söndag 16 juni 2013

Lindström à la Mannerström - bästa färsbiffarna?


Det är väl bara Mannerström som kan göra en klassiker snäppet bättre. I alla fall när det gäller Biff à la Lindström. Biffarna härstammar från Ryssland genom Henrik Lindström som bodde i St Petersburg. De lagades för första gången i Sverige år 1862 på Hotell Witt i Kalmar. De spred sig och kom för att stanna. Tur det för så himla gott det är! Mannerström har visserligen snott twisten med dessa biffar från sin far Gösta, men Mannerström som Mannerström - senior eller junior - jag köper båda!

Förutom det klassiska med kapris och rödbetor så har jag enligt herrarna Mannerström även blandat ner sardeller, dijonsenap och HP-sås i biffarna. Resultatet blir makalöst saftiga och smakrika biffar som inte behöver mer än lite stekt potatis och saltgurka som tillbehör. Ingen sås. Inte ens sky. Det går alldeles utmärkt utan. Enligt receptet i Mannerströms kokbok "Husmanskonst" ska biffarna serveras med stekta ägg ovanpå. Jag hoppade över det men självklart lär det ge ytterligare en smakdimension med ägg också...

Enligt receptet ska 600 g färs bli fyra biffar men då blir de lite för stora i min smak, så jag gjorde sex stycken i stället.

4 portioner
600 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
2 msk kapris, grovt hackat
3 msk inlagda rödbetor, fintärnade
1 liten kokt potatis, fintärnad
1 msk sardellfiléer, finhackade
5 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk HP-sås
Salt och svartpeppar efter smak
Smör till stekning
(Eventuellt ägg att steka och toppa biffarna med)

Blanda alla ingredienser noggrant - gärna med händerna. Stek en liten bit av färsen i smör och smaka av med salt och svartpeppar. Forma till fyra eller sex biffar. Stek i smör på medelstark värme, ca 4-5 minuter på varje sida tills de är genomstekta. Stek eventuellt ägg och lägg ovanpå biffarna. Servera med stekt potatis och saltgurka i stavar.



Gör biffarna så stora och tjocka som du önskar... Mycket gott i de här!



Lyckades få tag på en påse fast vinterpotatis som jag kokade nästan färdigt, tärnade och stekte på plåt i ugnen med smör tills den fick fin färg. Saltgurka till passar verkligen bra!


Tack för alla uppmuntrande och värmande ord! Jag uppskattar det verkligen ska ni veta... 

(Jag som många andra har börjat bli nersållad med anonyma kommentarer som inte har här att göra, de är egentligen bara länkar till andras sajter. Så jag liksom många med mig har lagt till ordverifiering för att slippa allt skräp. Beklagar att de ska behöva vara så....)


25 kommentarer:

  1. Det blir en sådan härlig färg på biffarna av betorna och det är ju vansinnigt gott. Att ha i sardeller har vi inte testat, men det är ju en av de allra bästa smakhöjarna så vi litar på dej och Mannerström och testar nästa gång det vankas Lindström här.

    Visst är det tråkigt med verifieringen, men de där kommentarerna är ju faktiskt tråkigare att få. Vi var inne på att kanske testa utan verifiering igen, men det gav vi snabbt upp...

    Kramarna till dej från oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade biffarna när de var nystekta. Men efter att ha varit frysta och sedan tinade i micro så blev faktiskt både doft och smak av sardeller lite för påträngande... Så kanske utesluter jag dem näst gång. Fina blir de i alla fall!

      Kramar till er och glad midsommar!

      Radera
  2. Ser makalöst gott ut! (som allt du gör..) Gött me lite husmansinspiration. Gött o se dig i action igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Makalöst gott blev det faktiskt :-) Äta bör man som sagt, annars dör man...

      Radera
  3. Jag har den boken här hemma men faktiskt aldrig lagat nåt ur den. Jag har länge tänkt göra biff ala lindström, men det blir aldrig av. Men gott är det!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, men då måste du ju öppna kokboken och börja laga! Det finns massor av gott däri! Kolla bara hans version av ugnsbakad falukorv, och hans version av makaronipudding!

      Trevlig midsommar!

      Radera
  4. Husman it is. Funkar alltid. Och Mannerström, han vet ju vad han gör. Och om man mot förmodan skulle tycka annorlunda, vågar man ju aldrig säga det till honom ;)

    Tråkigt med alla spamkommentarer, de flödar in hos mig med men till Wordpress finns ett bra filter som heter Akismet som rensar det "bakom kulisserna". Har man inte det får ju captchakoder funka bra, bättre än 100-tals länkar till obskyra siter ;)

    Kram på dig, ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mannerström är en riktig softy, tror jag. Fast jag skulle nog inte säga emot i alla fall :-)

      Ska se vad jag kan göra istället för att ha ordverifiering, det ställer till det för de som vill kommentera via mobil har jag förstått... Elände!

      Kram tillbaka och glad midsommar!

      Radera
  5. De där saltgurkorna chronicles eller vad de små gröna nu heter är riktigt goda :) Det andra kan jag ju inte kommentera så mycket ;)

    Du, jag har också märkt att spamkommentarerna bara väller in. Även om det är länkar till andra sidor så är det ju ändå så irriterande. Jag tar bort dom när kommentarerna kommer in vid granskningen.

    Hoppas att det snart löser sig för dig och du ska veta att jag tänker på dig, stor kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just här blev det hel saltgurka skuren på längden. Cornichoner, de mindre rackarna, är också fantastiskt goda och skulle säkert passa till biffarna också.

      Tack för stöd, kram och glad midsommar!

      Radera
  6. Gud så länge sedan jag åt biff a la Lindström! Det måste jag laga snart. Håller med om att de där minigurkorna är ruggigt goda.
    Jag struntar bara i de där skitkommentarerna, fast jag borde ta bort dem. Märkligast är när stora bloggare är inne och tipsar om tävlingar. Behöver de ens in och sprida det på andra bloggar.
    Snart känns allt bättre hoppas jag vännen. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det måste du ju göra något åt, gör snart igen!

      Kanske ska jag göra som du, låta kommentarerna vara. De som läser inser ju vad det är och kan strunta i dem.

      Tack för omtanken... Kram och glad midsommar!

      Radera
  7. Det här låter otroligt gott! Mums! :)
    Samma här...får också sådan kommentarer... Jättejobbigt! :(
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott är det, speciellt när biffarna är alldeles nystekta och härligt saftiga!

      Tack detsamma och glad midsommar!

      Radera
  8. Jag har faktiskt aldrig lagad biffar med rödbetor. Nu blev jag sugen att göra det! Tack för recept!
    Kram/Gosia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova vetja! Och med de andra smakerna blir det ännu bättre. Sardellerna kan du välja bort om du inte gillar det...

      Trevlig midsommar!

      Radera
  9. Du det var ena perfekt rullade biffar, har du använt press? Hur som så ser det i vanlig ordning väldigt gott ut! Jag kan inte använda ordverifierare via min mobil, det är för bökigt, vilket har lett till att jag kommenterar mer sällan nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, du! Ingen press här inte. Bara flinka fingrar :-)

      Tack..

      Och tack för upplysningen om strul med ordverifiering via mobil. Jag har tagit bort det nu.

      Ha en underbar midsommar!

      Radera
  10. Jag har många gånger funderat på att testa dessa biffar, men fegat ur pga sardellerna, som jag verkligen avskyr. Undra om man kan mixa dem till mos istället för att finhacka? Jag vill INTE få någon sardellbit i min mun! :)

    Tråkigt med spam, men jag har jättesvårt att läsa de där jäkla orden (det första). Och kan inte heller kommentera via mobilen.

    Så kanske blir det mindre kommentarer nu, men jag fortsätter att läsa din underbara matblogg som är så inspirerande! Ha en fin midsommarhelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strunta i sardellerna bara! Biffarna blir jättegoda ändå! Jag kommer utesluta dem nästa gång...

      Jag hatar också ordverifiering, när jag måste göra det i andra bloggar. Jag har tagit bort det igen :-)

      Tack snälla Linda för att du läser och hälsar på hos mig!

      Radera
  11. Det här receptet måste jag nog "importera" till Tyskland för här äts det ofta och gärna färsbiffar - och något som motsvarar det här har jag aldrig stött på! Blev sugen direkt och sardellerna gör mig ingenting...

    Ha en fin och solig midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Direktimport utan tull, det är ju toppen :-) Då har jag något väldigt viktigt och gemensamt med Tyskland då: FÄRSBIFFAR :-)

      Tack detsamma!

      Radera
  12. Är det en cornichon mitt norra öga skådar? Jag ÄLSKAR cornichons! Och jag älskar biff lindström med, kan jag lova. Jag äter knappast kött längre alls, men pappas biff lindström tackar jag INTE nej till. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det är en hel saltgurka skuren i stavar men cornichoner är ju minst lika gott till detta! Det är just pappas som är godast, samma här alltså. Förstår att du inte säger nej till dem :-)

      Kramar och trevlig midsommar till dig och Callen!

      Radera
  13. Och justdeja, GLAD MIDSOMMAR till er, Lotta!

    SvaraRadera