onsdag 18 september 2013

Krämig pasta - typ carbonara - med bacon, zucchini, lök & chili


En krämig pasta blir jag sugen på ofta och då ligger carbonara nära till hands. Här har jag lajat lite med det traditionella och lagt till zucchini och chili. Dessutom blandas pastan inte bara med äggulor och parmesan, utan en rejäl skvätt grädde bidrar till krämigheten och smaken också. 

Och inte finns det någon lag på att carbonara ska serveras med spagetti? Jag använde rejäl pasta av pennesort och det passade finfint. Lite färska örter i en carbonara är inte heller dumt, här blev det lite timjan. 

Men då så. Vad väntar du på? Testa detta vetja och du kommer inte att ångra dig!

4 rejäla portioner
Två paket bacon (280 g), klippt i bitar
En skvätt olivolja
1 gul lök, hackad
2 zucchini
Några nypor torkade chiliflakes eller motsvarande mängd finhackad färsk röd chili
Svartpeppar
(Färsk timjan)

400 g pasta

4 (stora) äggulor
2 rejäla nävar riven parmesan (eller Padano som går lika bra och är billigare)
1 dryg dl (visp)grädde
Salt och svartpeppar

Blanda äggulor, grädde och hälften av osten. Krydda lätt med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan tills fräset är klart och pastan är kokt. 

Sätt på pastan och gör en ungefärlig beräkning av när den är klar så att det som ska fräsas blir klart ungefär samtidigt som pastan. Koka pastan och häll av men spara ett par dl av kokvattnet (som innehåller stärkelse som reder carbonarasåsen). 

Halvera varje zucchini på längden. Gröp ur det mjuka inkråmet. Skär sedan längs med varje halva en gång till så att du har fyra långa bitar av varje zucchini. Skär sedan i lagom stora bitar i din smak. Fräs bacon i en skvätt olivolja tills det är knaprigt - gärna i en stor traktörpanna så att pastan får plats sedan också. Blanda ner hackad gul lök, zucchinibitar och några nypor chiliflakes. Fräs några minuter och smaka av med svartpeppar. Blanda eventuellt ner lite färsk timjan på slutet.

Blanda pasta och fräs - antingen i pastagrytan eller i stekpannan om allt får plats där. Bort från spisplattan och värmen. (Om du har kvar på värmen så blir äggulorna röra och det är inte så kul...) Blanda sedan i såsen och ca 1 dl av kokvattnet tills osten har smält. Blanda i andra hälften av osten och eventuellt mer av kokvattnet tills du får den konsistens du önskar. Servera direkt och mal över svartpeppar, garnera med färsk timjan. Riv över ännu mer ost om du gillar sånt...



Genom att ta bort det mjuka inuti zucchinin får alla bitar
bra tuggmotstånd så länge du inte fräser på för länge i pannan...



Gott fräs med bacon, zucchini, lök och chili!

Pastan med fräset är blandat med ägg-, ost- och gräddsåsen. Bara att sleva i sig:


Sååå krämigt, salt, lite hett och väldigt gott. 


Att bacon och chili funkar bra ihop har jag testat förut, i en färsk tomatsås med chilifräst bacon, en rätt som jag gärna gör snart igen:



Och så blev det höst och jag kan ha strumpor i mina skor utan att skämmas :-) Det har regnat en del och graderna har krupit ner några snäpp. Helt OK för min del. Det är inte nu det är jobbigt, tycker jag. Jag gillar hösten. Det är när vi har haft en lång vinter och våren låter sig dröja som jag kan tycka att det blir aningen trist i längden. Men där är vi ju inte ännu! Så njut av hösten och det som hör den till. Mustigare och rejälare mat till exempel. Bara en sån sak!


18 kommentarer:

  1. Jag gillar också hösten, på sitt vis. Jag tycker om att bo i ett land där årstiderna skiftar så tydligt. Fast det som är jobbigt nu och nästan ett halvår framåt är att jag kommer frysa om fötterna. Hur mycket jag än bylsar på mig så förblir fötterna kalla oftast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du! Då har vi samma problem. Fast jag fryser om fossingarna året runt känns det som. Därför så skönt att få dra på sig ordentliga pjuck och strumpor nu :-)

      Radera
  2. Mmm, här sitter jag och dreglar för jag är så hungrig. Tur att Dennis snart kommer hit till mig i ateljén med indisk hämtmat. Men din carbonara blir jag sugen på att göra en annan dag :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken service att få maten levererad :-) Carbonaran kan jag verkligen rekommendera vilken dag som helst!

      Kram!

      Radera
  3. Var och handlade igår till idag: allt vad jag behöver för att göra din vanliga carbonara ;-) Den är så god att det inte spelar någon roll att vi åt pasta igår också, nämligen "köttfylld" färsk tortellini med gorgonzolasås (dvs. mycket gorgonzola smält i lite grädde...).

    Jag förknippar alltid en viss smak med "utseendet" på pastan, det skulle liksom smaka "helt fel" med makaroner till köttfärssås, en lasagne à la carbonara osv. men det beror väl kanske bara på att jag inte ändrat på det mamma lärde mig för hemskt många år sedan ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter jättegott med gorgonzolasås - det måste jag göra snart!

      Förstår vad du menar, men det funkar faktiskt riktigt bra med annat än spagetti här - tänk krämig pastasås istället för carbonara så kanske det funkar :-)

      Radera
    2. Absolut rätt, att lura sig själv är en bra idé - ungefär som när man står på vågen och drar av ett par kilo för de tunga kläderna man har på sig *fniss*

      Radera
    3. Ha, ha - precis. Eller att man har druckit mycket vatten just då :-)

      Radera
  4. Men shit vad jag älskar ordet krämigt!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt bra ord som säger allt!

      Kram!

      Radera
  5. Vi läser lajat och hör genast killarna i Café Bärs (ja vi hör ju dej också så klart...) :)
    Ja oss behöver du inte övertala, vi hänger på så fort det snackas om krämig pasta! Vi har just gjort gång på en bjässe zucchini här hemma, men det hindrar ju inte att vi ger oss på en till.

    Visst är det strumpevädret som åter är här, och regnbyxvädret med för den delen. Nu dribblar vi ju inte riktigt i samma gäng som du och Emmy gör, vi tillhör de hetlevrade (iaf vad gäller fossingarna) och kär bart ett tag till, iaf inomhus:)

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å jag saknar Café Bärs, så roligt! Speciellt snickar'n som är så duktig :-) Krämig pasta är fint, och zucchini passar väldigt bra till det - fräschar upp liksom!

      Ha ha, heta minsann :-) Bara att gratulera, kalla fötter är inte kul alls. Förstår att regnbyxor behövs nu - fy för att cykla vissa av dagarna nu!

      Kramar!

      Radera
  6. Gott som vanligt! Härligt att se dig igång igen. Krämigt ska det va när det är Höst. Svinkallt här idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks! Gött att vara igång. Det mår man bra av. Krämigt och mustigt, det är höst det! Nu börjar de varna för frostnätter också... Go with the flow!

      Radera
  7. När man ser det här blir man ju helt galet sugen på carbonara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen en storfavorit!

      Radera
  8. Smarrigt, jag gillar pasta och gärna krämig :) Att du gör på detta viset med squashen.... aldrig tänkt på det förut! :)

    SvaraRadera
  9. Det där ser alldeles utsökt ut! måste provas!

    SvaraRadera