lördag 30 mars 2013

Grön ärtsoppa med myntaolja och kavringströssel - godaste soppan på länge!


Vad sägs om en grymt god grön ärtsoppa med uppfriskande myntaolja och knaprigt kavringströssel? Missa inte denna säger jag bara, oj så gott det blev! En soppa mitt på dagen passar bra mellan frukost och middag och går oftast snabbt och lätt att fixa till. Så fick det bli och jag hoppas att du tar efter, kanske någon av dagarna under påsk som lättare måltid och variation mot skinka, lamm, ägg och alla godsaker i påskägget... 

Myntaoljan kompletterar soppans lite "jordiga" smak av ärtorna - det blir en fräsch brytning. Kavring passar suveränt att göra knaprigt strössel av, det kommer jag att göra fler gånger även till andra soppor. För en vegetarisk soppa, byt ut hönsbuljong till grönsaksbuljong.

Soppan, 4 små portioner
500 g frysta ärtor
2 msk färsk mynta, hackad
8 dl hönsbuljong
1 dl (lätt) crème fraiche
50 g smör
1/2-1 tsk pressad citronsaft
Salt
Nymalen vitpeppar
Socker

Myntaolja
1 kruka mynta
3/4 dl olivolja
Salt

Kavringströssel
4 skivor kavring
2 msk smör
Lite salt

Koka upp vatten med lite salt. Lägg i ärtorna och koka i 2-3 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet. Mixa ärtorna med hackad mynta, buljong, crème fraiche och smör tills det blir slätt. Sila av vätskan och smaka av med pressad citronsaft, salt, nymalen vitpeppar och lite socker. När du silar av, använd en slev och tryck igenom all vätska genom silen. Håll soppan varm.

Mixa ingredienserna till myntaoljan.

Smula sönder kavringen. Smält smör i en panna och stek strösslet knaprigt under omrörning några minuter. Salta lätt. Bred ut på ett skärbräde och låt svalna.

Häll soppan i djupa tallrikar/skålar och ringla över myntaoljan. Strö över kavringströssel och garnera eventuellt med lite färsk mynta.



Både jag och Mannen utnämnde soppan till en av de godaste vi har ätit!



Mynta brukar jag vara försiktig med men nu känner jag att bara måste sluta fega med det. Vilken smakhöjare, och inte bara i vissa drycker typ den som börjar på m och slutar på ojito :-)


Vi tillbringar påsken på landet och hittills har solen lyst med sin närvaro. Några timmar per dag bekvämt bakåtlutade i solstolar med filtar över benen är inte dumt. Inte dumt alls. Och det ser ut som att påsken ska fortsätta leverera solsken. Passar väl bra nu när vi ska ställa fram klockan till sommartid! I lilla butiken har man plockat bort vedsäckarna och ersatt dem med travar av grillbriketter. Det är väl ett vårtecken om något!

Hoppas att du njuter av en fin påsk denna afton och får en fortsatt skön påskledighet!


18 kommentarer:

  1. Den här soppan låter väldigt god! Glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket god smak på den. Tack detsamma!

      Radera
  2. Den soppan ser och låter otroligt god.
    Kunde definitivt slinka ner i väntan på att mina späda nässlor ska komma så jag får koka soppa på dem :)
    / Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, nässelsoppa! Det har jag faktiskt aldrig ätit...

      Radera
  3. Låter jättegott och fräscht verkligen! Glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket lyckad soppa! Tack detsamma, även om bara Annandagen återstår av påsken :-)

      Radera
  4. Låter jättegott! Kanske ska också laga något med grön ärtor, t ex din soppa! Dottern tjatar och tjatar om gröna ärtor! ;)
    Ha en fortsatt fin påskhelg!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nyttigt och gott med gröna ärtor och med en dotter som tjatar om det! Passa på, tror inte att det är så vanligt :-)

      Detsamma till dig!

      Radera
  5. Jag såg nyligen en annan variant av grön ärtsoppa och jag funderade på varför jag inte testat det. Jag älskar gröna ärtor och alla sorters soppor. Din variant ser helt ljuvlig ut!
    Låter härligt att vara på landet och njuta. Och grillat! Gaaah! Det var det på tok för länge sedan.
    Själv ska jag försöka ge mig på en kalkon idag :-S Så vi får se om gästerna får äta sig mätta på sås och potatis, ha ha...
    Ha en fortsatt skön påsk! Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppan blev verkligen en hit med mycket mmmmm-ande!

      Hoppas det gick bra med kalkonen, jag har inte heller gjort det - brukar äta mammas bara. Får kolla in hos dig hur det gick helt enkelt!

      Bara Annandagen kvar - hoppas du får en fin sådan!

      Kramar!

      Radera
  6. Mmm, både god och vacker ser den ut! Stora varma påskkramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack detsamma - påskkramar!

      Radera
  7. Men det är ju så gott med grön ärtasoppa! Vi har en variant vi brukar göra men ska definitivt ta och testa att pimpa den med era tips nästa gång den ska tillagas.

    Så härligt med en långhelg på landet, filtar på benen i solgasset... Vi passade på att gassa nere vid småbåtshamen tidigare idag, inte riktigt som ett land men gött ändå:) Vårtecken gillas och det firar vi med bubblande rosé till firren ikväll.

    Ha det nu så underbart härligt resten av ledigheten,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både olja och strössel tar soppan till nya höjder - prova!

      Ja, jisses vad sol vi har lapat. Nästan så att kroppen fått en chock känns det som. Sådär solmosig som man kan bli - i mars :-) Låter härligt med en småbåtshamn också, huvudsaken man kan vara ute när vädret är som bäst.

      Rosé minsann - inte en dag för tidigt väl :-)

      Ha en fin Annandag - sen är påsken slut för den här gången.

      Kramar!

      Radera
  8. Det är inte ofta jag lagar soppa, men jag bli riktigt sugen när jag ser denna vackra soppa! Väldigt fint :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppa är riktigt bra mat, speciellt som lättare måltid, tycker jag. Lätt att göra och svårt att misslyckas med. Du borde testa den här!

      Radera
  9. Vilken kul 'take' på ärtsoppa! Måste testa kavringströssel!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kavringströssel blev riktigt bra! Stek på ordentligt bara så att det blir riktigt knaprigt. Jag fegade lite först så jag fick peta ner dem i stekpannan igen för en omgång till.

      Kram!

      Radera