torsdag 20 september 2012

Halloumipanerad kyckling, ratatouille och potatistårta



Att panera kyckling är ju gott. Att panera med riven halloumi är väldigt gott. Så varför inte prova :-) Det här är en riktig favorit som jag bjuder på i repris. Ät kycklingen med en smakrik potatistårta och en saftig grönsaksröra så att  det inte blir för torrt. Ratatouille passar väldigt bra nu överhuvudtaget med mycket nyttigheter och så är det värmande och gott. Bra mot höstförkylningar och frusna kroppar.

Kycklingen blir riktigt god och frasig när den paneras med riven halloumi och färsk basilika. Man kan alltså göra mer med halloumi än att skiva och steka eller grilla den. Att panera kyckling med parmesanost har jag gjort förut men det här är mer rustikt och riktigt saftigt. Eftersom det blir rejält med färg på kycklingen väldigt snabbt så steker jag färdigt filéerna i ugnen under lite aluminiumfolie. Om du vill hålla igen på kolhydraterna så skippar du potatistårtan och vräker på med mer ratatouille till kycklingen. Som veggoalternativ skulle jag prova att ge quornfiléer samma behandling som kycklingen.

4 portioner
4 kycklingfiléer
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
250 g halloumiost, grovriven
1 kruka basilika, riven
1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk olivolja

Gör det vanliga med kycklingen: skölj, ansa och torka av. Putsa ev till filéerna så att de tillagas jämnt i pannan. Salta och peppra kycklingen. Häll upp vetemjölet på en tallrik. Vispa ihop äggen och lägg i djup tallrik. Blanda halloumi och basilika i en tredje djup tallrik eller skål. Panera kycklingfiléerna först i mjölet och sedan i de vispade äggen. Allra sist i ostrivet innan du steker dem till fin färg på båda sidor i olivolja. Stek färdigt i ugnen på 150 grader under folie i minst tio minuter. Kolla kycklingen så att den blir ordentligt genomstekt. Inget rosa...

Hoppas det smakar! 



Riv halloumin grovt och blanda med hackad basilika.

 
Färgen blir underbart gyllene och ytan krispig och god. Inuti saftig kyckling!
  Till kycklingen passar potatistårta med västerbottenost!      


  Och så en saftig grönsaksröra - ratatouille! Här precis innan allt ska ner i grytan och puttra... 

     
     
 
Det blir ingen dålig tallrik detta! Mycket att laga till men väldigt lätt och mycket av det sköter sig själv. Potatistårtan i ugnen och grönsaksröran i grytan. Helt klart värt tid och insatser i köket. 


I söndags flyttade vi ut från sovrummet och in i vardagsrummet. I veckan genomgår sovrummet sin förvandling och kommer att vara klart till helgen. Så nästa steg är att flytta in mer på riktigt och möblera som det ska vara. I sovrummet säng och byrå som är mer traditionellt än att ha kyl/frys, ugn och micro där :-) Det kommer att bli en hel del putsande och fejande av golv, väggar och skåp innan vi kan packa upp alla kartonger men när det är gjort är det bara att systematiskt börja tömma kartongerna. Köket är dock inte klart. Vi väntar på måttbeställd bänkskiva och när den är på plats ska det kaklas. Men sen!

Under tiden är det ren lyx att husera i vardagsrummet. Eftersom det är en öppning dit in utan dörr till köket så har vi byggt upp en vägg av flyttkartonger så att hantverkarna inte behöver se våra nunor i sängen när de kommer på morgonen. En udda tillvaro vi för men lite roligt ändå på något sätt. Mycket beror det nog på att det är högst tillfälligt.

För övrigt kan vi väl alla glädjas åt att väderprognosen visar många dagar framöver med sol! Inga höga temperaturer men det är ju bara att klä på sig, sätta sig i ett hörn med lä och lyfta nosen mot himlen. Eller göra något annat trevligt utomhus. Höstluften är underbar att suga i sig tycker jag! Särskilt på landet där det ska lagas mat i helgen. Välkommen tillbaka för att se vad det blir!

Ha det gott!


22 kommentarer:

  1. Mums, ratatouille är något jag ofta lagar och potatistårtan ser väldigt god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Och känns så nyttigt. Potatistårtan gör jag som tillbehör till kött och sås som variation på gratäng, mos eller vanlig kokt potatis. Gott!

      Radera
  2. Jag dör lite vadgott det låter! Kul med en annorlunda panering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, då! Inte för mycket bara :-)Lite medelhavsinspirerat borde ju passa Spanienfrugan!

      Radera
  3. Det lät verkligen jättegott! Vilket roligt sätt att använda Halloumi på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott är det, och osten blir ett sånt fint "skal" runt kycklingen så det håller sig saftigt inuti och knaprigt utanpå.

      Radera
  4. Beror säkert på att det är för en kort tid, lite som att campa i sitt eget vardagsrum:) Kanske ska bli skönt att snart få komma bort från flyttröran lite, sova i ett rum som är vad det är:)

    Panera i halloumi låter som en succé, vi älskar båda den salta smaken. Ratatouille låter som den kompletterar det salta perfekt.

    Kramar från två nerviga, spända Mårtenssonare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så! Med plastbestick och muggar :-) Ska verkligen bli skönt att leva lite mer normalt och ha det lite mer primitivt på landet än tvärtom...

      Riktigt gott med halloumikyckling och rattatåj.

      Det är samma här - nästa helg. Oj!

      Kramar

      Radera
  5. Kanske lite nyttigt att få leva lite spartanskt ett tag. Lär en uppskatta den lyx det är att bo som vi gör annars. Ska kolla med Lars om inte vi kan ordna det i helgen. Lite flyttlådor överallt bara för skojs skull... ;o)

    Maten ser verkligen god ut. Ska jag absolut testa nångång snart.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag absolut, och vi blir påminda om det varje helg på landet. Befriande på något sätt också faktiskt... Fast jag skulle nog inte gå så långt som att bygga fort av flyttlådor bara för skojs skull :-)

      Prova, du kommer inte ångra dig - lovar!

      Kram!

      Radera
  6. Ursäkta, men fy fasen vad god kycklingen ser ut! Jag måste kolla om jag hittar halloumi här och testa. Vilken smakriktning har halloumi? Kan man jämföra det med annan ost? Har ju sett många recept i *Bloggsverige* med det nu, men vet fortfarande inte hur det smakar eller vilken konsistens den har ;-)

    Potatistårtan står också på *to-do-listan* men utan vätterbottenost, här blir det prästost - om jag offrar den till det ;-)

    Step-by-step och snart kan du placera ut dina kära ägodelar i ett nytt hem. Det känns alltid skönt men samtidigt, och det är också bra, så upptäcker man ofta att det finns grejor som dock passar bättre i kartongen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, och skenet bedrar icke! Halloumi är salt i smaken och väldigt fast i konsistensen. Den är egentligen bara mjuk nystekt eller nygrillad men utan att rinna. När det svalnar igen blir den gnisslig mellan tänderna men smakar fantastiskt. Mycket smak som passar perfekt att panera snäll kyckling med.

      Jag tror potatistårtan blir minst lika god med prästost, prästost är min absoluta favorit så jag förstår att du är rädd om den.

      Ja, det närmar sig att bo in sig på riktigt och du har helt rätt i att en del inte kommer komma ur de där lådorna. Man kan se perioder av sitt liv passera revy just i gamla flyttkartonger som inte har blivit tömda :-)

      Radera
  7. Det ser riktigt smarrigt ut kära du! (Vilken mat som du lagar gör liksom inte det?) Potatistårta var längesedan jag gjorde nu... kanske dags snart igen.

    Sv: inte ska du känna så. Vi ses ju snart, be so sure!

    Vägg av flyttkartoner, bra lösning där ;) Kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, tack. Potatistårta är trevligt tillbehör som omväxling och egentligen inte så mycket mer jobb än en gratäng.

      Nej, då. Det är lugnt. Nu har jag bläddrat i hela reportaget i tidningen och det blev kanon, tycker jag.

      Visst är vi fiffiga :-)

      Kram till dig!

      Radera
  8. Har precis hittat Två små kök.
    Vilken tur jag har!!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingla!

      Vilken tur jag har att du har hittat hit! Jag har hälsat på och läst inne hos dig. Du verkar vara en fantastisk och stark människa. Vi är samma årgång du och jag. Tack för att du delar med dig av ditt liv. Det är beundransvärt och tankeväckande.

      Radera
  9. Spännande att panera i halloumi, det ser riktigt gott ut alltid. Läggs in i favoriterna!!
    Trevlig helg!
    Kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, helt klart en favorit. Så mycket smak och osten "stänger in" så bra.

      Tack detsamma i solen - kram!

      Radera
  10. Oj, det var ingen dålig tallrik. Halloumipanerad - bara det! Att jag sedan älskar både Potatiskaka och ratatouille gör inte det hela sämre.
    Jag hoppas på mycket sol så frostnätterna dröjer för annars vet jag inte vart jag ska göra av mina plantor. Kanske får bli så att barnen får titta på plantor istället för TV...
    Ha en skön helg! Snart ses vi - på riktigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den du :-) Alla rätt!

      Hoppas plantorna får leva lite till, men som det ser ut idag med regn, regn och åter regn så blir det ju i alla fall lite mildare.

      Detsamma - och yes vad kul det ska bli!

      Radera
  11. Halloumipanering, säger du? Inte illa! Kan tro att det är gott! Potatisgratäng är inte en personlig favorit, men potatistårta kanske? :D Ska undersökas!

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter lite knasigt men det funkar verkligen. Va! Gillar du inte potatisgratäng? Det skulle jag kunna leva på om jag var tvungen att välja typ en rätt :-) Som god tvåa potatistårta så ge den en chans.

      Detsamma!

      Radera