torsdag 16 maj 2013

Mackor med pepparrotig rostbiffsröra, smörgåsgurka och rädisor


Mackor är riktigt bra mat, tycker jag. Man kan göra dem hur matiga, kladdiga och goda som helst. Bara genom att använda olika sorters bröd får man helt olika karaktär på mackan. Suveränt helt enkelt! En fredagsmacka som man lägger ner lite jobb på funkar alla dagar för mig, i alla fall när dagarna är lite varmare som nu. Men är det kallare väder är det ju bara att göra varma mackor.

Här har jag blandat ihop strimlad rostbiff, rödlök och smörgåsgurka med kesella, majonnäs och pepparrot. Lite sallad, rädisor och mer smörgåsgurka på mackan och jag blev nöjd. Saftigt och gott blir det!

Mackorna räcker långt och är mättande men för den som vill är det gott med hemmagjorda frittar till och jag är en sån som vill så så fick det bli :-) Den här gången gjorde jag frittarna utan dill.

Rostbiffsröra till 4 dubbelmackor
200 g färdigskivad rostbiff, strimlad
1/2 rödlök, hackad
Ca 10 skivor smörgåsgurka, hackade
4 msk kesella
2 msk majonnäs
2 msk färsk riven pepparrot (eller från tub)
Salt och peppar

Blanda ihop röran och smaka av med salt och svartpeppar.

Till servering: 8 skivor mörkt bröd (fyra dubbla), sallad, skivade rädisor och smörgåsgurka



Provade ett nytt bröd som hette Rågmust med surdeg. Det smakade mycket och gott!
Lite sallad i botten, på med röran och sedan toppa med rädisor och smörgåsgurka.



Var försiktigt med smörgåsgurkan då den både ger salt och syrlig smak till röran.
Bra smaksättare alltså!

Har du förresten hört att choklad- och kakätare är snällare än de som äter nyttigt? Allt enligt en undersökning, inte särskilt vetenskaplig men ändå, som Daily Mail skriver om. Hittade artikeln hos Allt om mat. Lite kul läsning att ta med en nypa salt :-)

20 kommentarer:

  1. Ajamen alltså, hur proffsig och smaskig ser inte den mackan ut? Pepparrot är ju för jädrarns gott! Detta ska vi lägga på minnet och ha som en förrättsmacka, det är så smidigt att ha fyllningen gjord och bara fixa till när folket kommer!

    Jo, vi såg också den artikeln på nätet. Klart det stämmer, allt som tillåter mer chokladätande måste ju vara sant:)

    Såg att du kikade efter goda tillbehör och annat till grillen hos oss. Vet inte om du såg, men under "röror", "tillbehör" och "såser" kan det säkert hittas en hel del gott. Har också en hel del potatissallader om det är något du är ute efter...

    Ha nu en goderlig helg kära du, och lycka till med buffén!

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur ;-) Jag smackade på med pepparrot i hälften av fyllningen så fick Mannen ta halvan utan. Han har inte fattat grejen med pepparrot, stackarn :-) Jag kan tänka mig att lägga röran på rundlar av pumpernickel t.ex., och använda som tilltugg/starter/förrätt!

      Lite rolig läsning, tycker jag och lite kan det nog stämma...

      OK, jag kikar vidare på de kategorierna också - tack för tips!

      Tack detsamma till er kära ni :-)

      Kramar!

      Radera
  2. Men gud, så gott! Har en bit dryg pepparrot hemma. Bara lite rostbiff så är saken biff! Får det bli nästa vecka om vädret fortsätter såhär!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men perfekt! Och rostbiff är ju smidigt att köpa på sig några skivor av över disk. Klart vädret fortsätter vara bra, i alla fall i södra Sverige och västkusten har jag sett. Risk för åskregn i mina trakter till helgen. Hrmpf...

      Radera
  3. Jaha, nu är jag elak också :-O Jag tror i alla fall att man bli gladare om man försöker njuta av maten och inte bara försöker äta så strikt. Men jag är ju ändå ofta mån om vad jag stoppar i mig.
    Mackor är jag ganska dålig på att äta, men när jag gör det vill jag ha mer pålägg än bröd ungefär som smörrebrö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nej du - så är det inte så där sticker vi hål på den studien direkt :-) Det är väl med extremfallen det kan stämma, där mat inte är njutning utan bara "bränsle". Klart man ska vara mån om vad man stoppar i sig och inte är man någon surpuppa för det!

      Det är ändå ganska trevligt med matiga mackor, som med pizza också. Man kan slänga på nästan vad som helst.

      Radera
  4. Vilken smarrig smakkombination i denna lyxiga mackan! Smarrigt!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt finfin macka!

      Tack detsamma!

      Radera
  5. Som alltid bjuder du på så mycket godsaker! Rostbiffsröran ser sååå god ut, pepparrot är en favorit. Med rätt tillbehör kan en macka bli en hel härlig måltid. igår mumsade maken och jag på räkmackor extra allt i stället för middag. Ha en fin pingsthelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt god och saftig macka! Extra allt är alltid bra när det gäller mackor :-)

      Tack detsamma!

      Radera
  6. Härligt med rädisor i mackan blir riktigt smarrigt:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med det knapriga från rädisorna!

      Tack detsamma!

      Radera
  7. Vilken tur att jag äter choklad då ;) Mörk choklad men jag antar att det är kakao som gör en snäll...

    Vilken härlig macka, gillar raden med rädisor och inlagd gurka kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja det är tur vi gillar godsaker :-)

      Riktigt bra kombo med rädisorna och gurkan.

      Hoppas du har haft en fin helg!

      Kram!

      Radera
  8. Gud jag älskar mackor. Skulle kunna leva på enbart smörgåsar/mackor/landgångar. Finns ju så många olik varianter man kan göra.
    Lustigt, jag köpte det brödet för första gången nu i veckan också. Riktigt gott tycker jag!

    Hoppas baksmällan har lagt sig lite hos dig, det har den faktiskt gjort här, även om jag är liiiite seg. Det får bli hockey ikväll tror jag bestämt.
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är äkta kärlek det! Visst var brödet gott, så mörkt och verkligen mustigt!

      På benen igen. Det får svida lite i kroppen efter både schlager- och hockeyhelg. VM-guld!

      Kram!

      Radera
  9. Då måste jag vara väääldigt snäll!!!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det är du ju också :-)

      Kram!

      Radera
  10. Mackor är bra fredagsmat, enkelt att göra. Det brukar vi ha på fredagarna dock inte så fina som denna. Röran här i din macka verkar supergod, får man nog ta och testa nån fredag!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Tror jag måste bli flitigare med att fixa fredagsmackor. Känns mer lockande den varma årstiden dock, kalla måltider funkar bättre då än frusna vinterkvällar. Tänk dig en riktigt hög Dagobertmacka med en massa gott!

      Radera