måndag 24 september 2012

Snobbig potatisgratäng med gorgonzola



Hur blir en potatisgratäng snobbig? Jo, med ädel grädde! Lite gorgonzola nedsmält i grädden som potatisen gratineras med höjer gratängen några snäpp på posh-skalan och det är inte så dumt en lördagskväll till en fin köttbit. Jag har absolut inget emot en hederlig potatisgratäng, det är bland det bästa jag vet, men att kunna variera denna kära rätt är inte fel alls. Jag använde en bit gorgonzola på ungefär 180 gram. Ta mer om du vill ha mer framträdande smak men inte så mycket mindre än så, då blir det liksom ingen grej av det och du kan lika gärna göra utan.

Istället för att smälta ner en bit färsk ost i grädden kan du köpa ädelost på tub och sprutta ner i gratängen. Det funkar också och smaken blir djup och fin. Cambozola tror jag funkar bra också, blir lite mildare i smaken bara än med gorgonzola.

Jag är verkligen ingen ostexpert så jag googlade fram att gorgonzola är en grönmögelost, s.k. blue cheese. Nå'n som får ihop den färgekvationen? Grön - blå?! Ja, ja. Gott är det i alla fall. Fast jag föredrar att använda mögelostarna som smaksättare. Har lite svårt att äta dem rakt av med undantag för brieost fast det är säkert ingen ädelost. Jag har ingen aning så upplys mig gärna. Efter att du har provat ädel gratäng!

Ädel potatisgratäng med gorgonzola - 4 portioner
8 mjöliga potatisar, skalade och skivade
1 stor purjolök, strimlad
Smör
Salt och svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
Ca 180 g gorgonzola (eller annan ädel ost)
1 1/2 dl riven prästost

Smörj en ugnsform. Varva potatis och purjolök. Salta och svartpeppra varje lager potatis. Värm upp grädden i en kastrull och smält ner gorgonzolan. Häll över potatis och purjolök i formen. Toppa med riven prästost. Gratinera i ugnen på 200-225 grader i ungefär 30 minuter. Dra sedan ner värmen till 150 och låt gärna gratängen stå 10-15 minuter till, förslagsvis medan du fixar till köttet. Jag vet inte varför men jag tycker att gratängen blir bättre om den får stå kvar i ugnen en stund extra fast den egentligen är färdig...



Välkommen åter kära knöl som jag tycker att du ska vara! Inte som fjunis. Jag menar färskpotatis... Nu funkar det att göra gratänger, mos och annat gott med dig.



Jag har gärna massor av purjolök i potatisgratängen men varierar ibland med gul lök.



Gorgonzola och andra ädelostar som smaksättare absolut. Rakt av - not so much. Smaken blir lite för stark för mig då...



ÄLSKAR potatisgratäng!



Entrècôte fick det bli till gratängen, och så en tomat- och löksallad. Köttet tillagar jag som min köttguru Andy säger att man ska göra. Det ska vara rumstempererat och det räcker bra med salt och peppar. Jag tror att jag lyckades för Mannen var väldigt nöjd - och när det kommer till köttet så är det huvudsaken att han ger tummen upp. Jag själv äter väldigt måttligt med kött och lägger fokus på det andra. Hos mig blir det potatisgratäng med entrécôte och inte entrècôte med potatisgratäng :-)

Tack till dig som läser - utan dig är bloggen ingenting. Jag önskar dig en fin höstvecka!



22 kommentarer:

  1. Vi gillar också potatisen så mycket bättre nu när den inte är färsk längre:) Som färsk smakar den ju nästan inget och man kan ju inte göra något av den, förutom att koka den då alltså. En välkommen knöl!

    Gorgonzola är en favoritost, oavsett om den nu är blå eller grön och vi äter den gärna som den är. Men just i matlagning är den outstanding! I går la vi en stor bit på pizzan vi kockade till, mums.

    En fin vecka till dej också,
    kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi överens :-) Men ni har vassare smaklökar än vad jag har. Låter jättegott att lägga på pizza! Där har jag bara provat med brie hittills...

      En fin vecka som helst går fort :-)

      Kramar!

      Radera
  2. Jag älskar potatis, purjo och gorgonzola (och grädde och prästost med för den delen) - men gör aldrig potatisgratäng! Fattar inte varför, för det är ju egentligen vansinnigt gott och det får bli ändring på det ;-)

    Kommer ihåg att syrran förr var en *jäkel* på att slänga ihop potatisgratänger, och potatis, lök och grädde (mjölk) har man ju nästan alltid hemma - och numera även ett paket bacon ;-) En snabbgjord middag som sköter sig själv den mesta tiden.

    Roquefortost smakar nästan ännu mer, prova med det en gång. Kollade just stavningen och upptäckte att det är en ost av FÅRmjölk som jag alltid påstår att jag INTE gillar... men som jag sedan barnsben gärna äter på salta kex, så kan det va' ibland ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det får det bli ändring på! Man kan ju göra mos av allting också faktiskt om det skulle vara så. Låter också riktigt gott ju mer jag tänker på det :-) Att blanda potatismos med bacon gör jag ibland så det skulle också få åka med.

      Får prova mig fram försiktigt bland alla ostar, kanske roquefort blir en ny favorit. Ibland har man inte koll på vad man gillar och inte, det kan sitta i namnet, inbillning eller någon gammal dålig erfarenhet. Bara att prova igen, som jag med gnocchi. Mycket bättre upplevelse andra gången.

      Trevlig matvecka!

      Radera
  3. Snobbigt me like och detta mmm jag tycker om gorgonzola jättemycket. Konstigt det där, vissa älskar den och andra typ not. Kram på dig och snart ses vi ju :) Ska bli grymt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har ju ganska mycket karaktär så det är väl hiss eller diss som gäller. Ja, nu får veckan gå fort. I alla fall fram till fredag :-)

      Kram!

      Radera
  4. Jag får heller inte ihop grönmögelost-/bluecheeseekvationen, men gott är det i alla fall. Precis som du gillar jag den bäst som smaksättning i såser och sådär! Jag är ju inte mycket för potatisgratäng, men moset är jag glad över att kunna göra igen! Fast måste jag välja så tar jag färskpotatis ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara jag som blir snurrig då, skönt :-) Älskar mos också. Göra mos och smaksätta med gorgonzola och purjo kanske?

      Färsk potatis kan vara god när den är välsaltad, nykokt och med en klick smör - gärna mycket dill också. Men det är väl just begränsningen i vad man kan använda den till som stör mig. Tur i alla fall att inte alla tycker samma. Vad tråkigt det skulle vara!

      Radera
  5. Åhå, snacka om top notch-potatisgratäng. Jag är ju en sucker för all slags ost, och kan äta grönmögel/blue cheese rätt upp och ner - nemas problemas. Vad kul det ska bli att träffa dig (ja de andra också) på fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minsann :-) Efter att jag släppt reportaget om mina bloggvänner i buffé och tittade på övrigt innehåll såg jag ett recept i potatistävlingen med just gorgonzola i potatisgratäng! Fast hon som vann med det receptet hade i päron också, det kanske man skulle våga prova nästa gång...

      Du, detsamma!!! Ha det bra i Polen så länge och se till att inte vara för utarbetad :-)

      Radera
  6. Oh yes, jag tar gärna lite snobbig gratäng!
    Grönmögel är ett svensk påhitt tror jag och att andra länder säger blåmögel fast att det är samma kategori av ostar. Förvirrar ännu mer att du i Sverige kan köpa både blåmögelost och grönmögelost, fast de är same same.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Visst är det klurigt med de där ostnamnen. Ingen idé att fördjupa sig mer i den saken inser jag, det blir bara krångligare och krångligare :-)

      Radera
  7. Jag tycker bäst om färskpotatis, den allra första färskpotatisen är vattnig och smakar inte så mycket (Swift). (Har lite koll då jag jobbar med potatis.) Men sen kommer andra sorter som är riktigt goda. Jag tycker man kan göra med färsken, koka, steka, ugnsrosta, potatissallader, foliepaket. Vill man göra mos eller gratänger får man ta den mjöliga varianten, typ King Edward eller annan mjölig sort. Mandelpotatis som är mjölig är supergod i gratänger och mos. Finns ju mycket olika varianter i påsar i butikerna även på sommaren!!
    Ädelost i gratäng har jag aldrig smakat, det måste jag prova!!. Låter gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog jag som inte har satt mig in så mycket just i olika sorters färskpotatis utan plockar den som finns i stora butikens potatislår. Jag försöker testa en massa olika tillagningssätt med färskpotatisen även på sommaren och det blir gott, men inte riiiiktigt lika gott som med vinterpotatis :-) Tyvärr har de inte alltid de där påsarna i butikerna på sommaren, men då brukar bakpotatisarna komma till undsättning.

      Spännande att jobba med potatis tycker jag som potatisgris! Hoppas du kan dela med dig av fler tips till en novis som jag. Kanske t.o.m. jag kan omvändas till att sjunga färskpotatisens lov :-)

      Radera
  8. Åh va gott det måste provas! Sen är det bästa sättet att äta gorgonzola på pepparkakaor, enligt moi! ;) Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, Jenny! Ädelost på pepparkakor, håller med! Men då ska det vara dubbla pepparkakor och inte för mycket ost emellan för mig :-)

      Radera
  9. Ah! Potatisgratäng och gorgonzola, kan det bli annat än gott?! Två av mina favoriter i ett! MUMS! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kunde ju inte det :-) Verkligen ett lätt sätt att variera gratängen på.

      Radera
  10. Åh det är så gott att ha i gorgonzola. Läste ett annat recept någonstans med det och även päron i potatisgratängen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det! Såg det i senaste Buffé efter att jag slitit mig från bloggträffsreportaget, men det var efter att jag gjort gratängen på landet. Det var en potatistävling och hon som vann hade gorgonzola, päron och nåt mer i sin gratäng. Den vill jag prova - låter jättegott med päron i också - om än lite småknasigt :-)

      Radera
  11. Pimpad potatisgratäng - I like! Ska jag absolut prova nu när det börjar bli säsong för just gratänger igen. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pimp your gratin! Visst är det härligt med gratängsäsong :-)

      Radera