tisdag 23 oktober 2012

Rustik pizza med grönsaksröra på en botten av olivoljestänkt formfranska!


Pizza kan man ju göra på många, många olika sätt - med olika typer av bottnar. Tunn botten, tjock botten typ pan pizza, med egen pizzadeg, färdigköpt pizzadeg, på tortillabröd, på tunnbröd, på hönökaka eller som här, på formfranska! Även toppingen kan, som det mycket slitna uttrycket säger, "varieras i det oändliga".

Toppingen på den här rustika pizzan består av aubergine, zucchini, lök och chili som man fräser ihop i stekpannan med olivolja till en röra. Som veggie nöjer man sig där men toppa vidare med t.ex. strimlad rökt skinka som jag har gjort här, salami eller räkor om du gillar det. Tomatsåsen av allra enklaste - men ack så god - sort. En burk krossade tomater kokas ner i kastrull och kryddas med salt, svartpeppar, en gnutta socker och färsk basilika. Allra överst en blandning av parmesanost och prästost - italienskt och svenskt när det är som bäst!

Det här gör jag gärna om igen! Då lägger jag till champinjoner eller någon annan svamp också.

4 portioner
12 skivor formfranska, kantskuret (torka resterna och smula till ströbröd)
1 burk krossade tomater (400 g)
Salt och svartpeppar
En nypa socker
1 kruka basilika, strimlad
1 aubergine, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
1 gul lök, grovt hackad
3-4 nypor chili flakes, alternativt finhackad färsk röd chili
Ca 300 g rökt skinka, strimlad
Ca 3 dl riven ost, 50/50 parmesan/prästost
Olivolja

Häll de krossade tomaterna i en kastrull och reducera lite av vätskan genom att koka på mellanvärme i ca tio minuter. Krydda med ca 1 krm salt, 1 krm svartpeppar, en gnutta socker och blanda allra sist ner strimlad basilika.

Fräs aubergine, squash, lök och chili i ett par matskedar olivolja tills det får lite färg och mjuknar. Salta och svartpeppra lätt.

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform. Täck bottnen med de kantskurna brödskivorna. Drissla över olivolja. Bred tomatsåsen över bröden. Fyll på med de frästa grönsakerna, den strimlade skinkan och överst osten. In i ugnen med det hela på 225 grader tills osten har fått fin färg. Hur länge det dröjer beror helt och hållet på din ugn.

Ät sedan så fort som möjligt så att bottnen håller sig fast och fin. Ju längre formen står desto mer suger brödet åt sig av fyllningen och saggar lite... Jag funderar på att till nästa gång ställa in brödet med olivoljan i en stund i ugnen, så att ytan får dra ihop sig och bli lite knaprig, innan fyllningen läggs på. Det borde funka...



Aubergine är en av de vackraste grönsakerna tycker jag. Kronärtskockshjärtan är jättefina också. Och romanesco, och blå kongopotatis. Och... Ja, det är mycket ätbart som är vackert att titta på så nog om det!



Fast röda tomater och grön basilika är ju också väldigt fint :-)



Egentligen skulle jag använda färsk röd chili men det facket var helt tomt i butiken! Massor av gröna och gula men icke den röda. Populär tydligen, och så är det inte alltid en hit att handla på måndagar innan butikerna har hunnit fylla på lagren efter helgen. Då är det bra med lite chili flakes i skafferiet!



Koka ner de krossade tomaterna ordentligt så att de blir mer som en röra, inte en blöt tomatsås.



God fyllning på "pizza" - lite ratataouille över det. Lite svamp i nästa gång också...



Skinka och ost! Minus skinkan om du vill äta vegetariskt.



Får väl ta till det ännu mer slitna uttrycket "jättegott" för att beskriva detta. För det var det!



Ännu mer tomater fast i färsk form åt jag till pizzan. Lite smulat havssalt över klyftorna lyfter smaken rejält!


Att det tar lite tid att få hem en soffa eller andra större möbler från ett möbelvaruhus, det förstår jag och räknar med. Men en vanlig matta som inte är handknuten och kostar flera tusenlappar, ska det behöva vara två veckors leveranstid på en sån? Ja, ja. Vilka bekymmer man har. Men vi behöver verkligen en matta till köket som kan dämpa ljuden lite grand när jag slamrar med kastrullerna. Får väl kolla på något annat möbelvaruhus för jag vill ha en matta NU!

Trevlig tisdagskväll! Denna dag i veckan som inte har något särskilt epitet. Varken ångestmåndag, lill-lördag, "After Work-dag nummer ett" eller äntligen fredag(smys). Men det blir ju vad man gör den till, eller hur? Så ge även tisdagen lite status som dagen före lill-lördag eller något annat trevligt. Den dagen du provar något nytt i köket, kanske?


18 kommentarer:

  1. Förr kallade man det varma mackor, idag heter det pizza när brödskivorna ligger ihop ;-) Skojar bara!

    Så som du fotar så är detta också något jag kan tänka mig som ett tilltugg till öl en kväll när lite folk oförhappandes (heter det så) dyker upp. Små snittar av denna *pizza* som kan varieras, bara man har bröd och tomatsås - och pålägg hemma.

    Mitt råd angående matta till köket: köp förr små (fina) trasmattor eller så som du kan köra i den egna tvättmaskinen! Det är inte alls roligt att höra vad det kostar att chemtvätta en matta pga storleken :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite som varma mackor men så har ju varma mackor alltid varit en kusin till pizza :-)

      Åh, perfekt till en kall öl - alldeles säkert!

      Det blir absolut inga dyra mattor i köket, varken i underhåll eller inköp. Men tillräckligt stor måste den vara så att matbord och stolar får plats ovanpå... Vi får se hur det blir!

      Radera
  2. Ser jättegott ut och väldigt smidigt. Alltså något som faller mig i smaken.

    Kram på dig Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt och hållet i min smak också, perfekt en måndag!

      Kram till dig!

      Radera
  3. Det där ser ut som något som jag skulle kunna tänka mig att äta upp bums. Jag fastnade på det du skriver... "Jag funderar på att till nästa gång ställa in brödet med olivoljan i en stund i ugnen, så att ytan får dra ihop sig och bli lite knaprig, innan fyllningen läggs på." I min fantasi så började jag drömma om dessa goda knapriga kanter och olivimpregneringen. Det kan bli hur bra som helst tror jag. Kommer nog inte kunna släppa det förrän jag testat själv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt bra och god måndagsmiddag som fixades snabbt och utan att kännas ett dugg onyttig som köpepizza kan göra. Absolut tror jag det blir bättre att grädda brödet lite först, så behöver man inte "stressa" och äta direkt, även om det naturligtvis blir godare att äta det så fort som möjligt ändå!

      Klart du ska testa! Och lite svamp i tror jag också blir bra!

      Radera
  4. Näe Lotta! Jag hade tänkt att jag inte skulle äta något mer utan gå och lägga mig... Hur lång tid tar det för dig att skicka över en liten bit. Jag gillar inte heller långa leveranstider. ;-) Jag är inte så knusslig, så jag kan ta ett bränt hörn om det är så. Och du, kom gärna med den personligen. Kram kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry darling! Bitarna är slut för läääänge sen, även de väldgräddade hörnen, ja varje smula :-) Lovar att bjuda på något minst lika gott när jag hälsar på i Remsans Bistro!

      Kram!

      Radera
  5. Ja pizza kan man göra lite hur som. Ibland brukar jag göra minipizzor på fyrkantiga franskbröd (en och en som varma mackor fast med pizzafyllning på) och ibland kör jag hönökaka. Alla sätt är bra sätt eller hur? ;) Fast jag gör inte pizza så jätteofta ändå...

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju strålande att "variera i det oändliga" :-) Gillade att ha tillagad fyllning, första gången jag provar på det.

      Detsamma!

      Radera
  6. Då är vi återigen här vid frågan, vad får klassas som pizza? Personligen är jag väl ganska öppen för fri tolkning, det här är ju helt klart pizza i en form :) Lite som tjockare, amerikanska pizzor man kan hitta på vissa pizzerior, typ pan pizza. Ser otroligt gott ut och att för-rosta brödet med oljan lite innan tror jag är en höjdare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fri tolkning håller jag också på! Tror absolut att det är bättre att köra brödet en stund i ugnen innan fyllningen läggs på, jag bjuder på det - lär av mina "misstag" :-)

      Radera
  7. Läckert. Själv provade jag att göra pizza på tortillabröd, det rekommenderas:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott och lite annorlunda, speciellt fyllningen. Tortillabröd är jättebra som pizzabotten - och snabbt och enkelt. Det gillas!

      Radera
  8. Piiiiizza, Gaaah. Tänk att jag sitter som Homer Simpsons som trånar efter Donuts.
    Äter inte pizza så ofta, men jag brukar föredra en tunn tunn frasig botten. Eller tjock PanPizza, eller mellan, eller tortilla... ja du fattar ;)

    Ja tisdagar, man borde göra något av dem. Det är lätt att det blir lite av en mittemellandag... Kanske borde kalla den crazy tuesday och testa något nytt varje tisdag? haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, precis så som Homer och hans dregel från mungipan var vi för några dagar sedan när vi handlade sent på kvällen och köpte med oss finsk lakrits med citron. Jäklar vad snabba vi var att få upp påsen efter betalning och minuten innan var det verkligen så, som Homer när han trånar efter mat :-) Pizza i alla former går hem, fast jag gillar inte de där med ostfyllda kanter... Då blir det faktiskt too much!

      Ja! Crazy Tuesday låter jättebra. Och det behöver inte vara något nytt bara i köket :-) Vilken utmaning!

      Radera
  9. Fint med funderingarna där, ställa in bottnen lite i sin ensamhet innan den får så fint sällskap. Lite som att nå nya höjder...

    Förr i tiden, du vet närmare stenåldern, var det alltid dans - typ mogendans - på Saltan. Det var innan vår tid, så vi har inte varit med om det själva, men då kallades det för "änkornas afton" - huga! Men, det gjordes i varje fall något speciellt av den där tisdagskvällen:)

    Kramar från
    Knäppskallen med fru:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm. Änkornas afton, ja det låter ju lagom muntert men ändå schysst att de fick en "egen" dag. Kanske hade det med krigstider att göra... Nuförtiden är det singelkvällar som gäller :-)

      Kramar tillbaks, långbyxor på :-)

      Radera