tisdag 9 oktober 2012

Hemmagjord tomatsoppa i förkylningstider - med eller utan baconströssel och annat lull-lull



Att göra egen soppa är ju så lätt. Det är gott och passar som lunch och även kvällsmat, gärna med något slags bröd till. Så jag gör gärna egen soppa, alla gånger. Det finns färdiga soppor men smaken kan aldrig bli lika god som när du gör den själv (beroende på vad du stoppar i den förstås..). Den här tomatsoppan är otroligt smakrik och värmer ända ner i tårna. Även om solen fortfarande visar sig ibland så är det ju inte direkt någon värme i luften längre...

Späckad med vitaminer och antioxidanter är den också så i dessa förkylningstider kan man väl säga att det råder högsäsong för soppor :-) Så gör en soppa, den här till exempel. Gör den med eller utan vitlök - med blir den säkert ännu mer effektiv mot förkylningen. Jag brukar få utesluta vitlök eftersom jag är så himla snäll, det är inte Mannens favorit nämligen. Själv är jag inte förkyld (längre) men det känns som om jag är omringad av folk som nyser, hostar och fräser. 

Välj gärna riktigt mjuka, nästan övermogna tomater i disken som ingen annan vill ha. De har mer smak och blir godare i soppan än de mer fasta. I en soppa kan det vara gott med en klick ricotta, keso, gräddfil eller crème fraiche. I den här soppan klickade jag ner lite philadelphiaost och det smakade också bra. Knaprigt bacon är gott att strössla över men helt ärligt kan jag äta soppan precis som den är, utan något som helst garnityr eller lull-lull. 

4 rejäla skålar
1 kg mogna tomater i grova bitar
1 stor röd lök, grovt hackad
(1-2 vitlöksklyftor)
1 dl olivolja
1 1/4 dl rött vin (eller matlagningsvin)
5 dl grönsaksbuljong (Fond du chef är god)
3/4 dl tomatpuré
1 tsk strösocker
Salt och svartpeppar

Tillbehör
Knaperstekt bacon, färskost (eller annat krämigt) och basilika - eller inga tillbehör alls!

Fräs löken mjuk i olivoljan på medelvärme i en stor kastrull. Häll i tomaterna och fräs en liten stund till. I med vin, buljong, tomatpuré och socker. Låt koka upp och sjud 15-20 minuter under lock - tills tomaterna är riktigt mjuka. Rör om då och då. Mixa sedan soppan lite slarvigt så att det blir lite grova bitar kvar. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med baconströssel, färskost, basilika och komplettera med bröd eller smörgås av något slag.



Härliga underbara tomater! Delas i grova bitar.


Grovt hackad rödlök och tomaterna ska fräsa i ganska mycket olivolja innan resten av grejerna gör dem sällskap.


Kroppen mår bra av tomater - speciellt när de har hettats upp tydligen. Det är något ämne som bildas då som ska riktigt nyttigt! (Kan vara lykopen det heter men kommer inte ihåg säkert...)



Ät medan soppan är riktigt varm. Smakar och gör så gott! Krya på dig!


Till soppa är det jättegott med de här ost- och skinksnurrorna som passar
bra att göra många av, frysa in och sedan ta fram vartefter man behöver!

Ända sedan vi kom hem efter jobbet igår har vi haft det lite stressigt mentalt och svårt att sova inatt. Kaklingen i köket blev inte riktigt som vi hade förväntat oss. Det har bland annat att göra med avstånd mellan bänkskiva och nedersta raden kakelplattor. Vi tyckte att den var alldeles för snålt tilltagen för att kunna få plats med mjukfog (sanitetssilikon). Utan att gå in på närmare detaljer så har vi aldrig sett den metoden förut. Vi har allvarligt funderat på att ta ner kaklet igen och börja om med den fogbredd som vi vill ha men nu har det ändå slutat med att vi (knappt) godkänner det som är nu.

Man kan vara petig och noggrann in absurdum och det låter säkert jättefjönsigt att vi ens funderade på att göra om det, men såna är vi. Ska det göras ska det göras ordentligt och vi vill bli nöjda med det arbete som vi betalar (mycket) pengar för. Men kostnaden för att köpa nytt kakel och betala för mer timmar att göra om alltihop motiverar inte för att göra om, så pass illa ser det helt enkelt inte ut men det är helt klart en kompromiss och såna är så trista att behöva göra.

Så ett tag låg kökspremiär denna vecka riktigt pyrt till. Nu kan jag andas ut och se fram emot att få inviga köket i slutet av veckan. Om inte något annat oförutsett inträffar förstås. Peppar, peppar. Och salt!

Ha en trevlig tisdagskväll utan dylika i-landsproblem.


32 kommentarer:

  1. Åh kan du inte skicka hit en tallrik soppa? Jag tog en varma koppen och en macka det var vad energin räckte till. Tredje gången gillt och nu har den slagit till rejält förkylningsplågan ;(. Men orkar jag imorgon blir det soppa, MED vitlök. Lycka till med köket i sista svängen nu, vi ser fram emot att få se dig in action i nya köket. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det gick hade jag gjort det direkt! Varma koppen är ju bra som nödlösning men det slår ju inte hemlagat. Stackare, nu måste du lova att se till att bli frisk. Får du bara i dig den där soppan med en massa vitlök så blir det nog bättre snart.

      Tack, jag ser också fram emot det. Kram!

      Radera
  2. Åh tomatsoppa är bland det godaste jag vet och så gott att göra egen.
    När jag jobbade i Väst Indien på båt så lärde kocken Betty mig lag sin supergoda.
    MMMM ser jättegott ut.

    // Lena make Ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Och inte behöver man ha i en massa ingredienser heller. Tomat och lök i princip så är man hemma.

      Radera
  3. Nu pratar vi inte om tomater och tomatsoppa... du vet ;-)

    Fundera verkligen på om dessa "problem" med köket är något som ni kommer att lida av när era grejor är på plats! För det mesta står det maskiner eller saker framför, det hänger stekspadar och annat där... När ett kök är "inkört" som man sa förr med en bil, tänker man inte på och ser inte små "skavanker". Förhandla priset istället och köp av *rabatten* en ny kokbok som inspiration (som du inte behöver) eller en bakbok... det tjänar du/ni och vi medläsare på ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, jag vet :-) Vi lämnar det!

      Jag håller med dig om skavanker och små skönhetsfel, de försvinner sen när inredning är på plats och man är igång. Men det är surt när man ser något som blir fel från början som inte hade behövt bli det. Dessutom såg vi ikväll att hantverkaren som kaklade har repat vår nya bänkskiva. Rejält. Det kommer inte heller synas så småningom men det är inte mindre surt för det och nog vill man "köra in" köket själv och åstadkomma slitaget på egen hand. Men men. Det är bara ytligheter och det går över.

      Men vi ska självklart peka på bristerna och hålla inne med betalning tills vi är överens. Snart är det klart i alla fall!

      Radera
  4. Vi är besläktade själar vännen ;) Jag gjorde en tomatsoppa med grillade grönsaker i häromdagen. Din ser ljuvligt god ut också, naturligtvis utan bacon lull lullet ;)

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, en sån soppa är jättegod! Det blir riktigt mustigt med de grillade grönsakerna. Har gjort något liknande och gratinerat med smulat tunnbröd och ost. Till och med så att jag kan klara mig utan bacon-lull-lull med den här soppan :-)

      Kram!

      Radera
  5. Soppa är just enkelt att göra, så det blir hemmagjord alla gånger! Krossade/passerade tomater av lite bättre kvalitet brukar jag använda i tomatsoppa, men "riktiga" tomater är ju klart bäst :) Jag gratinerade tomatsoppa i ugnen med bröd och ost på i vintras, à la fransk löksoppa - inte helt fel alls. Mm, blev sugen på att göra det igen nu... Dina bilder gjorde mig hungrig igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Burkade tomater går också bra förstås! Gratinerad grönsakssoppa är suveränt gott, hellre det än klassisk fransk löksoppa faktiskt. Har gjort en med gratinerat tunnbrödstäcke som jag kan rekommendera att spåna vidare på:

      http://lottakruse.blogspot.se/2010/06/rostad-gronsakssoppa-med-gratinerat.html

      Radera
  6. Hej har precis börjat följa din blogg = ) men jag undrar hur jag lätt ska hitta tillbaka till denna goda soppa när jag vill göra den, jag har sätt att det står några meny förslag uppe på sidan men inte alla, som soppa tex.
    gillar din blogg super mkt och kommer försöka laga flera av dina bra och smarriga recept. tack snälla för att du delar med dej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena! Vad kul att du har hittat hit!

      För att det ska bli lättare att snabbt se vad som finns här i bloggen så har jag skapat kategorierna som du hittat. Om något inte passar in på någon av kategorierna så hamnar det under "Smått & gott", soppor till exempel! Eller så söker du i bloggen i fältet med rubriken "Rota runt i skafferiet", där kan du t.ex. skriva tomatsoppa så får du fram receptet snabbt och lätt.

      Så himla kul att du gillar bloggen. Hoppas att du kommer att bli nöjd med recepten du provar. Lycka till och välkommen hit!

      Radera
  7. Vad gott detta ser ut! Jag hade valt med både lull lull och baconströssel. More is not less.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min nya devis: More is not less :-)

      Kram Lotta

      Radera
  8. Mmmm..jag älskar lull-lullet! Ser helt fantastiskt gott ut, hade gjort min förkylning gott känner jag! :D Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Be mannen fixa soppa istället för potatisklyftor vetja :-) Se till att bli frisk nu hörrö!

      Krya-på-dig-kram!

      Radera
  9. Inte så förvånande kommer det dyka upp en tomatsoppa i bistron också snart. Fast jag rostade mina ingredienser i ugnen. Tomatsoppa är ruggigt gott och går att variera toppingen på så många vis.
    Snygga lockande bilder som alltid! Kram vännen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag såg det. Så avis på din tomatskörd... Att rosta i ugnen innan man gör soppa ger en helt annan smakdimension, gott!

      Tack, vännen och kram!

      Radera
  10. Nästan så man vill bli förkyld, så man kan äta den här soppan dygnet runt! Lull lull - give it to me!

    Det där är svårt, när man har en mental bild om hur man tycker något ska bli. Så blir det inte precis så.... Men det betyder inte att det inte blir bra. Men som du säger, tid och pengar har man ju faktiskt inte obegränsat med. När ni bott in er i köket, då tror jag att ni kommer ha glömt det där.

    Ha en trevlig debut i nya köket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. All right, when in Gothenburg next time! Till dess får du klara dig utan lull-lull från Lotta :-)

      Åh, jag vet. Nu är kakelsnubben klar och det är så himla fint och bra gjort. Vi skäms som små hundar över att vi ifrågasatte deras professionalism - att de vet vad de pysslar med. Det gör de och vi ska fixa en liten extra treat till vår hjälte.

      Tack - debuten ikväll gick bra trots att jag inte hade någon häll eller rinnande vatten. Man kan ju göra mycket i ugnen!

      Kram fina Kimpan!

      Radera
  11. Tröttnar aldrig på tomatsoppa! Jag låter även röda linser koka med och mixar sedan soppan. Blir både matigt och extra krämigt: http://www.matgladabarnsblogg.se/2012/10/middagstips-barnens-tomatsoppa-med.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller! Låter jättegott med linser i soppan också. Både för nyttigheter och konsistens. Jag får lov att utveckla min tomatsoppa tror jag...

      Radera
  12. Kan precis förstå hur du menar med köket, typiskt sånt som man kan gå och stenglo på en lång tid efteråt och störa sej så in i hoppsan på. Det gäller verkligen att besluta sej för att släppa det helt och hållet istället och bara acceptera faktum, men det är inte så lätt alla gånger... man får se det som en utmaning helt enkelt.

    Soppan hade vi då rakt inte bara glott på, den hade vi huggit in på även om vi inte är förkylda (peppar, peppar). Men man kan säkert äta den i helt förebyggande syfte också:)

    Kramar från oss till dej, vännen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med skämsemössan på så kan vi konstatera att vår duktiga hantverkare visste vad han pysslade med när det gäller kaklingen. Nu när allt är klart ser det perfekt ut och vi skäms... Att vi inte kunde lita på deras kunskaper och hantverk innan vi sa nåt.. Ja, ja. Han kommer att få en extra bonus, det är ett som är säkert. Vi är så nöjda och det ska belönas.

      Soppan är übergod, jag lovar. Skönt att ni inte behöver den som medicin!

      Vill se nya frisyren! Fast inte på Håkan då för den går nog inte att variera så mycket :-)

      Kramar + kramar till er

      Radera
    2. Kanske ni kan bjuda på en smarrig middag, det skulle säkert sitta fint som plåster på såren. Och naturligtvis en god öl på det!

      Radera
    3. Mannen sökte upp honom på ett annat jobb dagen efter och förärade en varm ursäkt, mycket beröm för det utförda jobbet, en fin flaska 12-årig whisky och en extra slant i handen. Han blev jätteglad och nu mår vi bra i magen igen :-)

      Radera
  13. Jag vill gärna ha lite "lulllull" i min tomatsoppa. Fetaost är gott. Och de där snurrorna såg ju fina ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur! Lull-lull är ju inte fel på något sätt :-) De där snurrorna är en hit. Ska se till att göra dem snart igen och fylla frysen.

      Radera
  14. Hemmagjorda soppor är helt klart bäst och beroende på vad man gör för någon kan det gå riktigt snabbt dessutom. Just något krämigt har jag gärna i min soppa!

    Och snurrorna, sån vill jag ha. Helst nu - total eftermiddagsdip här nu... Men fredag imorgon tack och lov! Tur att ni känner er nöjda med kaklet till slut, men alltid jobbigt när man föreställer sig något och det inte blir likadant...

    Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen nyttig och god snabbmat! Att runda av med lite grädde är inte fel heller :-)

      De små bröden blir verkligen supergoda. Skulle alltid vilja ha några i min frys att kunna plocka fram när det dippar!

      Vi är sååå nöjda nu när allt är klart med fog på plats och allting. Lite skämsigt att vi var så negativa och inte litade på hantverkeriet. De har gjort ett kanonjobb! Mannen sökte upp plattsättaren igår och förärade honom med ett rejält handslag och en fin whisky :-)

      Trevlig helg & big hugs!

      Radera