torsdag 14 februari 2013

BLT Sandwich plus ett C som i Cheese!


Bacon Lettuce Tomato, BLT. En klassisk sandwich som i sig är fantastiskt god. Men vad blir inte bättre med lite ost :-) Så förutom BLT blev det lite C också, som i Cheese! 

Med mycket mat över till matlådor passar jag gärna på att fixa käk som inte nödvändigtvis genererar rester till dagen efter. Så var fallet med dessa mackor. En dubbelmacka till mig och så världens godaste potatis, nästan som hemmagjorda chips, och jag blev mätt som en plätt (hur mätt man nu är då...).

BLT + C, 1 macka
2 formfranska, gärna lantbrödsversion (finns massor att välja mellan i bröddisken)
Ca 1 msk majonnäs
Några salladsblad, jag använde huvudsallad
Ett par tjocka tomatskivor
Några knaperstekta skivor bacon, jag tog tre...
3-4 skivor ost (jag använde cheddar)
Smör

Bred majonnäs på ena sidan av varje brödskiva. Lägg salladsblad, tomat och bacon ovanpå den ena och ostskivorna på den andra halvan brödskivan mot majonnäsen. Lägg ihop. Värm upp en stekpanna och smält lite smör. Lägg i dubbelmackan med lite tyngd ovanpå (eller stå och pressa med en stekspade). Stek på ena sidan i ett par minuter på lite över medelvärme tills brödet har fått lite färg och blir frasigt. Vänd med hjälp av två stekspadar, i med lite mer smör och upprepa med andra sidan tills osten har smält.

Ta mackan från pannan och skär bröden diagonalt till två trekanter. Ät med potatischips!

Hemmagjorda potatischips
Fast potatis (beräkna ungefär 3 potatisar per portion)
Smör/rapsolja
Salt

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en stor långpanna med smör/rapsolja. Skala och skiva potatisen tunt. Fördela i långpannan, lite omlott men inte ovanpå varandra. Det får inte bli mer än ett lager - då blir det potatiskaka... Salta lätt och tillaga i ugnen, 15-20 minuter tills de har fått fin färg och börjar bli knapriga. Potatisen närmast kanterna blir knaprig fortare så håll ett öga så att de inte bränns för mycket. Om du har varmluft i ugnen är det att föredra. 



En av de godaste mackorna jag har ätit! Fler BLTC kommer det definitivt att bli!



Mannen som inte gillar majonnäs (heller) och klarar sig bra utan ost (konstiga människa) fick mer kött på sin macka. Jag lade dit det som blev över av den cheddarfrasiga kycklingen, i övrigt BLT. Mycket gott intygar han...



Två till Mannen, en till mig. Jag lade gjutjärnsstekpannan ovanpå som tyngd.



Frasigt, ostigt, krämigt, salt, saftigt = svingott!



Och potatisen. Potatisen! Länge sen jag gjorde dessa godingar. Det var hög tid.


Mackor kan vara jättebra middagsmat. De kan bli hur matiga som helst. Och mättande. Kanske något att fundera på till fredagsmiddagen? En smörgåsbuffé så att var och en kan sätta ihop sin egen variant? När det gäller mackor så passar verkligen det slitna uttrycket att de går att "variera i det oändliga".

Och i morgon är det fredag!


18 kommentarer:

  1. Tänkte precis skriva att en skiva överbliven frasig kyckling nog smakar bra i och sen såg jag att den idén hade ni också ;-)

    Vi hade en fråga i ett forum här nere hur man bäst lägger tyngd på en cheesburger så att osten smälter fint... mitt mycket kreativa svar ;-) var en sån där metallgrej som hindrar dörren från att slå igen (ibland fattas svenska ord...) och med en sån grej behöver du kanske inte passa din macka hela tiden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Kycklingen blev perfekt för Mannen men jag var supernöjd med min macka utan.

      Dörrstopp tänker du på :-) Jag använde stekpannan i gjutjärn. Bra och jämn tryckfördelning med tre mackor att steka. Om det bara var en macka skulle man kunna använda morteln också!

      Radera
  2. Sånt här! Nu går jag igång här borta! Fy fasen så smarrigt. Jag som fick tina något gammalt frostskadat i frysen (nej nu överdrev jag lite). Jag borde gjort BLTC istället. Mackor överlag alltså... det bästa som finns. Skulle aldrig kunna gå på lågkolhydratkost...

    Fin helg ska ni ha du och mannen, med eller utan majonnäs :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara hålla med :-) Gott! Frostskadat bröd har man ju tuggat i sig några gånger efter återupplivningsförsök i brödrost eller stekpanna. Det går ner det också, men om man får välja...

      Kost utan bröd är som kaffe utan grädde. Fast nu dricker ju inte jag kaffe men ändå. Du hajar.

      Tack detsamma - ha en fin helg, med BLT!

      Kram!

      Radera
  3. Jag älskar BLT sandwich! Jag i och för sig alla sorters varma sandwich. Gärna lägga ned lite tid på att fixa god fyllning. Bästa mysmaten.
    Synd att vi inte ses i helgen. Men förhoppningsvis på bloggträffen i april. Ha en fin helg på landet. Kanske ändå är säkrast att åka dit när jag våldgästar er stad ;-) Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanonmat är det, mackor! Verkligen synd att det är den här helgen vi åker till landet. Det är mer sällan nu än tidigare... Tänk att du är i min stad i skrivande stund och så blir det inte av att ses! Men det kommer ju!

      Ja, vem vet vad som skulle hända om vi sammanstrålade här? Hur skulle den fnissattacken se ut :-)

      Ha det underbart i storsta'n!

      Kram

      Radera
  4. Bästa mackan!! Älskar BLT men med ett C blir den ju bara ändå bättre. Håller med hur skulle man klara sig utan? Tänkte på dig igår när jag var på inköpsrunda på Österlen och besökte samma ställen som i våras och såg alla ställen som vi såg längs vägen och konstaterade att där ville vi gå in.. Nu var allt väldigt stängt ;) men det får bli en ny tur till sommaren. Trevlig helg på dig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så enkla grejer men ändå så gott!

      Måste ha varit lite deja vú att åka där. Undrar när jag kommer dit nästa gång. Förstår att det inte riktigt är säsong nu, vi var väl där på gränsen egentligen innan de stängde.

      Vad härligt för dig att ha det så nära!

      Tack detsamma, kram!

      Radera
  5. vad gott der ser ut. Älskar såna enkla och goda mackor man man trixa till det lite med

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! En macka att lita på helt klart.

      Radera
  6. Åhhh vad fantastiskt gott det är med matiga mackor! Jag skulle nog inte heller kunna hålla mig från att slänga i lite ost. Konstigt att nästan allting blir godare med ost :-P Ha en skön fredagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Vad vore livet utan ost förutom lite "lättare" :-)

      Tack detsamma!

      Radera
  7. Ojoj vilken sandwich deluxe detta var! Gott ser det ut också :) Önskar dig en trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi var så mätta och belåtna med mackorna :-)

      Detsamma till dig och kram!

      Radera
  8. Smörgåsbuffe! Som en bättre version av smörgåstårta. Det ska jag minsann bjuda på en gång. En annan gång ska jag bjuda till soppbuffe med, det har jag tänkt länge. Varmt och mysigt för alla att ta varsin skål med soppa och nygräddat bröd ;) Hm, man kan tro jag är hungrig. Är egentligen dömätt. Matdrömmer lite bara ;)

    Häpp! Trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Och bättre än ett smörgåsbord, ibland i alla fall. Soppbuffé verkar också mysigt och gott. En rustik afton... Även om man är mätt så spinner matcellerna på - så är det bara :-)

      Detsamma och kram!

      Radera
  9. Smarrigt! Här hemma brukar vi också lägga till en bokstav i BLT:n, men då istället A som i avokado! Fick idén när vi besökte Australien för ett par år sen, där var BLAT vanligare än BLT...med rätta, det passar suveränt! Undrar om A och C är kompatibla eller om det blir för mycket av det goda... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet du, Patrik! Jag hade handlat med mig ett par avokado som jag hade tänkt lägga på BLT:arna. Såg det när jag googlade. Men så kände jag som du är inne på att det nog inte skulle bli så lyckat med både A och C. Så jag valde osten den här gången. Nästa gång blir det A, nu har jag ju ytterligare belägg för att det funkar. Tack för tipset!

      Radera