lördag 19 januari 2013

Pestokyckling - ser för taskigt ut men smakar ljuvligt!


En pastasås som inte är vacker någonstans men smakar desto bättre. Dessutom extremt lättlagad och snabbt fixad om du använder färdiggrillad kyckling. Du gör helt enkelt en sås av grädde och hemlagad pesto. Peston går jättefort att mixa ihop men om du vill ha maten på bordet ännu snabbare så använder du färdig pesto så klart.

Variera gärna peston. Tomatpesto tror jag blir minst lika gott. Såsen skulle nog se något mer aptitlig ut också i rött, än den här varianten som får en lagom kräkgrön färg. Men nu ska ju jag försöka sälja in rätten, då kanske jag inte ska använda termer som kräk :-)

Nåväl. Pesto och grädde. I såsen fräst purjolök, körsbärstomater, sparris och så kycklingkött från färdiggrillad kyckling som värms i såsen när den är klar. Eller så steker du på kycklingfiléer som får tillagas färdigt i såsen genom att puttra där en stund. Gör samma med quornfiléer om du vill ha en vegetarisk rätt.

Ja, jag köpte faktiskt sparris även om det inte är säsong för det. De gröna godbitarna har nog rest en bit men även om det är säsong för apelsiner nu, även om det inte är i Sverige, så har nog de orangea läckerheterna också några mil i ryggen. Så vad sjutton... Det smakar så gott som (nästan) helt säkert lika bra utan sparris så uteslut det om du vill vara mer PK än jag.

Det är med halloumi som med bacon, det är i princip alltid gott! Så jag stekte på några skivor och serverade till pestokycklingen. Föreslår för övrigt att rätten serveras med pasta!

4 portioner
1 färdiggrillad kyckling, urbenat kött i mindre bitar (alt. 4 kycklingfiléer)
1 stor purjolök, skivad ganska grovt
Smör
1 knippe körsbärstomater, hackade
1 knippe grön sparris
1 1/2 dl mellangrädde
1 burk färdig pesto, ca 2 dl (eller gör själv - se förslag nedan)
Salt och svartpeppar

Förslag på pesto med prästost och mandel 
Bladen från två krukor basilika
2 dl solrosolja
100 g mandelspån
100 g riven lagrad eller vanlig prästost (eller västerbotten eller parmesan)
Salt och svartpeppar

Lägg basilikabladen i en behållare som funkar att mixa i, t.ex. en hög glaskanna. Häll i en dl av solrosoljan och mixa med basilikabladen. Häll i resten av solrosoljan, riven ost och mandel. Mixa till en röra. Smaka av med salt och svartpeppar.

Börja med att göra peston. Fräs purjolöken i lite smör i en stekpanna med höga kanter eller i en kastrull. Häll i grädden och låt det bli varmt. Blanda ner peston och låt det bli varmt igen. Sjud ett par minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Fräs sparrisen på hög värme i lite smör. Salta och svartpeppra lite grand. Skiva sparrisen och blanda ner i såsen. Blanda sist ner de hackade tomaterna.

Servera med nystekta halloumiskivor och pasta!



Hemmagjord pesto god nog att äta med sked!



Sparris och tomat i pestosåsen - jättegott!



Pastasort som är "sträv" i ytan så att den goda såsen fastnar och följer med i tuggorna.



Krämig pestosås med kyckling och så frasiga nystekta halloumiskivor. Tack för maten!


Jag har lagat mat i veckan även om det inte hamnat här. Det finns ju favoriter och snabba lösningar i köket som antingen har varit med i bloggen tidigare eller som inte känns tillräckligt bra för att bli "bloggmaterial". Så kan det bli. I onsdags blev det inte middag hemma utan på krogen, Restaurang Ekstedt närmare bestämt, kocken Niklas Ekstedts krog. Det var helt klart en upplevelse med fantastiskt god mat. Allt mat som serveras tillagas av värmen från vedugn, eldgrop eller vedeldad spis, det är temat så att säga. För att få olika smak och karaktär på maten används olika sorters ved. 

Vi tog trerättersmenyn och blev duktigt mätta. Innan första rätten fick vi smaka bitar av två sorters vedugnsbakad pizza. Ljuvliga! Sedan följde mitt gravade och vedugnsbakade fläsk med rökt äppelkorv och övermogna äpplen. Ljuvligt det också! Fläsket var sanslöst mört och äppelkorven den godaste korv jag nånsin ätit. 

Mellan förrätt och huvudrätt fick vi små brödbitar och smör. Sen kom min tångeldade hälleflundra med rökiga musslor, gurka och hasselnöt. Jag älskade allt utom musslorna som jag gav till min tacksamma kollega. Finalen blev surdegsvåffla med hjortron i brynt smörkola och glasskräm smaksatt med apelsin och enbär. Herregud vilken dessert, och vilken måltid!

Hit går jag gärna igen och kan verkligen rekommendera stället. Det enda negativa var det faktum att man blev lite "rökt". Hår och kläder luktade starkt av rök efter några timmar i restaurangen. Det första jag fick göra när jag kom hem var att stoppa undan kläderna i tvättkorgen, vädra ytterjackan och hoppa in i duschen. Men det kan det ju vara värt för en kväll som i övrigt var en grym matupplevelse i trevligt sällskap. 

Nu är det lördag och det är svinkallt ute. Men solen skiner från en blå himmel så jag njuter av det från insidan av väggarna :-) Vi är kvar i sta.n den här helgen och jag ska försöka få lite fixat i lägenheten. Det är fortfarande inredning kvar att få på plats och så ska jag fundera ut vad som ska lagas i köket i sta'n denna kväll. Eller så blir det inte alls mycket gjort. Jag har några magasin att bläddra igenom och så måste jag ju läsa lite trevliga bloggar!

Ha en underbar lördag och helg!


16 kommentarer:

  1. Vilken häftig restaurang, gillar tema-tänket! Det är sådana där häftigheter jag kan sakna i rikets andra stad. Surdegsvåffla med brynt smörkola - det är som poesi i mina öron!

    Svinkallt här också, men sol! Solljus! Är det inte häftigt!

    Egen pesto är bästa peston. Och doften!

    Hoppas ni har en fin helg, och att det blir något smaskigt tillagat i köket (men det är klart det blir, det är ju ert kök).

    Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Häftig är ordet, och rökig :-)

      Söndagen blev bra mycket behagligare, och solen, ack solen!

      Lugnt och skönt i helgen, grytan med högrev från igår får jag återkomma till. Den hamnade i frysen direkt, he he så det är en alldeles egen historia!

      Hoppas du fick en fin helg!

      Bamsekram!

      Radera
  2. Mmm, jag älskar också hemgjord pesto :) Och sparris är alldeles underbart gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så är det ju faktiskt väldigt lätt att göra själv. Så får man bestämma exakt hur det ska smaka också!

      Radera
  3. Mmm...gott, gott! Det är verkligen smaskens med hemmagjord pesto! :)
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skriver jag ju lätt under på!

      Kram!

      Radera
  4. Vilket restaurangbesök! Till och med så jag blev hungrig. Det är så det ska vara när man går ut och äter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt läckert och en så trevlig avslutning på en bra arbetsdag. Då somnar man gott. Nyduschad utan röklukt :-)

      Radera
  5. Kycklingen såg inte alls "taskig" ut tycker jag, tvärtom! Mums! Oså halloumi....finns det något godare? Den där restaurangen lät ju väldigt spännande, konstigt att dom inte har bättre ventilation dock? Men där hade jag gärna ätit. Men Lotta, varför häller du Peston på bordet? Ha ha, skämt o sido, underbar läsning och bilder. Som vanligt. Mitt guldkorn på nätet. Ha en underbar Söndag! Ciao!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men färgen? Fast gott som sagt. Halloumi och bacon, vad vore livet utan det?!

      Jag tänkte på den stackars kocken som stod mitt i röken hela kvällen. Säkert kväll efter kväll... Puuuh!

      Ja, vad ska jag säga. Jag är knäpp i huvudet. Mannen undrade ungefär samma sak när han såg det :-) Ha ha!

      Tack snälla du och detsamma!

      Happy Monday!

      Radera
  6. Det är något med pesto som gör att jag får ont i magen... inte kul alls för jag tycker om pesto annars hmm.

    Vilken häftig restaurang, låter som det skulle smaka ljuvligt gott :)

    Ja, kallt så in i här med... brrrr, jag fryser mest hela tiden kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, aj då. Vad synd! Undrar vad det är för ingrediens som är boven. Man kan ju blanda sin egen och ta bort/lägga till som man vill. Jag utesluter vitlöken för den ger mig magknip...

      Restaurangen var en riktigt höjdare!

      Söndagen blev bra mycket skönare med bara några minus och fortfarande sol!

      Ha en fin vecka och kram till dig!

      Radera
  7. Hemlagad pesto är nog bland det godaste som finns!

    SvaraRadera
  8. Haha härlig färg på rätten. Tänkte inte på det förrän jag läste det ;) Nyss kört ihop en smoothie med frukt och spenat (nyttigt du vet, nytt år och allt) och den har också en snygg färg... Frukost imorgon ;)

    Ska få tummarna ur och göra egen pesto... Baserat på ditt inlägg och allas kommentarer så är det skämme på att jag inte gjort det än...

    Förresten, jag läser gärna om de snabba vardagslösningarna, det är härligt med en blandning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kräksmoothie i morgon bitti alltså :-) Om du gillar spenat i smoothie, testa gärna den här, urgod och nyttig - nyårslöfte eller icke:

      http://lottakruse.blogspot.se/2012/02/gront-och-gott-med-spenatdrink.html

      Ja, tycker bestämt att du ska mixa ihop en pesto. En pastasås direkt som den är. Urenkelt! Och som sagt, blanda ner nästan vad som bara ingredienserna påminner i proportionerna om originalet.

      Det är riktigt skönt med snabba vardagslösningar, som du är expert på!

      Radera