tisdag 3 september 2013

Blåbärsmousse med krispig kokostopping och smak av nya favoritkryddan kardemumma!


Blåbär och kardemumma. Kanske visste du för länge sen att det är en riktigt bra smakkombination, men jag visste det inte! Ändå vågade jag chansa och lagade till denna blåbärsmousse med kardemumma som serverades med krispiga kokosflingor som efterrätt på årets kräftskiva. 

En chansning vaddådå, är det något fel på kardemumma? Nej, inte nu längre. Men jag har inte varit förtjust alls i denna krydda. Bullar med kardemumma har jag alltid ratat, kanel har regerat i mitt liv. Men nu verkar det som att kardemumman kan få göra sitt intåg. Det funkar i alla fall alldeles utmärkt ihop med blåbär och jag är jättesugen på att prova denna krydda i annan mat också.

Det här är perfekt att ha som lätt avslutning på en måltid där man garanterat har blivit rejält mätt. Det slinker lätt ner och smakar gott och uppfriskande. Kokoskrispet på toppen av den lena moussen är ett måste. Det är smält socker och kokosflingor som fått gosa ihop sig i pannan. Lätt att göra och förbereda allt fram till servering då mousse i skålar toppas med krispet. Med fördel görs moussen redan dagen innan, om du gör den samma dag som den ska serveras så behöver den ett par timmar på sig att stå i kylen.

Till 6 små eller 4 lagom stora dessertportioner
150 g blåbär (färska eller tinade)
250 g mascarpone
3/4 dl florsocker
1 tsk stött kardemumma
1 dl vispgrädde, hårt vispad
2 msk socker
1 dl kokosflingor
Ev blåbär till garnering

Mosa blåbären med en gaffel. Blanda mascarpone, florsocker och kardemumma. Blanda sedan ner blåbären och vänd sist av allt försiktigt ner grädden. Låt stå kallt ett par timmar. 

Häll sockret i en het stekpanna och blanda ner kokosflingorna när sockret börjar smälta. Rör runt tills flingorna har fått fin färg - det går ganska fort. Viktigt att du rör om hela tiden så att det inte bränns vid. Ta åt sidan och låt svalna. 

Servera moussen i små skålar/glas och toppa med kokoskrisp och eventuellt hela blåbär.



Den här sommaren tog jag mig äntligen till en lokal kuriosahandel i hemstaden där landet ligger, och hittade en så fin och rejäl gammal mortel. Precis en sån som jag letat efter och saknat på landet! I den stöttes kardemumman som spred helt ljuvliga dofter. En ny favorit. Välkommen kardemumman! Och välkommen morteln! Morteln har många kulinariska stunder att se fram emot när jag ska mortla pesto och andra blandningar från scratch - helt och hållet à la Jamie Oliver!




Naturligtvis skulle jag ha serverat moussen i glas så att man ser mer av den och toppat lite snyggt med krispet och hela blåbär. Men det blir inte alltid lika fint på bild som det skulle kunna bli och det blir inte alltid som på film heller. 

Kom ihåg det, att verkligheten är något helt annat så att du har rätt och rimliga förväntningar på livet - du blir så mycket lyckligare då :-) Livet. Det tar sig!


18 kommentarer:

  1. Ja, blåbär och kardemumma är som gjorda för varandra :) Jag gjorde en blåbärsglass med kardemumma i och det blev gott! Moussen ser väldigt god ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste väl att andra skulle ha koll på det långt före mig :-) Låter jättegott i en glass också! Tack. Moussen är barnsligt enkel att göra men det passar mig :-)

      Radera
  2. Det här lät hur gott som helst:)

    SvaraRadera
  3. Jag har inte testat blåbär och kardemumma ihop... skumt egentligen hur man är van att blanda vissa kryddor med vissa frukter och andra inte alls. Men kombon låter mycket god måste jag säga!

    Fin mortel och den var riktigt rejäl ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra mix av smaker. Såg en cheesecake också nånstans med blåbär och kardemumma, det kan jag också tänka mig att prova.

      Tack, jag är så nöjd och glad över den fina morteln. Riktigt rejäl så den kan man göra mycket i!

      Kram

      Radera
  4. Älskar kardemumma! Gjort mannagrynsgröt med blåbär och kardemumma några gånger som var grymt gott!
    En enkel mousse låter ju smaskens avslutning på en måltid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåbär och kardemumma i gröt - det låter toppen! Ja, mousse är en bra avslutning. Speciellt om man har blivit så där komamätt som man blir ibland :-)

      Radera
  5. Grattis till den fina morteln! Ser ut precis som den jag kommer ihåg i köket hos min mormor för .. år sedan. Köpte själv en pytteliten i mässing i våras för att ha till saffran(trådar?) - och sedan dess har jag inte lagat något med saffran i... ;-)

    Du bakar ju inte så mycket och gärna (än), men jag minns både goda bullar och hemgjorda skorpor med kardemumma i som mamma gjorde förr.

    Fråga till alla: görs det överhuvudtaget skorpor själv idag? Är ju så gudomligt gott t.ex. med en varm nyponsoppa när det är kallt eller man inte mår så bra - och med ett glas kall mjölk och smör på skorpan när man mår bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag är supernöjd och den har några år på nacken. Den har nog stått hos både en och två mormödrar innan den hamnade hos mig.

      Tror jag föredrar kardemumma i mat framför bakat, faktiskt...

      Jag har sett en hel del recept på skorpor som folk gör hemma. Fast det är nog mer poppis med fröknäcke nu.

      Radera
  6. Linda Johansson04 september, 2013

    Och jag som älskar kardemummabullar, men avskyr kanel! Kan knappt stå ut med lukten ibland :)
    Men konstigt nog tycker jag inte om kardemumma i mat, smaken tar över, iallafall i vissa köpta (indiska) såser. Men i efterrätter och bakverk är det underbart, t ex en kardemummakaka med pärlsocker ovanpå... En av katterna är också galen i allt med kardemumma, bullar osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du ser. Smaken är verkligen delad - som baken. Jag är tvärtom där. Hellre i mat än i bak. Fast just en sån kardemummakaka med pärlsocker som du nämner, det tycker jag faktiskt är riktigt gott till kall mjölk! Kanske kardemumma triggar på samma sätt som kattmynta?

      Radera
  7. Kardemumma - den doften! Kan ju få en att bli frälst.
    Blåbärsmousse låter gott det, och snyggt! En mortel bör man ha, kan vara bra att ha om man vill slå någon medvetslös också (inbrottstjuvar och dylikt).
    Gött å höra att livet tar sig. Och man lär sig saker, om livet och om sig själv. KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag mortlade kardemumman så stod jag och sniffade som ett riktigt fån :-) Morteln skulle kunna bli exhibit A om någon skulle våga sig in olovligt!

      Livet är verkligen fullt av lärdomar, både lätta och svåra...

      KRAM!

      Radera
  8. Kardemumma är nog min all time favvo, jag brukar göra smulpaj med kardemumma i, den är riktigt god, nu får jag se till att testa din mousse också, den låter ju vansinnigt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott med kardemumma i smulpaj - det vill jag testa :-)

      Radera
  9. Helt i min smak! Ser ljuvligt ut! Jag älskar blåbär ihop med kardemumma. Äter ofta det till frukost med keso eller kesella. Eller så smaksätter jag pannkakor med kardemumma. Supergott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att jag inte fattat den kombon tidigare... Låter gott att äta med keso eller kesella också till frukost - just det här kanske man inte ska peta i sig som dagens första mål :-)

      Radera