måndag 22 april 2013

Parmalindad kycklingfilé fylld med västerbottenost, crème fraiche, persilja och salvia


Att fylla och linda in kycklingfiléer i skinka är ju knappast något nytt, men det tål att varieras och upprepas -  i det OÄNDLIGA som man så ofta säger. Men bara för att uttrycket är uttjatat behöver det ju dock inte betyda att det inte är sant!

Kycklingen blir väldigt saftig och fin i ugnen efter att den steks lite i pannan först och sedan blir färdig i ugnen. Servera med eller utan kolhydrater. Här funkar både potatis, ris och pasta. Lägg till grönsaker om du vill följa tallriksmodellen lite mer strikt än vad jag gör :-)

Jag tycker att det blir tillräckligt saftigt som det är, men om du gärna vill ha en sås till kycklingen så skickar jag med ett enkelt recept på en balsamsås som passar jättebra till denna rätt. Vitlöken i såsen kan du utesluta.

Till fyra portioner
4 kycklingfiléer
2 dl (lätt) crème fraiche
1 påse riven västerbottenost, 150 g (eller annan smakrik ost)
1 kruka persilja, hackad
1 kruka salvia, plockade blad
8 skivor parmaskinka
Smör och rapsolja att steka i
Salt

Balsamsås
2 dl (visp)grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
(2 st pressade vitlöksklyftor)

Skölj och ansa kycklingfiléerna. Torka med hushållspapper. Skär en ficka längs med filéerna och vik isär. Salta lätt. Blanda den hackade persiljan med crème fraiche och västerbottenost. Lägg salviablad på ena sidan av kycklingfiléerna och klicka ut blandningen med crème fraiche och ost på den andra. Vik ihop. Linda varje kycklingfilé med två skivor parmaskinka som ska ligga lite omlott.

Stek kycklingfiléerna på ganska hög värme på båda sidor - ca 2 minuter per sida. Lägg över i smord form och stek färdigt i ugn på 175 grader i ca 20 minuter. Kolla så att kycklingen är genomstekt - inget rosa alls - köttet ska vara vitt och saftigt. Servera med potatis, pasta eller ris och lite grönsaker om du vill ha det.

Såsen (världens enklaste?)
Vispa ihop grädde, vinäger, fond (och vitlök) i en kastrull. Låt puttra ihop några minuter och servera till såsen.


Göteborg visade sig från sin allra bästa sida under helgen som spenderades där tillsammans med helt fantastiska och roliga människor. Solen lyste på oss hela dagarna och jag njöt av varenda sekund. Jag kommer att berätta lite mer om bloggträffen i ett separat inlägg. Jag måste bara smälta upplevelserna och intrycken först, precis som man gör med mat!


Utsikt från Skansen Kronan efter en låååååååång och pulshöjande vandring upp till toppen:




24 kommentarer:

  1. Fyllda och inrullade är kycklingfiléerna nästan bäst. Det blir saftigt och gott!

    Ser fram emot vidare rapport om helgen - även om jag hållt lite koll via facebook och instagram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Eller bakade i ugnen med något gott och krämigt täcke med massor av ost över sig...

      Japp, återkommer! Måste ha sett helt galet ut på Instagram med massor av liknande bilder och flöden från olika personer :-)

      Radera
  2. Fylla och linda är en höjdare för vilket kött som helst tycker jag! :-) Jag gjorde det med fläskfilé i helgen - MUMS! Fast jag håller med att om att just kyckling blir lite sådär extra fenomenalt när man gör det! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Fläskfilé går ju att behandla på samma sätt :-) Svårt att tröttna på detta...

      Radera
  3. Salvia använder jag sällan som krydda. Den där såsen använder jag ofta! Så god!
    Inte lika blå himmel i götet idag! Helgen var fin på många sätt! KRAMAR

    SvaraRadera
    Svar
    1. Salvia är suveränt till just kyckling! Första gången jag gjort såsen. Det blir fler gånger kan jag säga!

      Såg att det ska bli rejält blåsigt och eländigt på västkusten nu :-( Vilken tur vi hade i helgen, helt otroligt. KRAM!

      Radera
  4. En kombination av det här recept och din Prosciuotto med parmesangratinerad broccoli och blomkål i cambozolagrädde och jag skulle inte kunna sluta äta i första taget ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har du en bra tanke, ingen dålig kombo alls :-)

      Radera
  5. Västerbotten, tjohej! Parmaskinka, också tjohej! Fy böveln så gott!

    Smälta intrycken kan man väl minst sagt behöva, men varför går en helg så förbenat fort? Fast det känns verkligen som vi hann med en hel massa olika saker, även om en hel del stavades ö-l...:):)
    Vi längtar redan tills nästa gång oavsett vart det bär av!

    Hoppas du kom hem lyckligt,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara en massa gott här :-)

      Jag tyckte jag nyss hade satt mig på tåget mot Götet när jag klev på för att åka tillbaka till Stockholm. Helt galet fort det gick! Ser också fram emot nästa, det ger så mycket att träffas.

      Resan gick kanon. Jag hann med god marginal läsa igenom hela nya kokboken som jag köpte på Centralen. Massor av gott i den! Hoppas ni fick en skön resa hem till er fina stad.

      Kramar!

      Radera
  6. Det lät precis hur gott som helst!!!

    SvaraRadera
  7. Mmm...underbart gott med parmalindad kyckling! :) Längesen jag lagade sådan kyckling! Tack tack för påminnelsen!
    Ha en toppen tisdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så "vanligt" att man glömmer bort det ibland. Säkert kort som alltid levererar!

      Detsamma till dig!

      Radera
  8. Åh, önskar så att jag kunde varit med på lördagen också, men ibland räcker tiden helt enkelt inte till. Ska bli kul att se dina bilder! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så synd att vi inte fick se mer av dig, men en fredagskväll bättre än ingenting! Nästa gång så...

      Bilderna kommer, kram så länge!

      Radera
  9. Västerbotten och crème fraiche.... mmmmm gott! Ja pust, stånk och stön vilken tuff vandring det var upp ;) Där visade konditionen sig minsann, kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så mycket gott! Jag fick träningsvärk av den där trappan och alla andra steg jag tog i Göteborg. Vilken bonus :-) En och annan kalori fick nog stryka på foten också, bra balans till allt gott man stoppade i sig.

      Tack för denna gång - kram!

      Radera
  10. Du, såsreceptet snor jag rakt av! Jag är så kass på sås. Eller ja, jag gör det vää-hääldigt sällan iallafall.
    Hoppas du snart har återhämtat dig efter helgen! Jag har börjat piggna till, men en helg nu hade inte varit dumt.
    Tack för en sjukt bra helg, sällskapet var bäst! KRAM
    ps. Kokboken! WOW!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både lätt och urgott, bara att sno! Om man inte har sky att utgå ifrån så är det toppen med såna här såser.

      Börjar bli normal igen men behöver nog en god natts sömn till. Jag är ju ingen ungdom vettu :-)

      Men du, tack detsamma! Och bäst var hemma hos dig :-) Tack snälla för att vi fick slagga och hänga hos dig. Suvve!

      Vad kul att kokboken gillas! Tänkte att den kunde passa dig :-)

      Kramen!

      Radera
  11. Med så mycket gott kan det knappast bli fel!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då får man skylla sig själv!

      Radera
  12. Smälta är precis det rätta ordet. Även om jag var med helt kort bara på fredagen, känner jag att det var så många nya människor, så många goa och trevliga att prata med att jag måste sortera i mitt huvud. Nu försöker jag få koll på de bloggar jag förut inte besökt. Din har jag dock läst en del men varit dålig på att kommentera. Nu är detta åtgärdat! : ) Kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan känna sig lite bombarderad av alla intryck, människor och samtal. Lite så var det första gången jag träffade de flesta i Ystad. Ett härligt kaos!

      Verkligen jättetrevligt att ses!

      Kram!

      Radera