onsdag 22 maj 2013

Ost- och tomatfylld portabella i ugnen med (eller utan) små järpar och ugnsrostad potatis


Att fylla och gratinera de stora svamphattarna på portabella är ett snabbt, enkelt och gott sätt att fixa sig en liten måltid. I alla fall åtminstone ett vegetariskt alternativ med tillbehör eller till och med tillsammans med kött och tillbehör. I det här fallet blev det ljuvliga svampar fyllda med oströra och ugnsrostade tomater som gratinerades och serverades med små järpar och ugnsrostade potatishalvor. Lite skysås från stekpannan också men det hade inte behövts.

Receptet här handlar om svamparna. De passar även som del av en buffé som ett matigt inslag eller som en förrätt. Jag fyllde mina med ädelost ihoprört med lite crème fraiche och körsbärstomater som jag rostade länge i ugnen på låg värme. På toppen finriven prästost och lite olivolja. Inget konstigt alls. Bara väldigt gott! Välj den sorts ädelost som du gillar, det finns ju med riktigt kraftig smak och lite mildare. Kvibille har olika sorter av lagom storlek att välja mellan. Tomaterna kan uteslutas men de ger en trevlig smakkombination ihop med ostfyllningen.

Fyllda och gratinerade portabellasvampar, 3 st
3 portabellsvampar
Ca 140 g ädelost, smulad
1 dl crème fraiche
1 knippe körsbärstomater
Ca 1 1/2 dl finriven ost, t.ex. präst
Olivolja
Flingsalt

Om du vill ha tomater med i fyllningen så börjar du med dem. Det allra första du gör är att sätta ugnen på 125 grader. Skölj tomaterna och lägg på ett ugnssäkert fat. Ringla över olivolja och smula över flingsalt. Ställ in i ugnen i ungefär 40 minuter.

Ta bort svamparnas fötter och gröp ur hattarna försiktigt med en liten sked. Jämna till kanterna med en liten vass kniv. Pensla svamparna inuti och utanpå med lite olivolja. Blanda ihop ost och crème fraiche. Fyll varje svamp med tre körsbärstomater och fördela oströran i hattarna. Strö över riven ost och ringla över olivolja. Gratinera i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter, tills osten har smält och fått färg. Ät med resten av de ugnsrostade tomaterna.



Jag fick med mig en ganska stark grön ädelost. Precis på gränsen för mig som inte är nämnvärt
överförtjust i starka ädelostar. Nästa gång testar jag med en mildare ost.


Lite riven ost ovanpå oströran också. Det kan ju aldrig skada!


Svampen är fast och fin i köttet, även efter gratineringen, och oströran är krämig
och passar underbart ihop med smakerna från de ugnsrostade tomaterna.



Järpar (i princip små avlånga färsbiffar) med lite gräddig skysås och potatis serverades till svamparna.
Mycket mat men med en hungrig man i hushållet så är det bara att leverera :-)



Potatisarna gjorde jag på enklast möjliga vis. Bara att behålla skalet, skölja av och halvera potatisarna.
Sedan lägger du dem med snittytan ned på ett smort fat (jag använde flytande smör/rapsolja).
Ringla över lite mer av fettet och ställ in i ugnen på 225 grader i ca en halvtimme.
Vänd på potatisen och kör ungefär 15 minuter till. Salta och svartpeppra.




Det är någonting med maj månad och det är likadant varje år. "Alla" vill träffas och grilla eller äta ihop under andra former. Det är after work, melodifestival, hockey-VM och aktiviteter både högt och lågt. Inte så konstigt iofs. Nu kommer vi alla ut ur våra vinteriden och vill umgås, gärna utomhus. Så jag har varit iväg och fått mat i mig på olika trevliga ställen än i något av mina två små kök, därför har det varit lite skralt här i bloggen men så kan det bli. Datorn har inte fått mycket uppmärksamhet alls den senaste tiden. Nästan så att den stirrar lite surt på mig...

Lika bra att vara beredd på lite mer skralhet även nästa vecka då även den är inbokad med en massa trevligt. Redan i kväll ska jag och kollegorna ut och käka middag på 50-talsinspirerad retrokrog kombinerat med bowling. Tävlingsinstinkten är påslagen och jag ska sopa banan! Eller är det rulla klot man ska göra på en bowlingbana, det andra är väl curling :-)

Ha nu riktigt trevliga, sköna och goda maj- och junikvällar!


26 kommentarer:

  1. Portabello är en favorit svamp och fyllningen går att variera efter smak! Din version ser och låter mycket gott! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns härligt att ha så många fler varianter kvar att prova. Det här var min första! Tack och tack detsamma!

      Radera
  2. Ja, maj månad är verkligen något i klass med kaos, kanske är de rent utan släkt med varandra... Allt ska hända, alla ska ses och på jobben är det fullt ös för oss båda. Inte konstigt att månaden snart är slut:) Men det är ändå en härlig tid, grönt och skönt!

    Skönt också med ostfyllda hattar, två sorter gör inte alls ont. Vi gillar ju den där sortens tillbehör och kan inte riktigt få nog.

    Sopa eller rulla, gör vilket du vill bara du ser till att få en trevlig kväll och tar hem vinsten!
    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smått galet är det men kul om man hinner och orkar :-) Och så ska man njuta av det fina också förstås!

      Svamp kan man ju göra så mycket med så mer sånt här får det bli. Fick verkligen blodad tand.

      Tack! Jag kom igång lite sent med mina strikes så jag blev en god tvåa på bowlingen. Eller god och god, rätt sur var jag men det går ju över :-)

      Kramar!

      Radera
  3. Fyllda svampar har jag nog aldrig gjort men är ju väldigt svag för smarriga tillbehör. Gillar både svamp och ädeost skarpt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser! Jag hade inte heller gjort det förut men sett det överallt känns det som. Nu är jag ikapp och det här är verkligen ett smarrigt tillbehör värt att prova, på ditt sätt förstås!

      Radera
  4. Vissa ädeloster är på tok för smakrika för min smak. Jag gillar när det är en hint, men många är så fräna att det blir för mycket. Låter väldigt gott att fylla svamparna med, hursom. Vi gjorde fyllda portabellosvampar för ett tag sedan men med en helt annan fyllning. KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det verkligen med de ädla ostarna. En del svider nästan på fingrarna när jag smular dem, och de kan jag inte äta. De tar över för mycket.

      Ska kolla in hos dig vad du gjorde med dina svampar, variation på fyllning tas tacksamt emot!

      Kram till dig!

      Radera
  5. Jag skulle kunna tänka mig de där svamparna som en vegburgare i ett bröd. Got gott... Men du de där potatisarna! Jag tror jag dör lite... Så mycket bättre än pasta, även Paolos ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men absolut, de är ju så stora och matiga. Och en massa goda tillbehör på den "burgaren". Kanske rentav grilla den också! Jadu, potatisen, nästan så att jag hade kunnat nöja mig med bara den :-) Ha ha, inte ens jag tycker att pasta klår potatis så där är vi överens!

      Radera
  6. Den härvmaträtten passar ju mig perfekt! :) Älskar portabello! Sparar inlägget på en gång! :)
    Ha en fin dag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra! Bara att fylla på och gratinera då!

      Tack detsamma!

      Radera
  7. Portabello är gott, gott, gott! Ädelost har jag inte fyllt dem med - än. Varför, undrar jag nu... Svamp och ädel leker ju så fint! Gällande ädelosten så är jag som du, vill gärna ha en lite mildare variant. Gillar inte när det sticker i näsan när man äter för skarp ost ;) Kvibille gräddädel gillar jag! Gillar din bild på potatisen där i slutet, ser gaaalet god ut! :D

    Visst är maj alltid fullspäckat? Jag har inte haft en ledig helg sen i vintras ;) I helgen drar jag till Gbg men nästa helg - NÄSTA HELG - den ska jag försöka hålla fri ;)

    Ha en fin vecka och helg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Galet god svamp som jag har upptäckt på senaste tiden. Inte en dag för sent! Kvibille gräddädel är precis lagom. Tack, potatisen inte bara ser god ut, den blir toppen!

      Ja, maj är verkligen månaden då ALLT ska hända. Låter härligt med Göteborg, du får hälsa. Hoppas nästa blir så fri som du vill ha den :-)

      Tack detsamma, Sara!

      Radera
  8. Fniss, nästan det bästa med många veg-rätter är att de passar så bra till kött!...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det paradoxalt :-)

      Radera
  9. kajomida23 maj, 2013

    Det är helt okej att det är skralt med inläggen för att du har mycket kul på gång... hellre det, än att det beror på att du är sjuk...

    Fyllda svamphattar är jättegott! Testa att panera dem lite innan de åker in i ugnen, alltså "doppa" först i mjöl, sen uppvispat ägg och sedan i ströbröd som kryddats. Blir lite knaprigt... Har gjort en fyllning med purjo och rökt skinka + emmentahler, men ädelost låter ännu bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Panera låter gott! Och nästan all ost borde funka. Det är ju det som är så bra med ost :-)

      Radera
  10. Ädelost och jag är inte goda vänner- portabello däremot, fantastisk god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite samma här, tyvärr. Den måste vara väldigt mild om det ska funka för mig. Svampen kommer det bli mer av, supersvamp!

      Radera
  11. Åh potatisarna! Sicka underbara, så där ska ugnspotäter se ut.
    Fyllda portabello - strålande bra mat!
    Njut av alla roliga aktiviteter, inte alls konstigt om man inte hinner med att sitta framför datorn och uggla. Vi läsare är ju kvar ändå, så lätt kommer du inte undan ;)

    Ha en fin helg! KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatisarna blev hur goda som helst, jag ska leva på minnet av dem under färskpotatissäsongen :-)

      Tack, tack! Nu ska det nog lugna ner sig lite framöver men det är klart att årstiden i sig gör sitt till med hur mycket tid det blir vid datorn. Skönt att ni hänger kvar ändå :-)

      Hoppas du har haft en fin helg i Götet!

      KRAM!

      Radera
  12. Portabello är verkligen gott att fylla... vi vegisar gjorde ju en variant i höstas när vi var på Saltan, supergott alltså!

    Min dator har inte heller fått uppmärksamhet på flera dagar... så idag kände jag att nu får det bli ett blogginlägg. Blir så när det är fina dagar ute... man vill inte gå in helt enkelt! Hoppas du har en riktigt trevlig helg min vän, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen just ja! Måste vara jättebra som vegismat.

      Den här tiden på året lockar med så mycket annat än datameck. Så är det bara och det är skönt att inte känna sig tvungen att leverera utan ta det som det kommer.

      Tack detsamma, hoppas du har haft en fin helg denna helg!

      Kram!

      Radera
  13. Saknar dig Lottan, hoppas ni har det bra på semestern!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej hej! Vi är tillbaka och jag ska bara ladda om matlagningsbatterierna och komma tillbaka till vardagen igen :-) Vi hade en jätteskön semester. Hoppas flytten går bra!

      Radera