torsdag 5 september 2013

Potatistårta med västerbottensost - bye bye färskpotatis!


Jag tycker väldigt mycket om potatis och västerbottensost är också väldigt gott. Väldigt väldigt gott till och med. Släng ner det i en potatistårta med ihopvispade ägg, mjölk och grädde och du har ett tillbehör som passar till det mesta! Ingen är gladare än jag över att det äntligen finns vettig potatis att tillgå som man kan göra precis vad man vill med och inte begränsa sig. Bara att kunna göra potatismos igen är himmelriket för en riktig potatisgris, det vill säga undertecknad...

Potatiskakan går att göra i förväg och sedan värma i ugnen på 150 grader en kvart ungefär.

5-6 portioner
500 g potatis
150 g riven västerbottenost
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en springform med löstagbar botten, standardstorlek på formen. (Utan bakplåtspapper rinner äggblandningen ut.)

Skala och skiva potatisen. Lägg potatisen omlott i formen i flera lager. Strö över västerbottensost, lite salt och svartpeppar på varje lager. Avsluta med ett lager potatis, salt och peppar - ingen ost överst.

Vispa ihop ägg, mjölk och vispgrädde. Häll över potatisen och ställ in i ugnen 45-60 minuter tills potatisen är färdig och tårtan har fått fin färg. Känn efter med sticka. Täck över på slutet om det blir för mycket färg.

Ta bort kanten på formen och klipp bort bakplåtspapperet runt om så att de fina sidorna syns. Eller gör ett försök att befria potatistårtan helt och hållet från papperet, men var försiktig i så fall så att inte tårtan går sönder.

Skär i tårtbitar och servera som tillbehör till en kötträtt med en god sås eller röra - eller varför inte på en buffé!



Allt förberett och klart för ugnen!



Ugnen har gjort sitt - härlig färg och knaprigt på toppen!



Servera tårtan hel om den ska få visa upp sig på en buffé så får var och en skära till sig en bit.



Om du ska servera på tallrikar i portionsstorlekar skivar du tårtan snyggt och lägger upp!
(Om just den här biten är snyggt skuren går iofs att diskutera...).


Detta bjuder jag på lagom till helgen som ser ut att bli riktigt fin. Sommar igen hurra! Ha en riktigt fin och skön helg - njut så mycket du bara orkar så tar vi och njuter av hösten lite senare.


27 kommentarer:

  1. Väldigt sugen på potatismos men inte hittat någon bra potatis ännu. Håller utkik!!
    Äter inte så mycket potatis men gillar färskpotatis, till en början... Behövs lite alteranativ nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har redan ätit potatismos på Kingen - så gott! Variation uppskattas!

      Radera
  2. Oj oj, vilken goding! Jag älskar ju som du vet all potatis. Gör bara olika saker med dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktig pudding ;-) Vad vore livet utan potatis?!

      Radera
  3. Aaaaamen to that, säger jag bara. Var och hälsade på mina föräldrar i början av veckan, och det första jag och mamma gjorde till middag - potatismos. ÄNTLIGEN! Både hon och jag är potatismosomaner, kan man säga... Kram till dig, Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amen. Vi nöjer oss med det :-) Och att potatismos är bland det bästa som finns :-)

      Kram tillbaka!

      Radera
  4. Potatiskakan låter jättegod!! Jag som jobbar med potatis har ju fördelen att ha tillgång till potatis varje dag och olika sorter dessutom. Därav mjölig (mospotatis)hela sommaren. Men nu kommer Kingen (King Edward) igång på riktigt och den brukar jag göra mos på och gratäng. Mandelpotatis är också supergod att göra mos på. Hittar du "Fontane" (mjölig sort) är den också kanon god i mos!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket drömjobb!!!

      Mandelpotatis måste jag testa att mosa till och så ska jag se om jag hittar Fontane. Tack för potatistips!

      Radera
  5. Låter härligt lyxigt och gott! Höstpotatisen är inte fy skam! Det är också tid att slänga ner några utsättspotatisar i en hink med jord för att få färskpotatis på julbordet. Brukar lyckas för det mesta om man skyddar dem mot den värsta kylan. Någon gång blev det knappt några plantor att tala om, men ändå några små, läckra potatisar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte fy skam! Häftigt att kunna servera färskpotatis på julbordet :-)

      Radera
  6. Jag saknar färskpotatisen, jag. Jag verkar vara ganska ensam :) Men så gillar jag inte potatisgratänger heller... Det funkar helt enkelt inte. Potatismos är ju fint visserligen :)

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är ju en himla tur att vi är olika. Vad trist det vore annars :-) Att du inte gillar potatisgratänger har jag dock svårt att förstå men jag ska försöka :-)

      Tack detsamma - det blev sommar igen!

      Radera
  7. Kan vi inte "byta grejor med varann"? Du skickar mig västerbottens- och prästost och jag dig några goda tyska ölsorter som passar bra både till mat och före eller efter bastun eller när som ;-)

    Variationer på potatis är alltid bra att ha, men jag tror inget slår hemmagjort potatismos med småländska isterband till!

    Ska på söndag försöka mig på "svärmors" berömda potatissoppa med både särskild korv och fläsk i. Blir spännande, eftersom hon (efter en lång sjukhusvistelse) kommer att sitta med vid bordet...

    Ha en bra helg Lotta och alla som läser här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en toppendeal :-)

      Isterband är verkligen kanongott till potatismos. Kanske ska jag testa att steka på egna nån gång...

      Potatissoppa låter jättegott, och att ha både korv och fläsk i ännu godare! Hoppas den blev uppskattad.

      Tack detsamma!

      Radera
  8. Om jag var tvungen att välja en enda sak att äta resten av mitt liv, ja då skulle det absolut utan tvekan bli just potatis:)
    Det här receptet ser grymt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig. Potatis! Tack, tårtan är verkligen toppen.

      Radera
  9. Men åhhh.... dina recept och bilder får mig alltid att dreggla! Jag har sett ett liknande fast ändå inte med provencaliska örter/kryddor i... den rätten blev jättegod och jag kan tänka mig att den här är himmelsk också. :) Hemma hos oss gillas västerbottensost mycket. Hoppas helgen din har varit skön och avkopplande, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fina är ju att man kan krydda till äggstanningen med det man tycker om. Provencalskt låter alldeles utmärkt!

      Jättefin helg på landet med sol och värme. Hoppas du också fick njuta av helgen!

      Kram!

      Radera
  10. Alltså, fy jäklars vad gott det där ser ut!

    SvaraRadera
  11. Åh, älskar din blogg! Ska försöka mig på denna tårta på onsdag. Kanske tar jag i lite mer grädde så jag undviker att den blir torr :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Malin :-)
      Lite mer grädde är nog OK men tänk på att det är ägg i också, som en äggstanning som ska ha funktionen att hålla ihop tårtan. Med för mycket vätska kan det nog vara risk att det mer blir som en krämig gratäng. Inget fel på det men om man vill ha en fast tårta som håller ihop så... Lycka till!

      Radera
    2. En fråga bara. Varför ändras tiden i ugnen om man inte stoppar in den direkt? jag tänkte vänta ca 30min innan jag stoppar in den, så vilken tid/grader ska jag följa?

      Radera
    3. Eller jaha, förlåt, nu förstår jag att man gör den i ugnen o sen värmer på den vid ett senare tillfälle i ugnen. Haha :)

      Radera
    4. Ha ha - ingen fara! Jag blev störtnervös för att jag skrivit något fel :-) Vad bra att det löste sig!

      Radera
  12. Åh det där såg jättegott ut! Längtar efter lite mastigare höstmat nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Du är inte ensam. Nästan så att jag önskar att sommarvärmen kunde ge sig nu. Men bara nästan :-) Fast får jag välja årstidsmat väljer jag lätt höst/vinter framför vår/sommar. Faktiskt!

      Radera