattsömn, det får det vara värt!

Hur ser det ut i ditt kök? Lantligt, modernt, funkis, franskt lantkök, 50-tal, vitt, färgglatt, trä??? Berätta gärna, all inspiration är välkommen!




25 kommentarer:

  1. Den där salsan låter supergod och ska absolut prövas! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är verkligen hur läcker som helst, prova, prova!

      Radera
  2. Apropå hyllan med glasmått, det fanns i min lägenhet när jag flyttade, men inte så fräscha tyckte jag och slängde måtten i diskmaskinen, för att de skulle bli riktigt rena. Inte bra, de blev förstörda. Och som jag letade efter nya, snudd på omöjliga att få tag i.
    Men så kom jag på, jag hade satt in svarta bänkskivor,iväg till färgaffär och rådfrågade, målade måtten, frontsidorna, i svart färg.
    Riktigt snyggt! I efterhand så är jag nästan nöjd med att de blev förstörda, det blev så mycket bättre! Så var rädd om hyllan och måtten, så otroligt praktiskt att ha. //Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart, Therese! Då kunde du ju behålla dem. Tack för varningen, då ska de inte få gå i någon diskmaskin :-)

      Jag hade såna där mått i en annan lägenhet för många år sen som vi också renoverade. Då gav jag bort dem till en kompis (fattade inte bättre - ung och dum). Hon använder dem än i dag i sitt kök :-) Men nu får jag snart mina alldeles egna och jag ska vara verkligen vara rätt om dem.

      Radera
  3. Dagens kök är "sådär" med ljusa luckor och en köksbänk i varm "trädfärg".
    Det jag trivdes bäst i hade också liknande köksbänk och den färgen återkom i halva rundstavar liksom som ramade in de vita skåpsluckorna.
    Mitt värsta kök med gulgröna urfula skåpsdörrar fixade jag genom att klistra på en vit "ådrad" folie (som gick jättesmidigt att ta bort när vi flyttade) och andra handtag förstås.

    Du vet att du kan göra ett 3D-kök på IKEAs sida? Även om du inte köper där kan du ju testa lite hur det skulle se ut ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljust och trä är fint! Det är bra när man kan fixa till med enkla medel om det är något man inte gillar. Bara att byta handtag och knoppar gör massor och att sprutlackera om man tröttnat på färgen kostar inte en förmögenhet längre heller.

      Japp, använde IKEAS program när vi planerade köket till landet. Riktigt bra!

      Radera
    2. Sprutlackera hade varit okej om jag inte som hyresgäst hade behövt lämna tillbaka lägenheten i ursprungligt skick... Här i Tyskland är det nämligen väldigt ovanligt att det överhuvudtaget är ett komplett och färdigt kök i en hyrelägenhet! Dom flyttar med sig sina köpta kök och pusslar ihop det så gott det går - hoppas inga svenska hyresvärdar läser med ;-)

      Radera
    3. Oj, det var ovanligt. Att man t ex i England tar med sig spis, kyl och andra vitvaror känner jag till men att ta med sig köket :-)

      Tror inte att det skulle hända i Sverige, här betalar man ju för det som finns i lägenheten - det hamnar på prislappen. Antar att det skulle vara billigare med bostäder utan kök men jag tror jag föredrar det svenska systemet.

      Radera
    4. Jag också!! Först hitta en lägenhet MED kök, sen tycka om det och lägenheten... där vi bor nu var allt nytt men det fanns inget kylskåp. Det trodde dom inte någon skulle vilja ta över efter någon tidigare hyresgäst använt det... konstiga idéer när man är svensk och vet hur det kan vara!

      Radera
  4. Lindha Johansson12 juni, 2012

    Jag vet bara hur mitt drömkök INTE ska se ut: ingen bänk och vitvaror i rostfritt stål iallafall. Måste vara hopplöst att rengöra och alla dessa fingeravtryck!

    Kakel är ett måste, men inte någon skrikig färg, förmodligen vore det bästa att utgå från ett vitt kök och ha färgklickar i form av tyger osv. Man vill ju inte behöva byta ut hela köket när man tröttnar!

    Golvet är jag osäker på, men om det blir sten/klinkers så är golvvärme ett måste, mitt nuvarande kök är iskallt på golvet större delen av året och en matta är jobbig när man har 4 katter som flyttar på den hela tiden... och spyr på den! Jäkla katter!

    Det är lustigt hur viktigt det är att få rätt skåpluckor och handtag. Jag hatar de som finns i mitt kök, billiga vita skåp som har gulnat och är jättesvåra att rengöra från fettdammet och fula, opraktiska handtag.

    Eftersom hyresvärden tycks avsky oss och vill ha ut oss från lägenheten som fort som möjligt (bara de hittar en ursäkt) så tänker jag inte spendera några pengar i onödan. Ändå är huset max 10 år gammalt, men den förra hyresvärden (som byggde) var jäkligt snål och sparade pengar på andra sorteringsmaterial och att göra allt så billigt som möjligt.

    JAG skulle lägga pengar på en jättebra spisfläkt, jag hatar att hela lägenheten stinker matos flera dagar i sträck, det hjälper inte ens att vädra efter matlagningen. Får tvätta om kläder osv pga matoset. Vidrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att veta vad man inte vill är också bra :-) Jobbigt läge där... Förstår precis om du inte vill lägga en spänn. Det är bland det värsta som finns, att ta över efter "fuskbyggare" där bristerna kommer fram vartefter. Jag ska se till att tänka på vad jag inte vill ha i vårt blivande kök, lika viktigt som vad man vill ha!

      Radera
  5. Vilken härlig och färgglad salsa. Vi åt salsa i helgen men det var av en helt annan sort :)

    Vi har trä i vårt kök... lite mörkare... helt ok! Ha en fin tisdagskväll vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Salsa kan man inte få för mycket av, suveränt sätt att få i sig en massa färska grönsaker.

      Jag kunde nästan ana att du skulle ha lite mörkare trä i ditt kök, det är säkert mer än OK!

      Detsamma och kram till dig!

      Radera
  6. Vår lägenhet är byggd -53 och går i den charmiga funkisstilen du nämner. När jag flyttade hit var köket ganska sunkigt men nu är det vitt och fint! Största problemet hade jag med valet av bänkskivor. Jag behöll den gamla, ganska stora, rostfria diskbänken men satte massiv körsbär på de andra ytorna. Det blir riktigt snyggt med den varma körsbären mot det vita och rostfria!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter jättefint och fräscht, just det ljusa med rostfritt och vitt till mörkare trä. Tack för det! Jag vet inte hur jag ska tänka om rostfritt, det var ju alltid rostfritt när jag växte upp och sedan kom andra typer av bänkar och invaderade. Men det rostfria har sin charm och det är väldigt praktiskt. Det största problemet är nog att jag inte tror att Mannen skulle vilja ha det... Hm. Men med lite kvinnlig list så :-) Fast det kommer nog bli många turer fram och tillbaka innan vi bestämmer. En del av nöjet!

      Radera
  7. Fräsch salsa med härliga smaker!
    Ja, mitt kök är inte mycket att skryta med. Från 50-talet, sneda drag-luckor över diskbänken och en grön-gul färg. Nä, hade gärna velat ha ett stort rymligt kök i lite lantlig stil med massor av smart förvaring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 50-talskök kan vara fina tycker jag fast den färgen låter ju inte så mysig :-) Vi har ett sådant kök nu fast målat i en fräsch ljusgrå färg och luckorna till det sneda skåpet ligger i källarförrådet så där är det öppna hyllplan med det vi använder nästan dagligen och diskas ofta.

      Förvaring ja, och gärna smart sådan. Får se om jag lyckas planera in det!

      Radera
  8. Vad spännande med både försäljning och nytt kök, hoppas allt går som ni vill! Någon gång ska jag också välja mitt eget kök... Tills dess får jag fundera på hur jag vill ha det. Så jag ser fram emot hur ert blir!

    En bra salsa kan lyfta vilken rätt som helst (som om det skulle behövas i ditt kök). Jag har haft lite aversion mot frukt i mat, men jobbar på det. Kan tänka mig att "offra" mig lite på din salsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra att ha tid på sig att fundera. Jag vill verkligen att det ska bli rätt eftersom vi tänker oss att bo i nästa lgh ett bra tag. Lite jobbigt när man känner att man behöver ta lite hänsyn till husets stil, det skulle liksom inte funka varken med lantligt franskt kök eller toppmodernt. Nu vill jag nog inte ha varken eller men ändå, det begränsar...

      Samma här, frukt i mat har jag varit värsta anti emot, men det funkar verkligen vissa gånger. Som här! Offra dig gärna, jag tror inte att du ångrar dig :-)

      Radera
  9. Vårt kök är ett sk. funkiskök med överskåpen kvar från att huset byggdes dvs 1937! Mycket som är bra med det men en nackdel är att skåpen är alldeles för "odjupa" (hur säger man då egentligen?). Vårt drömkök ska ha mycket förvaringsplats, det är det absolut viktigaste. Gillar inte alls när alla skåp tagits bort och det bara är hyllor överallt istället, så smutsigt det blir som står på hyllorna.
    Trägolvet har vi plockat fram och det gillar vi väldigt så det är något vi önskar i nästa kök också.
    Just vilken stil är så svårt, det hänger så på köket och var det finns.

    Hörnskåpet på bilden gillas skarpt, så annorlunda och kul med den svängda dörren:)
    Bakelit - absolut!

    Men visst är det ett kärt "problem" att lösa:)
    Lycka till,
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår precis vad ni menar, vi har sådana skåp nu som sluttar längst ned och de är väldigt odjupa, perfekt ord :-) Öppna hyllor går bort för mig också. Förvaring är superviktigt.

      Det låter jättefint med trägolv i köket! Vi funderar på ett rutigt golv, stora rutor i vitt och grått, lagt med sådana där plattor...

      Ni har så rätt i att det beror på var köket finns, det vi har på landet skulle jag t.ex. inte vilja ha i stan.

      Visst är hörnskåpet läckert! Köket på bilden är dessvärre måttbeställt och platsbyggt = väldigt dyrt. Byggfabrikens kök levereras omålade dessutom så lägg till att få det målat av proffs. Men bra inspiration är det på vägen.

      Tack för lycka till och kram tillbaks - det kommer nog fler vändor med önskan om råd och tips innan det är klart!

      Radera
  10. Vilken härlig sommar salsa. Svårt att veta hur ett bra kök ska vara, men en sak som jag saknar i mitt kök är bra/större arbetsyta och fler skåp.
    Har vita skåp med trähantag trivs med det. Lycka till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lättare att veta vad man saknar och hur det INTE ska vara :-) Låter ljust och fint med vitt och trä. Just arbetsyta och förvaring tror jag ligger högt på de flestas önskelista.

      Tack Milla, lycka till kan behövas!

      Radera
  11. Basilika är den örtkrydda jag använder mest. Dels för att den är lätt att hålla vid liv inomhus och dels för att den på så sätt finns året runt. Nu när det gror förfullt i landet plockar jag alla sorter. Inte så mycket dragon.

    Vårt hus är byggt -58 och hade ett gammalt trångt parallellkök. Vi har öppnat upp två intilliggande rum och gjort ett större kök med lite avdelad matplats. Vi har valt en klassiskt stil med ekgolv, vita luckor med spegel (fast bara lådor nedtill och inga överskåp) och ekbänk.
    Kan du inte ha en sådan där spräcklig bänkskiva, med vit eller grå botten och massa sträck i. Vet inte vad de heter. Borde kommit 40-50-talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Basilika är verkligen allround och all year! Underbar krydda. Härligt med egen kryddgård, det ska jag ha på landet! Sen...

      Låter som ett härligt kök! Lite av det har jag ju sett på bild. Öppet och ljust utan skåp på väggarna och väldigt praktiskt med allt i lådor. Vi har den med grå botten i lgh vi bor i nu :-) Virrvarr heter den, mönstret designat av Sigvard Bernadotte. Så den är jag lite trött på men köket kommer nog att gå i grått och vitt... M har inte ens börjat tänka på köket ännu så när jag vill diskutera tar det stopp. Vi ligger lite olika i tankarna där och han tänker på andra saker, Venus och Mars du vet :-)

      Radera