tisdag 26 mars 2013

Gigantisk färsbiff i ugnen med lök, tomater och ost


Att mat som är så enkelt att laga kan bli så gott!!! Fast det känner ju italienarna till sedan länge... Här tillagas en jättebiff i ugnen med buljong och lök, täckt av tomater och ost. Lite kokt potatis till och du har en helt suveränt god och enkel vardagsrätt. Fast jag skulle lika gärna kunna äta det en fredagskväll!

Jag hittade receptet på nätet, rätten kallas "Färsbiff Köpenhamn" om någon har hört talas om det förut? Som vanligt läste jag igenom och funderade på vad jag skulle vilja ändra men se det fanns inte något att ändra på. Allt föll mig på läppen så det var bara att i princip kopiera rakt av - steal with pride!

Färsbiffen blir otroligt saftig och smakrik, både tack vare lite utspädning med mjölk och ströbröd men mest för att den tillagas med god buljong, smaksatt med soja. Löken som puttrar bredvid blir supergod att äta med biffen tillsammans med täcket av ostgratinerade tomater. Om man inte vill äta potatis till så kan man ta pasta i stället, eller mer grönsaker för att hålla nere på kolhydraterna.

Bra flöde i tillagningen med två omgångar i ugnen. Under tiden ugnen gör sitt förbereder man nästa moment och så hinner man förbereda tillbehöret och städa undan. Sådant gillar jag verkligen!

4 portioner
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
400 g nötfärs
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar, skivade
Smör
3 dl grönsaksbuljong
1 msk kinesisk soja
3-4 tomater (beroende på hur stora de är), skivade
150 g riven ost, gärna prästost eller annan smakrik sort

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ströbröd och mjölk och låt det svälla i ca 10 minuter. Blanda färsen med salt. Blanda sedan med ströbrödsblandningen och svartpeppar. Tryck ut färsen i en smord ugnsform (eller varför inte i gjutjärnsgrytan som jag gjorde). Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Under tiden steker du den gula löken tills den mjuknat utan att ta färg. Blanda buljong och soja. Skiva tomaterna. Riv osten om den inte är färdigriven. Ta ut färsen och fördela löken längs kanterna runt om biffen som nu har krympt ihop lite. Häll buljongblandningen över biff och lök. Fördela tomater ovanpå och strö sist över riven ost. Ställ in i ugnen igen, ca 20 minuter tills osten har smält och fått fin färg. Skär biffen i tårtbitar och servera med potatis eller pasta.



Biffen har fått sin första omgång i ugnen. Lök och buljong är på plats.

 

Härliga kvisttomater skivades och lades lite omlott ovanpå biffen.

Allra sist riven ost över alltihop innan omgång nummer två i ugnen.

Tada! Gott!


Ögat kanske inte blir så tillfredsställt just med den här maträtten men smaklökarna jublar!

 

Då är det snart dags för påsk! Hemma hos oss syns det bara på att en kruka med påskliljor har hittat vägen till köksbordet. Det räcker fint. Är inte så mycket för att påskpynta... Skralt med aktivitet överhuvudtaget men det beror på att orken de senaste dagarna har lagts på att få jobb och vardagsbestyr att fungera. Jäkla förkylning som vägrar släppa. Den tynger och suger energi. Men det blir sakta bättre så jag ska inte klaga! Mer och mer energi kan så sakteliga läggas på att läsa trevliga bloggar, laga mat och blogga själv!

Vi syns!

27 kommentarer:

  1. Låter fantastiskt gott verkligen! Sån där mat älskar jag också, som liksom sköter sig själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt fantastiskt god och enkel rätt att fixa ihop!

      Radera
  2. Ja de där köpenhamnarna dom kan dom, nästan lika bra som StockholmsLottorna:) Känns lite som en variant av sjömansbiff, den kan vi absolut också stjäla rakt av!

    Vilka fina ljusstakar du har på bordet, dom gillas skarpt! Finns nog risk för en liten stöld där också den dan vi båda tar oss till dina trakter:):)

    Skönt att du börjar må bättre, nu blir det lite lättare också om våren fortsätter närma sej oss. Anki blev så förvånad över barmarken hos er, det kändes som vi bor galet långt från varandra...

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja det är tur att de duger till nå't :-) Ja, kanske lite sjömansbiff över det, minus ölen då och att potatisen inte lagas till med kött och lök.

      Tack! Ljusstakarna är ett arv från Mannens farmor, ända från härliga Värmland. Får nog låsa in dem nånstans när ni hälsar på då :-)

      Ja, det är verkligen skönt att betongkepsen börjar släppa och det är ljuvligt med ljuset och längre dagar. Det hjälper helt klart till. Vi bor galet långt ifrån varandra, det är himla synd det!

      Kramar!

      Radera
  3. Du kan vara säker på att vi syns... kikar in mer än en gång dagligen och blir nästan orolig, när varken kommentarer eller ett nytt recept kommit ;-) Visst finnst det saker i livet som är viktigare än en matblogg, t.ex. hälsan, så kör den takt som passar dig!

    Receptet låter mycket gott "fast" det är tomater i... Ser ut lite som pizza med köttfärsbotten ihop med löksås - klart att mjölig potatis smakar bäst till ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra! Ja, det är illa när inte orken finns ens för att göra det jag tycker är så roligt men jag kommer ju igång igen tack och lov. Tack för att du hänger på!

      Vad ska vi göra åt dig och din aversion mot tomater... Kanske blir det gott utan tomater också, med bara osten ovanpå? Du har helt rätt i att det påminner om en pizza. Kanske blir det den nya given, att göra pizza på köttfärsbotten :-)

      Radera
  4. Det här låter så gott att jag får kopiera vidare. <Inget som jag vill ändra heller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt härligt att hitta såna recept ibland. Man behöver ju inte uppfinna hjulet om och om igen...

      Radera
  5. Ah, dansk sjömansbiff är väl gjord på köttfärs om jag inte minns fel. Din biff ser i vilket fall farligt god ut, Lotta! Lite som en köttfärspizza med tomattoppingen :D Ta't lugnt och se till att bli riktigt pigg och kry innan du sätter igång med större projekt. Slappa hela långa påsken! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det köttfärs i den danska sjömansbiffen. Inte dumt det heller. Kanske därför biffen kallas Köpenhamn för att det har likheter med dansk sjömansbiff...

      Riktigt, riktigt god och saftig biff - jag lovar! Du är inne på köttfärspizza som Kajomida, och det stämmer ju :-)

      Ja, nu slappar vi och kryar på oss. Passar riktigt bra med långhelg nu. En del ska spenderas på landet. Ha det riktigt bra, du också!

      Radera
  6. Håhå, så gott det låter, ser ju dessutom ut att vara smidig. Win win!

    Kram och glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Löjligt smidigt och lätt att laga till denna biff, verkligen win win. Jag kommer definitivt göra den fler gånger och troligen försöka variera den lite. Kan inte låta bli :-)

      Kram och detsamma till dig!

      Radera
  7. Vilket coolt sätt att tillaga köttfärsbiff på! Det ska sparas!
    Du har alltid så bra och påhittiga recept/maträtter!
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grymt bra sätt, bara att tacka Köpenhamn :-)

      Detsamma och kram till dig!

      Radera
  8. När energin återvänt tycker jag det är dags att ses igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. A men du skojaru? Verkligen dags! Vi kan väl hålla utkik efter lite roliga events eller nåt att gå på, eller så skapar vi vårt eget!

      Radera
    2. Absolut!

      Radera
  9. Det är verkligen döden när förkylnings (-helveten) inte ger med sig. Jag har klarat mig några veckor nu, sist var det influensa för min del. Hoppas att ni får några lugna och sköna dagar framöver! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det började med influensa. Nu är det efterdyningarna med förkylningssymptom. Blä.

      Passar perfekt med lång påskledighet med främst vila och återhämtning. Lite god mat hoppas jag på också förstås!

      Trevlig helg och kram till dig!

      Radera
  10. Jajamän, enkelt är gott vännen! Jag såg något liknande för några år sen och minns att jag tänkte då att detta ska jag testa med quorn/sojafärs... tack för påminnelsen för detta vill jag laga! Det ser jättegott ut (fastän det inte är veg). :)

    Önskar dig en glad påsk vännen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du trollar säkert ihop en biff av quorn eller soja med allt det andra goda i den här rätten!

      Hoppas du har en riktigt fin påskhelg!

      Kram

      Radera
  11. Linda Johansson29 mars, 2013

    Glad Påsk! Hoppas du mår bättre nu?
    För min del vet jag inte vad jag ska göra, tror förkylningen har återvänt för en sjunde omgång nu... Jag kan inte sticka huvudet utanför dörren utan att bli smittad av någon. Tur att jag inte har barn, då hade jag väl dött av "dagisbacillerna" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket bättre, tack Linda men det tar tid att återhämta sig helt. Brorsan fick samma skräp och det är samma för honom. Skönt med långledigt nu så att kroppen får vila ordentligt och repa sig.

      Hoppas du också kryar på dig nu - inte kul när det går i ett.

      Glad påsk!

      Radera
  12. Åhhåhåhå, nice. Lök som tillagas så blir ju så sjukligt gott.
    I år har jag faktiskt köpt påskfjädrar och har pyntat mina garderobsblommor. Man tager vad man haver liksom.
    Hoppas du mår helt bra alldeles snart, den där förkylningen/influensan tycker jag har tagit dig i besittning länge nog!
    GLAD PÅSK!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Löken är verkligen da thing här... Mycket fyndigt måste jag säga att klämma fjädrar på de gröna växterna hemma :-)

      Det går sakta framåt men satan i gatan vad segt det är. Jag ska prova med en bastu ikväll och försöka driva ut det sista!

      Glad påsk och kramar till dig!

      Radera
  13. Idag blev det din köpenhamnsbiff till middag här. Jättegod och saftig och väldigt smidigt att slippa göra biffar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är biffen suverän, på många sätt. Kul att ni gillade den :-)

      Radera