torsdag 4 juli 2013

Baconburgare med två lyxiga såser - allt (nästan) hemlagat!

 
Hamburgare som lyxas till med två såser blir fin helgmat att bjuda på! Med lite tid och omsorg kring tillbehören blir denna i grunden enkla anrättning något alldeles extra. Ugnsrostade grönsaker mixas med lite vatten och pressad lime och så en parmesankräm som även är jättegod att dippa potatisklyftor eller pommes i. Pepprig ruccola i stället för vanlig sallad och saftiga tomatklyftor till burgaren med bacon - sen är i alla fall jag väldigt, väldigt nöjd!

Jag överdriver inte när jag säger att det här är den godaste hemlagade burgare jag har gjort - hittills! För att få ordentligt med smak på själva burgarna gjorde jag samma färssmet som till mina färsbiffar med bacon och senap. Det är viktigt att låta grädden till parmesankrämen reducera ordentligt, en halv dl ska dunsta bort, annars blir den lätt för lös. Grönsakssåsen ska å andra sidan inte blir för tjock, späd med vatten till önskad konsistens.

Vanlig formfranska som du rostar funkar jättebra som hamburgerbröd och så slipper man bli onödigt mätt på bröd när det är allt det andra goda mellan bröden man vill åt! Vet inte riktigt varför hamburgerbröd alltid är så tjocka... Frysta potatisklyftor med skal är en genväg jag gärna tar. Speciellt när det läggs en del tid på andra moment.

Gör såserna först, förbered biffarna fram till stekning och ställ sedan in potatisen i ugnen. Fixa resten av tillbehören och stek på biffarna det sista du gör strax innan potatisen blir klar. För att lyxa till det ännu mer kan man steka på utskurna biffar i stället för att göra färsbiffar. Pensla i så fall biffarna med lite olivolja, krydda med salt och peppar, grilla eller stek i panna 3-5 minuter per sida beroende på tjocklek.

Det här tar lite tid men vad gör väl det när man som matlagare älskar att stå i köket och bjuda trevliga gäster på middag?! Allt är beräknat för fyra personer och hemlagat som sagt, förutom potatisen då...

Lyxig sås nr 1 med ugnsrostade grönsaker
3 vitlöksklyftor
1 aubergine
15 körsbärstomater eller 3 stora tomater
4 schalottenlökar
1 röd spansk peppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 - 1 dl vatten (såsen ska inte bli för lös)
1 msk pressad limesaft

Sätt ugnen på 250 grader. Skala vitlöksklyftorna. Skala schalottenlökarna och skär i klyftor. Skär aubergine och tomater i tärningar. Kärna ur och skär chilin i bitar. Lägg alla grönsaker i en långpanna. Rosta grönsakerna i ugnen ca 20 minuter. Vänd runt dem några gånger. Ta ut grönsakerna, salta och svartpeppra. Lägg i en mixer. Tillsätt vatten och limesaft. Mixa till en slät kräm. Ställ svalt så länge.

Lyxig sås nr 2 med parmesan och lime
2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesanost
1 tsk rivet limeskal
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Koka upp grädden i en kastrull och låt koka ner till 1,5 dl. Ta pannan från värmen. Blanda ner parmesanost, limeskal, salt och svartpeppar. Ställ att svalna.

Hamburgare med bacon och senap, 4 st
400 g nötfärs (varsin 100-grammare alltså...)
2 ägg
1 finhackad gul lök
1 paket bacon
1 msk dijonsenap (eller mer om du vill ha ännu mer senapssmak)
Salt, vitpeppar och svartpeppar efter egen smak
Smör

Stek baconskivorna knapriga och skär i bitar. Blanda ihop allt (utom smöret) och forma färsen till fyra hamburgare. Hetta upp smör i en stekpanna och stek (eller grilla förstås) burgarna ca tre minuter på varje sida. Lyft hamburgarna ur pannan och lägg på serveringsfat. Täck eventuellt med folie och ställ in i ugnen för att hålla dem varma med potatisklyftorna som kanske har några minuter kvar på sig.

Rosta bröden i ugnen eller i grillpanna. Skiva tomater och lägg upp tillsammans med ruccola. Ställ fram såserna, potatisklyftorna och hamburgarna. Låt var och en montera sin egen burgare. Jag började med grönsakssåsen, sedan massor av ruccola, hamburgare, parmesankrämen och överst tomat. Jäkligt gott på ren svenska!


Det syns ju redan här att dessa härliga grönsaker smakar fantastiskt i en sås med lite fräsch limesaft.

Använd gärna bakplåtspapper i pannan, en riktigt bra uppfinning!

Efter rostningen i ugnen får grönsakerna fin färg och ännu mer smak.

Det blev till att köra med stavmixer i kanna igen... Det funkar men det börjar bli dags att inhandla en fullskalig mixer till landet.

Förutom grädde är det här allt som behövs till den goda parmesankrämen. Riven parmesan och rivet limeskal.

Jättegott att dippa potatisklyftorna i parmesankrämen!

Varför nöja sig med en sås till burgaren när man kan ta två :-)

TREVLIG HELG SÄGER JAG REDAN NU!


20 kommentarer:

  1. Det blir självklart din hamburgare till helgen....mums så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart! Hoppas det smakade :-)

      Radera
  2. Schluta!!! Det här köper jag rätt av! När kan jag komma? ;-)

    Hemmagjorda burgare är det bästa som finns, så det så! Så gott det ser ut! Galet!

    Förresten, nu ska jag och Lars till Stockholm igen i augusti. Fler restaurangtips, tack!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det görs burgare rätt frekvent hos mig så när som kan du komma :-)

      Åh, restaurangtips! Om ni inte är så kinkiga och inte bryr er så mycket om snoffs måste jag rekommendera Fåfängan som har sta'ns bästa utsikt med OK mat. Googla!

      Kram!

      Radera
  3. Jag är inte precis hamburgertypen men jag älskar - och rekommenderar - dina baconfärsbiffar! Och alla dina andra färsbiffar ;-)

    Trevlig helg säger även jag och hoppas att ni har bättre och stabilare väder än vi på Fehmarn (vilket inte är svårt...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hamburgare är ju nästan som platta färsbiffar ibland, men färsen ska visst inte blandas på samma sätt till burgare som till färsbiffar. Jag gillar burgare eftersom man kan fixa så mycket gott som tillbehör!

      Helgen blev jättefin - hoppas vädret rycker upp sig hos dig!

      Radera
  4. Vad gott det ser ut! Är ju så mycket godare med hemlagade hamburgare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, så är det. Hemkört är bäst :-) Perfekt också att kunna bestämma exakt vilka tillbehör man vill ha!

      Radera
  5. Ojojoj, det är många som firar 4th of July med burgare tydligen... hos oss blev det inget sådant ikväll utan en smarrig kall tomatcho (variant på gazpacho). Torsdagskramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan, hade inte en tanke på 4:e juli faktiskt :-) Tomatcho låter som något jag skulle gilla skarpt - ska kolla!

      Kram!

      Radera
  6. Baconburgare? -JA tack!

    Har själv gjort en sorts parmesankräm men måste testa din med. Slurp vad gott!

    Ha en underbar helg! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Parmesankräm tar jag gärna i många olika skepnader!

      Tack detsamma - hoppas du fick en toppenhelg på hemmaplan!

      Kram!

      Radera
  7. Okej då, frysta klyftor kan man ju också använda om man nu inte vill ha sugar snaps till:):):) (Jisses så roliga vi är).
    Parmesankrämen låter ju apgod (jo man säger så just nu här nere...) så den snor vi rakt av. Måste ju passa hur fint som till pasta också?

    En riktigt bra helg hoppas vi nu att du ska få, bästa Lottan och en massa kramar skickar vi din väg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja. Frysta klyftor är faktiskt ok. Sugar snaps också!

      Har också tänkt mig parmesankrämen till pasta, och till grönsaker. Sugar snaps kanske :-)

      Stort tack till er och bamsekramar tillbaka!

      Radera
  8. Bra tips, kanske blir att grilla hamburgare på landet i helgen! Nu har jag semester i 3 v- just saying ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grilla hamburgare på landet. Det är livskvalitet det!

      I hear ya - I will be in touch! Knegar ett tag till...

      Radera
  9. Men alltså, parmesan- och limesås, det är ju GENIALT! :=)

    SvaraRadera
  10. Parmesan och lime? Spännande!

    Och stavmixer är ju okej. Jag älskar min med en sån mixerburk som tillbehör, ner än så behöver inte jag för att hacka och mixa och dela.

    Hoppas veckan din blir bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir sååå gott med den salta osten och så syrlig fräsch lime!

      Absolut, stavmixer är riktigt bra. Lätt och snabbt att få fram. Jag skulle behöva just den där mixerburken bara som är anpassad efter staven.

      Tack och detsamma!

      Radera