måndag 24 juni 2013

Tonfisksallad Nicoise - sommarmat som är gott på studs och senare i matlådan!


Vi upplever lite olika typer av väder i olika delar av landet men solen och värmen kommer ju förr eller senare till oss alla (säger vi). När det är varmt äter jag gärna kall sallad och då är sallader med tonfisk en favorit. Och bland tonfiskfavoriter är nicoise-inspirerat en favorit. En favvofavorit alltså... Jag gillar att det enda som behöver vara "lagat" är potatisen som ska vara kokt och kall. Sedan är det bara att plocka fram och lägga ihop allting - om du använder tonfisk på burk vill säga...

Jag gillar tonfisk på burk men om du vill ha färsk tonfisk går det naturligtvis jättebra att grilla eller steka en bit tonfisk och dela i mindre bitar till salladen. Om du inte vill ha potatis kan du använda kokt kall pasta som kolhydratkälla. Jag gör säkert vissa avsteg från originalet här men inspirationen är i alla fall à la Nicoise (ett ord som jag gillar också - det är vackert!).

Servera salladen utan eller med dressing. Eftersom det följer med lite olja från tonfiskburkarna så kan det räcka, det är helt och hållet en smaksak det där med dressing eller inte...

En sak till, om du fortfarande knegar och har ett tag kvar till semester så kan jag informera om att den här salladen är perfekt till matlådan!

Ca 4 portioner
En bunt färska haricot verts (koka lätt om du vill ha mindre tuggmotstånd)
Ett litet huvud isbergssallad, i bitar eller strimlat
12 körsbärstomater, halverade (eller vanlig tomat i bitar)
6 kokta kalla potatisar, skivade (behåll gärna skalet på)
Två burkar tonfisk i olja
4 hårdkokta ägg, klyftade
16 svarta oliver

Blanda allt utom äggklyftorna på ett stort uppläggningsfat eller i en skål. Toppa med äggklyftorna. Servera med dressingen (se nedan).

Dressing
Vispa ihop 2 msk hackad bladpersilja, 1 msk olivolja, 1 tsk dijonsenap, 2 msk citronsaft samt salt och svartpeppar efter smak. Servera dressingen vid sidan av för var och en att ta för sig av. Lite bröd är gott till också!

16 kommentarer:

  1. Det är ju faktiskt inget skoj att tillaga lunch på sommaren tycker jag. Det ska gå snabbt och gärna kunna inmundigas utomhus, helst liggandes. Tror kanske denna sallad funkar till det.

    Sol, regn, sol, regn... Lovar du att solen kommer på heltid? ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte. Ibland blir det som ett nödvändigt ont och det är ju aldrig kul när det handlar om mat.

      Kan inte lova något men med sol i sinnet så finns den ju alltid där :-)

      Kram

      Radera
  2. Det är inte varje dag man dyker in här och ser fisk på menyn ;) Men tonfisk vet jag ju att du tycker är OK, precis som jag. Och en Nicoise är ju en perfekt sommarlunch. Nicoise, nicoise, nicoise... Ja, vackert ord. Ligger fint i munnen faktiskt.

    Hoppas du är piggare och gladare nu och kan njuta av sommaren. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nej verkligen inte. Japp, tonfisk på burk är gott!

      Tack, baby steps...

      Kram!

      Radera
  3. Har du några tips på god burktonfisk då?
    Abbas kostar numera ca 25 kr och det är falsk varuförteckning på burken: "fina filéer". Ha! Senast för två dagar sedan var det som vanligt bara fiskmos i den där jävla burken, inga filéer.

    Jag tror det börjar bli billigare att köpa färsk tonfisk för över 300 kr/kg... Synd att det inte fiskas tonfisk i min hamnstad, hade kanske blivit billigare då. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda!
      Jag tycker nog att Abbas tonfisk i vatten har riktigt bra tonfisk. Stora bitar av filéer är det ju inte men inte heller smul eller mos som det ofta är i burkar av billigare märken. Hm...

      Hade ju varit toppen med närfiskad tonfisk :-)

      Radera
  4. Oh, en riktig goding hittar vi här idag och tänk det är fisk till på köpet, vi är imponerade! Då har du alltså lagat till fisk nu i år då:) Visst är det ett fint namn, fast vi brukar kalla den för Nischonasch i vårt kök. För vår del är salladen starkt förknippad med en semester i Bulgarien för några år sen. Vi fick den absolut godaste Nischonaschen där, åt den flera gånger gjorde vi...

    Matlåda är det för vår del några veckor till, men nedräkningen har börjat:)

    Kramarna till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha! Men det räknas inte som fisk. Jag har ju fortfarande några månader på mig att infria mitt nyårslöfte om fisk! Nischonasch tycker jag låter jättefint också :-) Kan tänka mig att ni skulle göra salladen med färsk tonfisk!

      Matlåda är bra det med, hoppas ni har det bra på jobbet till semestern kickar in!

      Kramar tillbaks!

      Radera
  5. Ja, det är rätt så skönt att äta kallt när det är varmt ute. Vi har haft sådan tur med vädret även om det emellanåt har varit lite småmulet har vi suttit i värme och solsken på våra fikaraster, underbart är det. Håll ut, snart får ni också sol (om ni inte redan fått den). Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett att södra Sverige har haft väldigt mycket fint väder. Bara att gratulera :-) Aningen bättre men ännu bättre sommar vill jag allt ha!

      Kram!

      Radera
  6. Sallad är perfekt sommarmat. Både att det är lätt att laga och lätt att äta. Kokta kalla potatisar har jag ett berg av i kylen nu så blir både sallad och potatissalld ett par dagar nu. Frossa frossa!
    2,5 dag kvar till semestern. Men det sitter i huvudet. Hade jag behövt jobba några veckor till hade det funkat men nu ska det bli gött med semester!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokt kall potatis är den bästa grunden till allt möjligt. Bara att koka extra när man väl håller på. Då har du semester nu då - grattis! Hoppas solen lyser på dig :-)

      Radera
  7. Mums - sommarsalladen framför alla andra!

    SvaraRadera
  8. Jag äter ju inte fisk, men håller med Sofie här ovan - sallad ÄR verkligen perfekt sommarmat! Det och gazpacho är det bästa jag vet en varm sommardag... mmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, då är vi tre! Och Gazpacho. Ja tack!

      Radera