måndag 10 december 2012

Carbonara med bästa tillbehöret - körsbärstomater långrostade i ugnen


Långrostade är väl ett ord, eller? Om inte förut så är det så nu, och jag tror man förstår vad jag menar...

I förra veckan våldgästade jag bror & svåger då Mannen hade långväga besök från Göteborg och skulle bjuda honom på middag hemma hos oss. En gammal lumparpolare prickade in årets första snöstorm för bilturen från Sveriges baksida till framsidan ;-) Den typen av sammankomst (gamla lumparminnen) kände jag att jag kunde överlåta till herrarna så med mutan att handla och laga mat var jag mer än välkommen hem till bror. Jag hade självklart varit välkommen ändå men det gjorde ju liksom inget om jag tog hand om det...

Hyfsat snabbt går det att slänga ihop en spagetti carbonara, en maträtt som jag verkligen älskar! Alla smaker som ligger högt på min lista är med och det är lite comfort food över carbonara. Något som passade bra denna ovädersdag som onsdagen blev i Stockholm.

Som tillbehör långrostade jag några knippen körsbärstomater i ugnen, en riktig lyckträff till carbonaran! Nå'n timme i ugnen på 100 grader med lite olivolja och flingsalt gör underverk för de små liven. Brorsan var lite skeptisk och tyckte att jag gjorde alldeles för mycket tomater, men varenda en gick åt och han var märkbart och positivt överraskad.

Börja med tomaterna och ta god tid på dig att fixa carbonaran, t.ex. genom att mellan varven prata strunt med middagsgästerna. Tomaterna behöver minst en timme i ugnen men de är väl värda väntan.

Långrostade körsbärstomater
Ett par knippen färska körsbärstomater på kvist
Olivolja
Flingsalt

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela tomaterna i formen. Ringla över lite olivolja och smula över flingsalt. Ställ in i ugnen på 100 grader i minst en timme. Skalen ska spricka upp lite grand men tomaterna ska inte bli för mjuka. Smaka av en tomat och salta eventuellt lite mer om det behövs innan servering.

Spagetti carbonara, ca 4 portioner
2 paket bacon á 140 g, strimlat
1 gul lök, hackad
Svartpeppar
2 dl riven parmesan (eller Grana Padano)
4 äggulor
2 1/2 dl (mellan- eller visp-)grädde
4 portioner spagetti
Hackad persilja
Parmesan och svartpeppar till servering

Fräs bacon tills det börjar bli knaprigt. Låt löken fräsa med på slutet. Svartpeppra och ställ åt sidan. Blanda parmesan, äggulor och  grädde i en skål. Koka pastan tills den har lite tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet och blanda först med bacon och lök. Rör sedan ner blandningen med ost, äggulor och grädde tills allt är krämigt. Strö över hackad persilja, servera med parmesan att riva över för den som vill ha mer av den goda varan och så svartpeppar förstås.


Om man kan vara tomatoman så är jag en sån. Goda som de är direkt från kvisten men efter en stund i ugnen på låg värme får de en helt annan dimension och passar suveränt till pastarätter.



Ibland använder jag hela ägg, ibland bara äggulor. Kan inte säga vad som avgör vad det blir. Du som bakar sparar självklart vitorna och vispar ihop till en maräng eller nåt annat trevligt. Kanske till efterrätt direkt efter carbonaran!



Mättande, värmande och tröstande i magen. Krämig carbonara! Om det mot förmodan blir mat över och du vill värma på en annan dag, lägg till lite mjölk eller grädde vid värmningen så blir det inte lika klibbigt.


Tomaterna gick åt som sagt. Såååå gott och sköter-sig-själv-enkelt. Gör gärna som tillbehör till andra rätter också - bara det inte krockar i ugnen.


Vi kom fram ordentligt till landet och hade en riktig härlig vinterhelg där. Det var faktiskt värre väglag på hemresan. Bilen liksom svävade över vägbanan och det vräkte ner snö. Jag lämnade gladeligen över ratten till Mannen. Eftersom jag har krockat en gång när det blev blixthalka är jag väldigt nojig och att köra de 12 milen i 50 km/h hade inte varit så kul... Men vi kom hem ordentligt också och hittade faktiskt en ledig plats att ställa bilen på också. De hade plogat och kört bort massor av snö under helgen minsann, tack för det!

20 kommentarer:

  1. Tomater i ugn under lång tid är nåt av det godaste som finns! Men du menar väl ändå från Framsidan till Baksidan !?!? Ja, ja även du skriver väl fel ibland ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle nästan kunna leva på det. Och ost. Och bacon. Och potatis. Och.....!!!

      Ha ha, nej du - inte ens en freudiansk felskrivning - inte ens solen har fläckar :-)

      Radera
  2. Gud vad gott!!!! Måste göra, det var längesen, tack för inspiration! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen gudagott med dessa tomater som får sköta sig själva en stund. Varsågod - bara att göra :-)

      Kram!

      Radera
  3. Ugnsbakade tomater är mycket goda och får en så god sötma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken blir verkligen koncentrerad till det bästa med tomater, sött och friskt på samma gång på något underligt vis...

      Radera
  4. Tomater är väl den enda grönsak som faktiskt blir NYTTIGARE av att tillagas? Rätta mig om jag har fel :) Goda blir de i alla fall, när de fått lite värme. Carbonara var längesen! Lätt att glömma bort enkla små storheter som det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också hört att när tomater blir upphettade blir det mer nytta lykopenet och dess antioxidanter. Gott och nyttigt! Carbonara återkommer regelbundet, för gott att glömma bort!

      Radera
  5. Långrostade tomater, gott som godis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade tänkt göra de som du lade upp hos dig men hade för kort om tid. Men de står på min lista!

      Radera
  6. Inte dumt alls när middagsgästerna står för matlagningen, bästa bjudningen ju:) Och carbonara räknas absolut som comfort food, det har vi hört från Nigella och hon om någon är väl expert på ämnet... Det är en sån där bomullsrätt, underbart god.
    Ugnsbakade tomater, det är inte bara ljuvligt gott, det är så vackert också.

    Skönt att höra att ni kom säkert hem, det är inte kul att vara ute på vägarna i sånt väglag inte.
    Här har en cykel fått semester, fast inte är det Håkans inte... Han trampar på så gott det går.

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt kul att laga mat i någon annans kök och ett väldigt lätt sätt att bli poppis :-) Både tomater och carbonbara gick hem!

      Nej, det var väldigt slirigt och dålig sikt. Usch. Låter vettigt att ställa cykeln men om alternativet är tåg som är väldigt opålitliga så kan jag förstå att Håkan trampar på, med dubbdäck hoppas jag!

      Kramar!

      Radera
  7. *dräggel, så mycket att man nästan skäms...* Bilden längst upp säger jag bara. GAAAH! GE MIIIIIG!

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he! Tomaterna har Homer-effekten på mig också :-) Jag kan äta dessa tomater med lite spagetti bara och riven parmesanost. Mer behövs egentligen inte...

      Radera
  8. Långrostade tomater och i synnerhet körsbärstomater.... ahh, just give me säger jag med! Som sagt har du inte testat pizzasåsen (pain de Martins) med långrostade tomater så borde du göra det... himmelsk är ordet!

    Så skönt att ni klarade er så bra i snöyran... det är inte roligt att köra i snöoväder så jag förstår dig, hu! Och skönt att de forslat bort mycket av snön... kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det låter jättegott att göra tomatsås av rostade tomater och lägga på pizzan. Det får jag nog kolla upp. Tack för tipset!

      Det är tur att Mannen är cool vid ratten, jag är trygg när han kör. Saker och ting börjar funka igen efter kaoset och då utlovas mer snö :-( Men det är bara att gilla läget och anpassa sig.

      Kram!

      Radera
  9. Sambon (!) står i köket och gör din carbonara, det var alldeles för länge sedan tyckte vi båda ;-)

    Till alla som inte provat Lottas Carbonara-recept: gör det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt! Samma för er som för mig då, att det var dags igen :-) Det får inte gå för länge mellan varven...

      Radera
  10. Långrostade tomater är så sjuuuukt gott! Och väldigt uppskattat att ge bort. Gjorde extra och gav bort en liten burk och det var odel lovord.
    Gjorde lite annorlunda och har just nu en burk i kylen :D
    http://koala.nu/kitchen/2012/12/30/langrostade-tomater-med-farska-orter-vitlok-havssalt-olivolja/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut favorit för mig och vad trevligt att ge bort! Så bra att kunna variera hur man smaksätter också, din variant låter jättegod! Och så kan man ha dem i ugnen olika lång tid också för olika karaktär. Tomater är bäst :-)

      Radera