tisdag 2 juli 2013

Nachos och tortillas på grillen med tacospett och goda tillbehör som tomatsalsa, guacamole och marinerad rödlök


Nachos med ost och tomatsalsa i ett foliepaket på grillen som en liten aptitretare. Och sedan vidare på grillen med tortillas fyllda med tacospett, guacamole, gräddfil, marinerad rödlök och tomater. Inte dumt. Inte dumt alls. Några majskolvar fick rulla runt på gallret också. Älskar allt med färska grillade majskolvar. Förutom att det fastnar en del mellan tänderna då men man kan väl inte få allt...

De små tacobiffarna kryddas med "egna" kryddor eller så använder man färdig kryddmix. Den marinerade rödlöken blev otroligt god att toppa tortillas med. Syrligt, sött, knaprigt och fräscht på samma gång. Det gör jag gärna fler gånger!

Här kommer en liten kavalkad av det som bjöds från grillen, i tur och ordning!


Nachos och ost i foliepaket på grillen med tomatsalsa, 4 port
1 påse nachochips (200 g)
150 g riven texmexost
Lite flingsalt

3 tomater, fint tärnade
1 röd chili, typ spansk peppar - finhackad
1/2 kruka koriander eller oregano, hackad
1/2 lime
1 krm salt

Blanda tomater, chili,  och koriander (eller oregano). Pressa i limesaft och smaka av med salt. Fördela nachochipsen på fyra dubbla folieark. Strö över osten och vik ihop till luftiga foliepaket. Lägg på grillgaller över indirekt värme (kolen föst åt sidorna i grillen) och låt osten smälta över nachochipsen i 5-10 minuter. Ta bort paketen från grillen, öppna och lägg över tomatsalsa. Servera ett paket till var och en.




Tillbehören till grillade tortillabröd med tacospett kommer här!



Guacamole
2 avokadofrukter
1/2 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk pressad lime
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Mosa avokadoköttet med pressad lime. Blanda sedan ner övriga ingredienser. Täck över och ställ kallt till servering.



Marinerad rödlök
2 rödlökar, skivade
2 msk rödvinsvinäger (eller balsamico)
2 tsk strösocker
1 krm salt

Blanda vinäger, socker och salt i en skål eller form. Blanda sedan noga med den skivade rödlöken. Låt stå att marinera minst en halvtimme så att löken mjuknar lite.

Och så tacospetten:


Grillade tortillabröd med tacospett och tillbehör, 4 port
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk salt
1 tsk mald spiskummin
1 tsk (rökt) paprikapulver
1 tsk mald koriander
2 krm nymald svartpeppar
4 tortillabröd (normal storlek - ej de små)
2 tomater, skivade
1 kruka koriander, grovt hackad

Blanda nötfärs, vitlök, salt, peppar och torra kryddor. Forma till åtta avlånga biffar på blötlagda grillspett av trä. Grilla runt om i 10-15 minuter. Grilla tortillabröden några sekunder på varje sida - precis så att de hinner bubbla upp och få lite färg. Fördela tacospett, guacamole, gräddfil, marinerad lök, tomater och koriander på tortillabröden. Servera med grillade majskolvar. 





Majsen glömde jag fota. Men jag tror att du vet hur färska majskolvar ser ut.
Självklart penslades de med smör och salt!

Dagen efter:


Dagen efter grillkvällen var jag inte lika pigg och entusiastisk över att laga mat. Tur då att bror och svåger bjöd på den här mackan. BLTCE! Bacon. Lettuce. Tomato. Cheese. Egg. Med ett rejält glas kall mjölk till den skapelsen så.... Somnade jag om :-)



Även Bojan och Boris tog det lugnt. De snodde min solsäng i ett obevakat ögonblick :-)


Inte för att jag är pessimist, men man kanske skulle vara det :-)

"Det trevliga med att vara en pessimist är att du alltid får rätt, eller blir glatt överraskad."

George E. Will



24 kommentarer:

  1. Svar
    1. Fredagsmys på grillen :-)

      Radera
  2. Men du... Här drog du till med allt gott på en gång. Detta hade uppskattats av hela familjen, t.o.m. Lilleman.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bästa i den här tex mex-världen finns med. I alla fall i min tex mex-värld :-)

      Kram till dig!

      Radera
  3. Ah, perfekt med en sommarvariant på fredagsmysmaten. Ser väldigt inbjudande ut. Jag måste testa din nachospaket, jag som älskar att gratinera dem i ugnen. Det här hade även min familj mumsat i sig glatt. Grillar vi majs trycker de i sig ett par kolvar var :-/
    Hoppas allt känns lite bättre. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Bara att flytta ut köket och köra på :-) Viktigt med nachosen är att osten läggs ovanpå och inte hamnar i botten av paketet. Osten ska liksom smälta ner över chipsen...

      Tack...

      Kram!

      Radera
  4. Så mycket gott! Saknar i och för sig bilder på majskolvarna att dregla över. Majs på burk - inte min kopp te - men grillad majs! Det kan ju ingen motstå! Fiffigt att ha med sig tacobuffén ut till grillen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Majs på burk kan jag slänga ner i en sallad för att fylla ut, eller göra små majsplättar av. Men så mycket mer duger det ju inte till...

      Man kan göra så mycket på grillen. Jag gillar verkligen det!

      Radera
  5. Härligt med Tex-mex. J bunkrar upp ingredienser inför semestern efter att ha läst den där populära tex-mex-boken som alla pratar om.

    Inte mig emot!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, Cramby är den nya husguden. Vilken mat! Och han har gett ut en till bok nu som jag dreglar över och bara måste ha. Han är med i reportage i varenda mattidning nu.

      Semestertider är bra tider för hans recept. Man kan behöva ha gott om tid!

      Radera
  6. Guacamole är bland det godaste som finns. Dessutom behövs alltid nya varianter som alternativ till vanliga tacos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den god den guckan! Och så kan man ju faktiskt variera den en hel del också. Gott med tomat i också tycker jag!

      Radera
  7. Muuums, så gott! Älskar mat av den här typen. Och nachospaket på grillen bara måste jag testa - genialt ju! :)

    Stor kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tomatsalsan blir paketen med ostiga nachos sååå gott!

      Stor kram tillbaks!

      Radera
  8. Åh, så gott! Jag skulle vilja bli bjuden på en sådan smaskig tacomiddag! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också gärna varit gäst men väldigt kul att fixa till och bjuda andra på också :-)

      Kram

      Radera
  9. Japp, japp, japp och japp!

    Har du tänkt på hur bra finaste katterna matchar madrassen och badlakanet de ligger på, det är ju nästan så de kör på kamouflagestilen:) Underbart ljuvligt! Dom hade fått sno våra sovplatser när som helst.

    Sänder dej positiva vibbar lite då och då, vännen, och tänker på dej!
    Kramarna till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Full pott, alltså :-)

      Men nu ser jag ju hur orangea Boris och grå Bojan matchar sovplatsen. De har sinne för det där :-) Väldigt svårt att mota bort dem...

      Tack till er, det uppskattar jag verkligen.

      Kramar!

      Radera
  10. Åhh Lotta, gillas gillas gillas här! Jag är den enda i familjen som är riktigt överlycklig över tacos och dylikt. De andra äter men knorrar lite... hmmpf, det är ju så gott i alla de olika varianterna, kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så bra att man kan variera både tillagningssätt och vad man faktiskt vill kalla tacos. Finns något för alla, tycker jag!

      Kram!

      Radera
  11. Du, jag, din brorsa och din svåger - och sen lagar ni mat till mig hela min semester!? JA? Boris och Bojan kan också få vara med.
    Tacos är jag svag för, så svag....
    Bra att se att du äter, för det bör man vettu :)

    Mailar dig efter helgens bravader - KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, låter ju som en jättebra deal. Fast du får nog hugga i lite också med matlagningen tror jag bestämt :-)

      Ja, äta ska man visst göra har jag hört...

      Vi hörs och ses!

      Kram!

      Radera
  12. Bland godt, det ser godt udseende

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Gott och enkelt att göra :-)

      Radera