fredag 19 oktober 2012

Jordnötssås med kyckling, chili och lime

      

Detta är en ljuvligt god jordnötssås med kyckling. Med smaker från bl.a. lime och chili, och krämighet från kokosmjölk - vad säger man? En kulle med ris och strimlad krispig salladslök som topping och jag är lycklig. Så säger jag! Jag tar gärna genvägen med färdig jordnötssås (helst crunchy) än att använda hela jordnötter och hacka själv. Smaken blir nog lite annorlunda beroende på vilket man väljer, men när det smakar så gott med burkvara av bra kvalitet så tar jag gärna den - både genvägen och smaken.

I den här såsen fräser jag på ett par strimlade äpplen och blandar i på slutet. "Gillar inte frukt i mat" brukar Mannen säga men det brukar jag strunta i och köra på ändå. Ofta blir det nämligen så att det gillas väldigt mycket, och här passar våra svenska äpplen riktigt bra. Ett gott exempel på lyckad fusion med lite thaiinspirerat och det blå-gula.

Om du gillar vitlök kan du byta ut rödlöken till det eller köra både och. För vegetariskt, använd quorn till exempel. Tricket för att få till smaken på såsen ligger hos dig. Var noga med att smaka av med chili, lime och salt. Jag anger mängderna på ett ungefär men det är dina smaklökar som måste få avgöra. Så gör som alla kockar hela tiden tjatar om att man måste göra, smaka av tills du blir nöjd. Tänk bara på att smaka av med en rejäl matsked, om du tar för lite kan det bli missvisande. Har jag hört :-)

Ca 4 portioner
4 kycklingfiléer, strimlade
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk farinsocker
1 dl (jajamän!) jordnötssmör crunchy (med stora bitar av jordnötter)
1 röd lök, hackad (och/eller finhackad vitlök)
1/2-1 lime - rivet skal och saft
1-2 röda chilifrukter, finhackade (minus hinnor och frön)
Ett par nypor chiliflakes (torkad chilifrukt i flagor)
Salt, svartpeppar och chilipulver
2 äpplen, skalade och skivade
1 knippe salladslök, strimlat
Smör

Fräs kycklingstrimlorna hastigt på hög värme till fin färg i lite smör. Ta lite kött i taget i pannan så att det inte bildas så mycket vätska och kycklingen mer kokar än blir fräst. Krydda med salt, svartpeppar och chilipulver. Ställ åt sidan.

Blanda kokosmjölk, vatten, buljongtärning, socker, jordnötssmör, rödlök, (vitlök), chili, chiliflakes, limesaft och -skal i en gryta/stor kastrull. Låt koka upp och sjuda några minuter. Smaka av såsen med lime, salt och eventuellt mer chiliflakes. Blanda ner kycklingstrimlorna och låt allt bli genomvarmt. Fräs på äppelskivorna i lite smör och bland ner i grytan. Strö över den strimlade salladslöken precis innan du serverar grytan med ris.



Förbered gärna allt i förväg som ska användas till rätten. Äppelskivorna kan du lägga i en plastpåse under tiden så mörknar de inte. Med allting förberett går det så mycket lättare vid spisen...



Nästan så att jag redan var mätt när det var dags att äta.
Svårt att hålla fingrarna från burken... Gott!



Både limeriv och -saft i såsen gör susen. Tvätta limefrukten noga bara så att du blir av med eventuella bekämpningsmedel och annat som smakar och gör mindre gott.



Frukt i maten? Ja!!!



Krispig salladslök som topping gör verkligen sitt till. Och så ser det ju trevligt ut med lite färg till jordnötssåsen som helt ärligt blir bokstavligt talat väldigt beige...


Och så över till lite breaking news! Vi ska INTE till landet i helgen. Va??!! Nej, vi stannar hemma i lägenheten och fixar lite. På söndag förmiddag måste vi stå i givakt på föreningens gård för gemensam höststädning så det fick avgöra. Vi har en hel del träd runt huset så högen med krattade löv kommer att bli gigantisk. Måtte det bara inte regna... 

Ha en trevlig och god helg!


29 kommentarer:

  1. Jag är sååå hungrig nu men orkar inte laga något. Får bli din kyckling i morgon istället.

    Trevlig krattning får jag passa på att önska då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du gör ju så mycket i köket hela tiden jö! Bakar, gör lammstekar och allt möjligt gott. Jag är så impad!

      Tack ska du ha - det lär ju bli jättekul...

      Trevlig helg!

      Radera
  2. Gott, jag brukar göra eget jordnötssmör, bara att slänga ner jordnötter i en mixer och mixa tills det blir smör! Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meeeeh! Så var det ju. Jag har ju läst det hos dig och tänkt att det måste jag testa att göra själv. Åh, så lätt! Och säkert hur gott som helst. OK, nästa gång. Promise!

      Detsamma - hälsa Götet!

      Radera
  3. Jag har svårt för jordnötssmör rakt av - men sambon ä-ä-ä-älskar det. I sås är det okej och med äpplena i så övertalade du mig också. Det här måste jag testa!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju lite speciellt i konsistensen t.ex. Hur det fastnar i hela munnen och mot gommen speciellt :-) Härligt!!!

      Blir riktigt gott och äpplena ska vara med!

      Detsamma, Sara!

      Radera
  4. Nu märker man att du har ett kök igen, det är nya inlägg nästan varje dag ;-)

    Blev lite förvånad när jag läste 2 äpplen... trodde nämligen att du rev "en bit" och smakade av såsen med, men stekt äpple låter verkligen gott ihop med allt det andra goda.

    Det får bli lite kyckling den närmaste tiden, har nämligen (också) skrivit ut "Kokos- och cashewkyckling med spenat" hos Sara på Vardag.nu ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevlig helg också förstås!

      Radera
    2. Ja, nu kör vi på igen - nästan som vanligt. En del kvällar går fortfarande åt till att fixa till här hemma och då blir matlagningen mindre kul att bjuda på i bloggen :-)

      Stekt äpple kan nog tyckas lite udda men det passar jättebra!

      Jag ska åka testa Saras kyckling, kokos och kyckling är som gjorda för varandra.

      Trevlig helg till dig!

      Radera
  5. En rätt helt i min smak!!! Så gott, låter spännande med äpple i!!
    Trevlig helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott i den och en rejäl dos med jordnötssmör är bara underbart gott...

      Detsamma till dig!

      Radera
  6. Håkan är i det närmaste livsfarlig att ha i närheten när det ska lagas jordnötssås i vårt kök, plötsligt finns det knappast smör kvar till såsen!
    Men detta smöret har vi inte sett tidigare, ser väldigt mycket lösare och krämigare ut än det vi köper. Ska vi absolut hålla ögonen öppna efter.

    Hur ska ni klara er utan stugbesök? Fast krattningen kanske minskar på abstinensen lite...

    Ha en superduper helg,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det som blir över i en sån där burk lever farligt i kylen dagarna efter. Då är jag där och rotar med skeden och äter rakt av :-) Så gott!

      Hittade burken i ICA:s "specialhörna" för världens mat eller vad de kallar det, på sektionen USA. Tyckte att den var lite väl lös och jag fick röra om ordentligt från botten. Vet inte om det egentligen var något fel på den men smakmässigt var den toppen. Fast om jag måste välja tycker jag nog att Skippy Crunchy är godare...

      Ja, ni. Hur ska det gå. Det kommer att kännas helskumt att vakna i lägenheten i morgon för att göra frukost. Och bara ha ett par steg till en toalett, i stället för hundra meter typ :-)

      Tack detsamma - hoppas det blir några sköna höstpromenader!

      Kramar!

      Radera
    2. Ok, då ska vi alltså inte kika efter den utan ta den vanliga Skippyburken. Tack för tipset:)

      Radera
  7. Va ingen helg på landet, vad är detta för en blogg ;)
    Frukt i maten JA!!!! Svenska äpplen nu är bara bäst... detta ska jag testa minsann... men som du säger med soja eller quorn istället för chicken.

    Trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, vilken skam! Ordning på torpet, bokstavligt talat, redan nästa helg :-)

      Detta borde funka jättebra med soja eller quorn!

      Detsamma - det som är kvar av den :-)

      Kram!

      Radera
    2. Nästa helg? Väntar med spänning... :)

      Radera
  8. Det är ungefär samma recept jag brukar göra jordnötssås på fast jag har i både jordnötssmör och hackade nötter. Kan inte för mycket :-) Det är återkommande storfavorit hos oss. Sjukt gott!
    Ibland behövs lite hemmafix också. Berra nämnde också något sådant... :-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska nog testa med jordnötter au naturel nästa gång. Moma gör eget smör tydligen, bara att mixa jordnötter tills det blir smör! Låter som magic..

      Hoppas hemmafixet har gått bra hos er!

      Radera
  9. Älskar jordnötssås och har lyckan att ha en svägerska från Thailand som gör ljuvlig mat.
    Tror jag ska be henne gästblogga hos mig och laga lite gott!

    Trevlig helg/ Lena från Make Ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett gästinlägg med jordnötssås på det rätta thaisättet vore inte dumt! Sataysås är bland det godaste jag vet, till nygrillade kycklingspett.

      Tack detsamma, Lena!

      Radera
  10. Blev så sugen på detta till kvällen, men insåg att kokosmjölk fattades. Där vi bor stänger butiken kl 14 så det blir alltså inget av... Attans babianer!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, då! Utan kokosmjölk blir det inte bra... Med åkrar som närmaste grannar så förstår jag att öppettiderna kan vara sådär :-)

      Hoppas babianerna håller öppet i veckan igen så får du prova en annan gång!

      Kram Lotta

      Radera
  11. Jag älskar jordnötssås!!! Skulle kunna bada i det! Brukar göra en med hackade jordnötter, lime och kokosmjölk. Måste göra snart!! Ett äpple här och där blir aldrig fel! Skulle kunna tänka mig att bada i äpple också.:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Ett bad och gärna några "kallsupar" :-) Äppelmust vore inte heller dumt att sätta i halsen :-)

      Radera
  12. Jordnötsås mums:) Den jordnötssmöret du använder är en av mina favoriter:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innehållet i min burk var väldigt löst i konsistensen. Vet inte om det ska vara så, det brukar vara fastare... Men det smakade gott!

      Radera
  13. När jag hör jodnötssås tänker jag trista kycklingspett med jordnötssås... Men det känns orättvist nu när jag läst ditt inlägg. För det här blir jag sugen på! (Även om jag i viss mån håller med din man... jobbar dock med fruktterapi).

    Ibland får man stanna upp och tänka till, för halvfabrikat behöver inte vara dåligt. Du har ju hittat en burk med alla möjliga bra-stämplar på! :)

    Hoppas ni får mycket gjort i helgen. Och vill du/ni komma ner till västkusten så alarmera i tid, för då vill jag se till att vara tillgänglig :) KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktigt bra sataysås med grillade kycklingspett är kanon, särskilt på plats i typ Thailand :-) Det här är en försvenskad variant. Jag säger bara en sak, om min "frukt-i-maten-kräsne" man gillar detta, då finns det hopp för dig också :-)

      Vi har hunnit med massor, men att packa upp och montera garderober är verkligen ingen lördagskvällssyssla att längta efter. Idag fem timmars höststädning med föreningen. Helt slut... Nu återstår "bara" att fylla garderoberna också, genom att tömma några av flyttkartongerna som fortfarande står och skräpar. Pust...

      Lovar att förvarna tidigt om västkustbesök - det måste ju bara bli ett sådant framöver!

      Kram!

      Radera