tisdag 30 oktober 2012

Jambalaya med kyckling och chorizo - typ mustig rispytt



Jambalaya har rötter både i Karibien och kreolska Louisiana med spanska och franska influenser. Traditionellt ska det ingå kött, grönsaker, buljong och ris i en jambalaya. Skaldjur är också vanligt att blanda i. Det är en nära kusin till den spanska paellan och man kan göra det som långkok, beroende på ingredienserna, eller som en snabbare variant där det är klart när riset har kokat färdigt och nästan all vätska har sugits upp. Det här är en version av den senare varianten.

För att göra det enkelt för mig använde jag färdiggrillad kyckling. Bena ur allt kött eller behåll låren och ät hela till jambalayan. Lite rökighet får man från korven men det skulle nog inte skada med lite bacon också:-) Det är lätt att göra receptet vegetariskt. Byt ut buljongen till grönsaksbuljong, uteslut kyckling och korv och ersätt med någon annan proteinkälla, t.ex. bönor eller quorn.

Jag tycker att det blev riktigt gott med lite ”murrig” och fyllig smak - inte särskilt hett men det kan man ju skruva till själv om man gillar het mat. Det känns nyttigt också med så mycket grönsaker i och lätt att äta är det – bara att sleva i sig :-) Dessutom perfekt för matlådan vilket alltid ger extra plus från Mannen. Servera gärna med krispiga salladsblad, t.ex. roman. De kan med fördel användas till att skopa upp jambalayan med!

4-6 portioner
400 g krossade tomater
1 liter höns/kycklingbuljong
280 g långkornigt ris
1-2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 röd lök, grovt hackad
1 röd paprika, tärnad
1 gul paprika, tärnad
100 g chorizo, tärnad utan skinn
150 g frysta ärtor
150 g majskorn
Kycklingkött från en färdiggrillad kyckling, strimlat
Salt och svartpeppar
1 kruka persilja, hackad

Fräs paprika, lök och chorizo i en stekpanna några minuter. Ställ åt sidan att blanda i jambalayan på slutet.

Häll krossade tomater och nästan all buljong i en stor tjockbottnad kastrull – spara någon dl av buljongen att eventuellt späda med. Blanda ner chili- och paprikapulver. Koka upp och blanda ner riset. Låt koka på svag värme under lock i ungefär tio minuter. Ta sedan bort locket och blanda ner paprika, lök och chorizo. Småkoka ca fem minuter till. Späd med mer buljong om det verkar bli för torrt. Blanda sedan ner ärtor, majs och kycklingkött och låt det bli varmt ett par minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda allra sist ner hackad persilja.
  



Det fick bli två små röda och en stor gul för ungefär lika mycket paprika av vardera färg...



Jambalayan blir härligt färgglad!



Att äta jambalayan med krispiga salladsblad blev riktigt gott!


Som sagt, det finns tusen och en varianter på jambalaya. Jag har gjort det tidigare, då med kycklingen på spett vid sidan av. Kolla gärna in det receptet också - kanske passar det dig bättre!

Efter allt ösregn ska det visst bli minusgrader igen. Det blir fint på gatorna när det blöta fryser till! Vi har fortfarande sommardäcken på så vi får väl se hur det går att ta sig hem från jobbet...

Ta det försiktigt - oavsett hur du tar dig fram!

22 kommentarer:

  1. Jambalaya är kanske något för mig, för jag gillar verkligen paella! Helst en med räkor, musslor och bläckfisk i (nu ryser du väl antar jag...) och även gärna med kyckling i samtidigt. Fast det är klart, i paella är det ju saffran som ger mycket smak och inte tomater ;-)

    Här börjar det bli dags att skrapa is på morgonen, har inte behövt det än, men sedan igår har jag strumpor på mig för det ser lite dumt ut med vinterjacka och sen barfota i sommarskor ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om paella går hem hos dig tror jag detta absolut funkar också. Så länge jag inte behöver äta själv med fisk och skaldjur i den så ryser jag inte :-) Fritt fram att kasta ner det man gillar - det är toppen med just den här rätten.

      Vintertid på riktigt, med omställda klockor. Nu är det bara att förbereda sig. Skrapa rutor är bara början... Bra jobbat att vänta så länge med strumporna :-)

      Radera
  2. Oh...Jambalaya! Hur gott som helst ju. Har länge haft en tanke om en riktigt tok kraftig Kreolsk gryta. Underbara bilder som vanligt (hur bär du dig åt mänska!) Alltid lika roligt att kika in här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktig höjdare! Ser fram emot din version med en massa god korv, hetta och mustiga smaker!

      Men tack, har inte riktigt hittat rätt i nya köket ännu tycker jag själv och dagsljuset är ju numera helt kört när det är dags för matlagning...

      Så kul att du läser hos mig!

      Radera
  3. Verkligen färgglatt, man blir ju pigg och får en smärre vitaminchock bara av att titta på bilderna:)

    Låter inte alls bra med minus på det våta, ta det riktigt varligt när du ger dig ut!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det "glad" mat :-) Gör gott och ser gott ut kan man tro. Det bidde inte så mycket av de där minusgraderna som tur är. Men i morgon bitti gäller det nog att vara på alerten...

      Kramar!

      Radera
  4. Mums! Jambalaya har jag velat testa länge men min kära karl är skeptisk! Ska försöka lura i honom det nån kväll ändå tror jag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, det finns ju inget att vara skeptisk emot :-) Det som är så bra med en jambalaya är ju att man blandar ner precis det man själv vill och gillar. Basen är riset som ska koka i tomatkross och buljong. Sen är det bara att välja fritt! Gör ett försök och lura i honom vetja, kryddiga korvar brukar ju karlar gilla i alla fall ;-)

      Radera
  5. Uppiggande bilder! Hade gärna slevat i mig en portion eller två just nu. Är barnsligt förtjust i saker man kan äta med händerna, så salladsblad till blir det garanterat när (inte om) jag gör det här.
    Ja nu blir det lurigt på gatorna, man vet aldrig när halkan slår till. Dags att sätta på dubbdäck även på cykeln tror jag (jo det är sant, jag har ett par).
    Kram till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äter också gärna med händer och fingrar :-) Lägg av, då är du ju en superseriös biker! Dubbdäck och allt. Oj, jag är impad. Jag som använder vinterunderlaget som värsta alibit för att inte cykla :-)

      Kram!

      Radera
  6. Såg detta igår och mindes då min studenttid... jag åt en hel del veg jambalaya då fast gjorde på ett annat vis och hade riset vid sidan av. :) Hur som helst gott var det.

    Sv: Jag kan omvända dig... kika in hos mig och mitt svar, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan mycket väl tänka mig att vegetarisk jambalaya funkar riktigt bra! Som student, "man tager vad man haver" att blanda i :-)

      Kanske har jag smakat sötpotatis av dålig kvalitet eller dåligt tillagad. Får väl helt enkelt se till att smaka när ett proffs har kockat ;-)

      Kram!

      Radera
  7. Mmmmmm vad gott!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  8. Mat man kan sleva i sig med en sked är alltid bra mat ;) Jag älskar allt-i-ett-rätter med, det här ser kanon ut!

    Trevligt med nytt typsnitt i headern med, ser fint ut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra med sån mat, speciellt i matlådor :-)

      Tack - ibland tröttnar man på samma look hela tiden...

      Trevlig helg!

      Radera
  9. Härlig maträtt. Jag skulle sluka den med hull å hår som man säger;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så, och lätt är det också. Fram med en gaffel, eller sked! Sen bara att sluka :-)

      Trevlig helg!

      Radera
  10. Så gott! Jag gillar risrätter så länge riset är blandat med mycket godsaker. Paella och jambalaya är därför oftast bättre än risotto av just den anledningen. Älskar Momas veggierice.
    Håller med Andy, dina bilder är grymma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad bra! Då funkar det med ris ibland i alla fall :-) Har inte testat Momas veggie rice ännu men måste helt enkelt...

      Men tack! Och det ska komma från dig som tar så fina bilder på hela mattallrikar. Det fixar inte jag!

      Trevlig helg!

      Radera
  11. Absolut bästa matbloggen i Sverige! You go girl :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj, vad roligt att läsa fast knappast förtjänt sade hon ödmjukt :-)

      Lite torka här nu bara, men det beror på en förkylning som nu tack och lov börjar släppa greppet om mig. Mer mat kommer, var så säker!

      Trevlig helg!

      Radera