tisdag 7 augusti 2012

Bondomelett - sitter som en smäck!



Bondomelett med potatis, lök, paprika, tomat och bacon är bland det godaste jag vet. Jag gräddar den färdigt i ugnen med en massa ost ovanpå. Då påminner den lite mer om en tortilla/frittata men jag kallar det bondomelett ändå. Mycket ägg i gör den riktigt matig och funkar absolut som middagsmål med lite sallad till. Eller som lunch och även till frukost förstås, kanske när du har tagit dig lite sovmorgon och gärna lägger lite extra tid på frunchen.

Omeletten räcker till 2-4 portioner beroende på till vilken måltid på dygnet du äter den. Ingredienserna och mängderna är inte så noga och du kan stoppa ner nästan vilka grönsaker som helst. Potatis tycker jag däremot gärna ska ingå, det blir både gott och extra mättande.

Bondomelett - på ett ungefär behövs
5 ägg
1/2 dl mjölk
Salt och svartpeppar
1 dl riven ost
3-4 kokta kalla potatisar i bitar
1 grön paprika i bitar
1 gul lök, hackad
Smör
Tomater
Bacon

Blanda ihop omelettsmeten av ägg, mjölk, ungefär 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Blanda ner den rivna osten också. Smält smöret i en panna som tål att stå i ugnen. Lägg ner potatis-, paprika- och lökbitar. Fräs ett par minuter och häll sedan i omelettsmeten. Rör ner smeten mot botten tills den börjar stelna, den behöver inte stelna helt utan blir färdig i ugnen. Toppa omeletten med tomater och ställ in i ugnen på 200 grader ungefär en kvart tills den har stannat och fått fin färg. Ta fram grytlappen och använd den när du tar pannan ur ugnen. Handtaget är varmt!

Skär upp i bitar och piffa till med t.ex. färsk timjan men om du inte ska fota maten till en matblogg kan du hoppa över det momentet :-) Servera med knaperstekt bacon och en sallad eller färska tomater.



Skär i små eller lite större bitar om du vill ha omeletten mer "rustik".



Allt är klart att ställas in i ugnen! Efter 15-20 minuter blir den alldeles gyllene...



Jag använde en traktörpanna med höga kanter för att få omeletten lite tjockare.



Knaperstek bacon och servera separat. Hur gott som helst!


Vi har haft några härliga dagar på landet och laddat inför lägenhetsfix i stan. Nu är vi på plats och det känns ok med tanke på vädret - just nu samlas stora svarta moln utanför fönstret. En syn jag börjar bli väldigt van vid den här sommaren... Det blir nog lite si och så med matlagningen efter våra hantverkarpass men nånting ska jag nog kunna skrapa ihop att bjuda dig på här i bloggen så vi ses!





20 kommentarer:

  1. Sen flera veckor tillbara funderar jag på det här med frittata, ungspannkaka eller lufsa - och nu kommer du med en fin bondomelett... *suck* jag vet inte var jag ska börja eller om jag gör en blandning av alltihop ;-)

    Gjorde din *parmesangratinerad-broccoli-och-blomkål* i förrgår och jösses var god den var!! Satte själv in receptet med mina bilder (du vet ju var...) och fick idag ett tips, att sätta i krämiga ägghalvor när gratängen är färdig. Låter också gott tycker jag!

    Blir det några *före/efter bilder* som i sovstugan? Tror det är fler än jag som är nyfikna ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer säkert på en mix av allt det goda! Kul att du skickar recepten vidare. Ägghalvor i den rätten blir säkert jättegott, passar ju finfint till broccoli och blomkål.

      Jag håller på och funderar på om jag ska köra en enkel variant på blogg separat från matbloggen på temat renovering. Eller om jag ska rapportera via Instagram. Jättelätt att följa där i så fall för den som vill, kostar inget och inläggen blir mer regelbundna. Kanske ska jag göra en liten gallup här i bloggen. Vill inte blanda in för mycket annat än mat, tror att det är det som de flesta av mina följare vill ha.

      Ska fundera vidare och återkommer!

      Radera
  2. Ja, du har så rätt. Sitter som en smäck! Verkligen en underskattat rätt enligt mig, så gott som det är.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har funnits med länge och det säger ju allt. En riktig favvo för mig...

      Radera
  3. Ville bara säga att jag älskar dina recept mums
    Kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kajsa! Tack! Superkul att höra :-) Blir jätteglad!

      Radera
  4. Omelett av alla slag är en lunchfavvo. Det går nästan alltid svänga ihop och ha i lite vad som köket erbjuder.
    Ja, så om det så blir omelett varje dag här på bloggen får du allt skrapa ihop något till oss. Vi är omättliga ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med ägg kommer man långt... Ha ha, det låter bra det :-)

      Radera
  5. Ser ut som sån där perfekt "dagen-efter-kvällen-före" brunch. Inte för att vi någonsin har råkat ut för det alls inte, men vi kan ju föreställa oss:):)

    Lycka till med både ihopskrapning och lägenhetsfix,
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja exakt! För oss blev det en sen middag när orken att ta tag i något mer avancerat inte fanns att hitta.

      Tack så mycket, kan behövas!

      Kram till er

      Radera
  6. Du behöver då inte skrapa ihop något så duktig som du är! Älskar färgerna i omeletten! Jag brukar göra liknande fast inte i ugnen utan på plattan och även med med skivad gurka på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Amy :-) *Rodnar* Skivad gurka på låter lite mysko men när jag tänker efter så kan det nog smaka riktigt fräscht att ha ovanpå!

      Radera
  7. Jag har ju varit borta från bloggosfären ett tag och nu ligger jag här och frossar i alla godsaker som du bjudit på i sommar. Hjälp vad jag blir sugen på ALLT! Just nu funderar jag på om en bondomelett inte skulle sitta fint som nattamat ;) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunn och välkommen tillbaka! Bara att välja, vraka och frossa :-) Det här är som sagt perfekt som nattamat och även en liten kall bit nästa dag smakar fint som litet mellis.

      Kram till dig!

      Radera
  8. En av mina favoriter till frukost! Så gott!
    ha det gott/ lena-makeaheadfood

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suverän mat! Till frukost också :-)

      Tack detsamma, Lena!

      Radera
  9. Lunchtimmen är inne och här sitter jag med kurrande mage. Hade jag haft ägg hemma (varfööör har jag inte det?) hade jag gjort din bondomelett!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför har du inte ägg hemma människa?! Med ägg kommer man långt när magen kurrar. Då vet du vad du ska köpa med dig hem nästa gång du handlar :-)

      Radera
  10. Det ser jättesmarrigt ut! Gillar tanken att ha ner potatis, det känner lite matigare då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut potatis i, tycker jag. Det vill jag ha till nästan allt :-)

      Radera