fredag 12 juli 2013

Caesarsallad med bacon och knapriga krutonger - men ingen kyckling!


Sommarvädret håller i sig och jag kör på med sallad. Ännu en klassiker... Jag kanske är ensam om att ha missuppfattat vad en caesarsallad egentligen är... I vilket fall har jag alltid trott att kyckling ska ingå. Jag har liksom aldrig blivit serverad caesarsallad utan kyckling. I alla fall inte i Sverige. Så när jag beställde det i Brooklyn blev jag lite förvånad när jag "bara" fick en massa sallad och krutonger med den goda caesardressingen. Men långt ifrån besviken! 

Stället hette Bubby's och salladen var både mättande och god. Sen att det smakade extra gott kan ju bero på den ganska långa och svettiga promenaden över Brooklyn Bridge och en rejält upparbetad hunger som ju alla vet är den bästa kryddan :-) 

Bubby's kan jag verkligen rekommendera. Deras burgare (som jag också smakade) gjordes på egenmalt kött som var helt fritt från antibiotika och tillsatser och servicen var suverän. Här drack jag min allra första Brooklyn Lager som det har blivit fler av här hemma i Sverige. Två nya bekantskaper alltså. Caesarsallad utan kyckling och en ny ölfavorit. Fast att resor berikar livet - det visste man ju :-)

Även om Bubby's Caesarsallad utan både kyckling och bacon var väldigt god och mättande så gör jag gärna salladen med åtminstone bacon när jag gör själv. Salt bacon tillsammans med den goda dressingen, knapriga krutonger, krispig sallad och små flak av parmesan är en kombination som i alla fall mina smaklökar går igång på. Ibland blir det med kyckling också, men inte här.

Dressing till ca fyra portioner
1/2 vitlöksklyfta
5 sardellfiléer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice (eller från lime)
3/4 dl neutral olja
Några droppar worchestershiresås
1 krm salt

Mixa allt utom olja och såsen som du för övrigt uttalar wustershösås :-) Ha försiktigt i oljan i en tunn stråle under fortsatt mixande. Smaka av med nämnda men svåruttalade sås och salt. 

För att dressingen inte ska skära sig, se till att alla ingredienser har samma temperatur, då gärna rumstemperatur!

Blanda dressingen med plockad romansallad. Toppa med knaperstekt bacon, parmesanflak och brödkrutonger. Lägg till stekt eller grillad kyckling i bitar eller strimlor om du vill ha salladen matigare.

Brödkrutonger snabbt och enkelt
Kantskär några skivor dagsgammalt bröd (använd inte färskt). Skär i lagom stora tärningar. Hetta upp en stekpanna, gärna teflon, och stek brödtärningarna gyllene och frasiga i olivolja. Låt rinna av på lite hushållspapper.

Bryssekålssalladen som blev potatissallad...
En annan vit och krämig dressing med ägg gjorde jag till en jättegod sallad förra året, med stora vita bönor och brysselkål bland annat. Nu när det är färskpotatissäsong vill jag gärna tipsa om hur du kan omvandla den salladen till en färskpotatissallad!



Min kollega undrade inför midsommar om jag kunde tipsa om någon bra potatissallad. Jag skummade igenom gamla recept i bloggen och hittade den här krämiga brysselkålssalladen och tänkte att man kan väl bara byta ut bönorna mot kokt färskpotatis i skivor, göra lite mer av dressingen och sedan blanda. Kollegan nappade på förslaget och gjorde just så. Rapporten efter midsommarfirandet var positiv så då törs jag tipsa om det även här! 

Färskpotatissalladen passar till grillat och kallskuret, gärna med något gott bröd.

Receptet på den krämiga salladen hittar du här >

Med det vill jag önska en riktigt härlig sommarhelg. Och så blir jag nyfiken på vad man mer kan använda den goda caesardressingen till, förutom den klassiska salladen. Har du något förslag? Dela gärna med dig!



11 kommentarer:

  1. Caesarsallad är verkligen gott, men jag måste säga att jag föredrar den utan kyckling, men helst med bacon i (när tackar jag nej till bacon liksom?).

    Låter som en fantastisk NY-resa! Brooklyn Bridge är ganska lång när det är varmt! :)

    Stor kram

    SvaraRadera
  2. Cesarsallad är så GOTT! Jag gör mig med quornfilé istället för kyckling, mest för att få lite protein i det hela. Kramar!

    SvaraRadera
  3. Jag har köpt hem sardeller- snart så blir det ceasarsallad!!

    SvaraRadera
  4. What ingen kyckling! ;) Säger precis som Charlotta, med quorn i blir det bra för proteinet om inget annat! Hugs!

    SvaraRadera
  5. Sallader är nästan det enda jag vill äta nu när det är sommarväder. Det och kall plockmat. Jag har aldrig gjort egen ceasardressing - jag erkänner! Kanske dags för det då...

    NY alltså. När åker vi!? ;) Kram!

    SvaraRadera
  6. Så länge det i alla fall serveras den goda dressingen så är vi nöjda, det känns som det är den som är hela grejen liksom. Men så är vi så där tossiga i sardellernas sälta också...:) VI har haft den till grillad färsk tonfisk också, fast nu är du ju ingen fiskälskare fast kanske med dressingen på?

    New York står högt, högt på reselistan, vi hoppas få till det väldigt snart. Då ska vi kika på dina resetips helt klart.

    Hoppas du har det riktigt gott vännen,
    tankar och löve skickar vi till dej,
    kramar

    SvaraRadera
  7. Ingen kyckling? Där ser man. Och jag som tyckt att det varit konstigt när det funnit caesarsallad med räkor ibland på meny. Precis vad det säger med andra ord. Gott är det i alla fall med kyckling eller räkor, men gärna utan så mycket krutonger för min del. Men gärna med hemgjord dressing i stil med din. Gör ju hela salladen!
    Kramar.

    SvaraRadera
  8. Stämmer.
    I NY när jag bodde där för snart 20 år sedan minns jag aldrig någon kyckling i vanlig cesarsallad.
    I grekland tog dottern in denna rätt ( men med sallad) och fick den serverad i en gudomlig skål av smält parmesanost som formats till en skål.
    Riktigt riktigt gott!
    Sommarkramar från Lena på Make a head food

    SvaraRadera
  9. Men vilken bra idé att köra på brysselkål istället för potatis. Funkar toppen för mig som är på strikt gi-diet nu under sommaren! Tack för tipset!

    SvaraRadera
  10. Aha, när jag lärde mig laga caesarsallad för jättelänge sedan, långt innan den hamnade på varje krogmeny var det också utan kyckling. Gott, gott!

    SvaraRadera
  11. Caesar är la mest dressingen, sen kan man freebase:a lite som man vill :) Gott är det i alla fall, med bacon till justerbar där dressingen. Och kyckling är ju alltid gott :)

    Nu var det längesen jag tog igen bloggläsabdet men ikväll ska jag hinna ikapp tänkte jag ;) Hoppas du har en skön sommar!

    SvaraRadera