måndag 13 augusti 2012

Lövbiff Rydberg - kött och potatis med vansinnigt god senapsgrädde. Och jo, jag finns fortfarande!


Det här är min variant på Biff Rydberg. Egentligen ska den göras på grovt tärnad oxfilé men tycker det känns lite väl lyxigt att köpa fin oxfilé och choppa upp. Dessutom äter jag inte så mycket kött och Mannen blir (nästan) lika glad för lövbiff ändå och plånboken tackar mig.

Om man blandar ihop kött, potatis och lök så blir det pytt i panna. Biff Rydberg är det bara om man serverar allting separat tillsammans med äggulor och senapsgrädde - har jag hört.... Väldigt gott. Faktiskt fantastiskt gott. Det är inte klokt hur senapsgrädden hissar smaken på köttet!

Ett bra tips för stekningen av potatisen om du inte vill stå en halv evighet och råsteka de grova tärningarna färdiga - bryn dem först i smör/olja tills de får fin färg (ca 10 minuter på hög värme), stek sedan färdigt i ugnen på 200 grader. Det behövs upp till 15-20 minuter i ugnen beroende på hur stora bitar du har.

4 portioner
8 skivor lövbiff i strimlor
600 g potatis, skalad och grovt tärnad
3 gula lökar, finhackade
Smör och neutral olja (raps- eller majsolja)
Salt och svartpeppar
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk skånsk senap
4 äggulor
Hackad persilja

Börja med senapsgrädden, vispa grädden fluffig och blanda med senapen. Ställ kallt medan resten görs klart. Stek lök i smör och potatis för sig i smör och lite olja. Salta lite på potatisen när den är färdig. Håll varmt tills köttet är klart. Stek den strimlade lövbiffen hastigt i smör på hög värme - inte för mycket i pannan, dela upp i omgångar så slipper du att köttet "kokar". Salta och svartpeppra. Lägg upp lövbiff, potatis och lök för sig. Strö över hackad persilja. Klicka lite senapsgrädde på köttet och servera resten bredvid och så äggulor att hälla över potatisen.


Kött och potatis... Har man bara det så är man så gott som hemma. I alla fall hos mig :-)

Det här är verkligen en favorit för mig och jag ser fram emot att göra det igen när vinterpotatisen är som den ska igen. För i ärlighetens namn har jag inte lagat någon mat på flera dagar. Får man vara matbloggare då? Vi har fullt upp med renoveringen och orken finns inte att stå i köket, inte ens för att fixa något snabbt. Men snart blir det några semesterdagar till på landet och då ska jag komma igen med råge. Så tack för att du hänger kvar!

Tiden som slukas av annat gör att jag inte hinner med att kommentera som jag brukar i de bloggar jag följer men jag läser och har koll på vad ni gör :-)

Som bevis på att jag har fullt upp kommer här lite bilder...

Väggar med tre lager tapet att ta bort.
Ånga och skrapa funkar bra men det tar vääääldigt lång tid...
Här ska det nya köket ta plats. Så småningom...
Idag har vi bland annat roat oss med att tömma lägenheten
på en massa byggriv. Det gamla köket t.ex.
Big Bags är mycket bra att ha då.
För att inte tala om en tigersåg...
Golvplattor i hallen som har brytits och hackats bort med stämjärn...

More to come...



22 kommentarer:

  1. Mmmm, det är en riktig klassiker och så gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart att vänta på för med färskpotatis blir det inte samma sak. Potatisen är viktig här. Som alltid :-)

      Radera
  2. Vilken bra påminnelse du kom med, Rydberg var länge sedan men det är riktigt gott!
    Förstår att du varken hinner laga mat eller blogga men uj vad ni jobbar. Ta din tid, vi väntar och ibland måste man få ta en paus. Lycka till med renoveringen! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en höjdare! Ja, det är lite körigt nu och trist att inte hinna med allt jag vill. Stort tack och kram till dig!

      Radera
  3. Oj, vad ni sliter och står i! Var sak har sin tid och såklart hänger vi kvar här :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga fritidsproblem här inte :-) Tack!

      Radera
  4. Hej söta vän!!
    Hihi nu är det dax att koppla på vardagen =)
    Nu är jag tillbaka för lite kommentarer! Ser att det har hänt mycket!
    Intressant läsning för lilla mig!
    MEGA STOR kärlek till dig!!
    <3 <3 <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Vardaxlyx och välkommen tillbaka! Ja, det är en del som hänt och mycket på gång :-)

      <3

      Radera
  5. En rätt helt i min smak! Niger och tackar ;-)

    Hu, där har ni lite jobb i nya lägenheten! När ska den vara inflyttningsfärdig?

    Fortsätt med hämtmat och koppla av lite efter en hård arbetsdag som byggarbetare istället för att *fixa ihop* något att blogga om - vi väntar ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, i min också! Svårt att säga när den ska vara inflyttningsfärdig, vi måste ut ur vår nuvarande lägenhet sista helgen i augusti. Den nya lägenheten kommer inte vara klar då på långa vägar. Om det kör ihop sig ordentligt så har vi en plan B. Det löser sig :-)

      Radera
  6. Med den där bildkavalkaden så är det helt förståeligt att du inte orkar slita i köket också! Herregud, jag är imponerad att du ens orkar blogga...!
    Rydberg har jag nog varken ätit eller lagat, men min utmaning till mig själv är att i höst ge mig på klassiska recept, så TACK!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte är jag gjord för att fungera på sjuttielva flanker samtidigt i alla fall. Mycket fysiskt arbete som tröttar ut rejält. Visst är det härligt med klassiker! Kul att du gör det till en utmaning att testa, jag hänger med och kollar hur det går!

      Radera
  7. Oj oj oj vilket enormt arbete som försigår. Spännande! Men det blir säkert kanon när det blir klart! Kämpa på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi kämpar på! Det är kul men slitsamt och det är slutmålet som inspirerar och ger kraft. Fast det kommer att dröja innan jag kan stå och pula i det nya köket :-(

      Radera
  8. Får lite lätt ångest över dina bilder på renoveringen. Har haft det så här hemma i perioder, skönt när det är klart.

    Maten ser vansinnigt god ut, riktigt lyxigt!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite ångest är allt inblandad men det är bara att ta ett steg i taget. Man är så stolt efteråt och det är kul att få göra det till sitt eget. Du vet vad jag menar som är van själv.

      Tack, prova och du kommer inte att ångra dig!

      Radera
  9. Vi kommer vara kvar här! Det är inte alltid så lätt att hinna göra allt man vill. Strunt samma om du inte hinner laga en massa mat för att locka oss med. Jag hinner heller inte alltid kommentera på alla bloggar jag läser. Önskar att det fanns som en gilla funktion på bloggen som på FB. Men vi förstår att du har haft fullt upp!
    Kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-)

      Visst vore det toppen med gilla-funktion! Har för mig att man kan lägga till valfria "reaktioner" som en gadget, i alla fall i blogspot. Det ska jag nog kolla upp!

      Kram till dig!

      Radera
  10. Klart man får vara matbloggare ändå, den renoveringen är väl en ursäkt om någon som heter duga! Vilken massa jobb, men det gäller verkligen att hålla siktet på målet så blir det lite lättare.
    Och hänger med gör vi absolut, vi kan inte mer än instämma helt i Emmys kommentar rakt av.

    Kram på dej från oss båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt med allt stöd :-) Ja, det är inget dåligt försök till undanflykt i alla fall! Som tur är har vi rutinen inne med att fokusera på målet så att man orkar.

      Ses och hörs!

      Kram + kram

      Radera
  11. Instämmer jag med! Inte alltid tid finns att kommentera men läser det gör vi nog alla allt! Så fint ni kommer att få det sen efter allt det här :)
    Senapsgrädde låter gott ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läsa hinner man i alla fall och det är tur det. Så mycket man kan göra i mobilen. Det kommer bli jättefint, hoppas vi i alla fall :-)

      Senapsgrädde är verkligen gott, men vad tror du man kan använda det till om inte till kött?

      Radera