torsdag 19 september 2013

Tomat- och getostbakad färslimpa med potatismos


En saftig färslimpa packad med smaker och så underbara tomater och getost med honung ovanpå, kan det vara något? I alla fall i min bok, med stora bokstäver och utropstecken! Men så gillar ju jag färsrätter överhuvudtaget och hittar jag ett sätt till att variera färsen på så blir jag väldigt glad :-) Receptet har jag Allt om Mat att tacka för, en stor källa till inspiration för mig.

Jag har bara gjort köttfärslimpa ett par gånger och då har jag försökt efterapa mammas köttfärslimpa utan större framgång. Därmed har jag liksom lagt det här med köttfärslimpa lite på hyllan för om det inte kan smaka som när mamma gör då är det ingen idé. Men! Jag kan ju göra en variant som är totalt annorlunda så att det inte går att jämföra! 

Sagt och gjort. Denna färslimpa är verkligen annorlunda jämfört med mammas men ändå riktigt, riktigt god. Den görs i långform och toppas med tomater som fått smak av oregano, vitlök och chili. Getosten som sedan läggs på tomaterna ringlas med honung. Jag serverade färslimpan med potatismos men en blomkålsgratäng går säkert också bra, eller något annat som du gillar.

Du behöver minst 1 1/2 timme på dig från start till mål innan färslimpan står klar. Först ska den nämligen gräddas i 30 minuter utan getost, sedan 20 minuter med getost och sedan ska den stå till sig i 20 minuter. Kan låta som lång tid i köket men mycket sköter sig själv. Potatismoset börjar du förslagsvis med när du ställer in limpan för andra gången. Då blir tajmingen ganska bra.

Du kan använda vitlök både i färsen och i tomattäcket, jag valde att hålla mig till tomaterna. Om du som jag inte är överförtjust i (stark) getost så använd en mild sort som jag gjorde. Eller använd någon annan slags ost. Brie, gorgonzola, camembert.... 

Lycka till! För du provar väl?

Ca 6 portioner
500 g nötfärs (eller lammfärs)
300 g blandfärs
1/2 dl ströbröd
2 dl mjölk
2 ägg
(1-2 vitlöksklyftor - skalade och rivna)
1 liten gul lök, skalad och riven
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

300 g små tomater
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
1 krm chiliflakes
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
150 g getost, skivad
1 msk flytande honung

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla i ca 10 minuter. Blanda ner ägg, grovriven lök (och vitlök) i bunken. Blanda ner färsen och krydda med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i en avlång bakform (2 L) och fyll den med färsen. Platta till ovanpå.

Skär tomaterna i bitar och blanda med riven vitlök, olja, oregano och chili. Krydda med salt och peppar. Fördela tomaterna ovanpå färsen i formen. Ställ in mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.

Ta ut formen och lägg den skivade getosten ovanpå. Ringla honung över osten och grädda i 20 minuter till. Ta ut formen och låt den vila minst 20 minuter under folie tills den har "satt sig" men fortfarande är varm. Lyft färslimpan ur formen med hjälp av bakplåtspapperet. Ställ fram och servera med potatismos. Garnera gärna med färsk oregano!



Första momenten är klara. Färsen blandad och klar,
på plats i formen och toppad med de goda tomaterna.



Till vänster har formen varit i ugnen i 30 minuter. Till höger ytterligare 20 minuter med getost.
Återstår bara lite vila i en 20 minuter till... Passa på att göra moset!


(Hur jag hinner göra potatismos på 20 minuter? Skär potatisen i små bitar när du kokar den så går det fort. Sen pressar du den kokta potatisen och blandar med mjölk som du har värmt upp med smör, salt, vitpeppar och muskot efter smak.)



Färslimpan blir verkligen supersaftig och behöver de där 20 minutrarna
för att stabilisera sig lite. Sen går den att skiva hur bra som helst!



Färslimpan går lätt att lyfta ur formen med hjälp av bakplåtspapperet.



Varför skära tunna skivor när man kan skära rejäla bitar?!


Nu börjar det bli dags att fundera på mat till helgen. Jag är väldigt sugen på att grilla, det är länge sedan nu och jag grillar gärna året runt. Vi får se vad det blir. Och så ska jag njuta av hösten och luften som doftar så gott nu, i alla fall på landet :-) 

Ska bli intressant att se vad mer jag får uppleva från vår fauna där på landet. Den här sommaren har jag - förutom de vanligaste skogsdjuren - mött både mink och grävling. Minken blev uppskrämd i ett träd av katterna. Tyckte först att det var en lite väl stor ekorre :-)

Det sistnämnda djuret blev det dubbelt upp av. Två helt galna grävlingar som slogs (säkert om revir) mitt i natten och ylade som jag aldrig hört förut - rena skräcken. Ni skulle ha sett mig springa omkring i natten i morgonrock och ficklampa. Innan jag förstod vad det var trodde jag nämligen att någon av katterna var illa ute och jag var stridsberedd till tänderna... Det blev lite svårt att somna sen :-)


25 kommentarer:

  1. Din mat alltså! Guuud så hungrig jag är nu och vill ha din limpa. Tack!

    Mullvad har jag aldrig sett, vet knappt hur de ser ut faktiskt. Ska genast google.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha - grävling var det ju! Jag skrev fel :-) Så googla på grävling så blir det rätt :-)

      Radera
  2. Tack :-)

    Jag googlade som en tok för jag misstänkte att det måste vara mullvad. Jag såg deras lysande ögon i ficklampans sken, och formen på deras kroppar. Att de rörde sig läskigt snabbt hör till ovanligheterna men när deras revir är hotade - då kan de minsann röra på fläsket! Att bror och svåger hittade en mullvad när de lyfte på locket till deras kompost är en bra ledtråd också. Vi vet att de finns i krokarna :-)

    Kram kram!

    SvaraRadera
  3. Kan du förstå att bara för några år sedan så gillade jag inte getost!!! Men nu har jag skärpt till mig minsann, tycker det är gott både klassisk variant med agave/honung och valnötter men även tillsammans med ex aubergine. Instämmer med Malin, din mat ser alltid så god ut mums! :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det märkligt men ändå väldigt bra att smaklökarna går att tämja och lära upp :-) Jag blev lite avskräckt tror jag när jag fick saltbakade rödbetor (de var väldigt salta) och så väldigt stark getost med honung till förrätt till nyår nån gång - det var inte positivt och satt i väldigt länge. Det finns nog hopp om mig också :-)

      Tack, snälla Amy - kram!

      Radera
  4. Vilken god köttfärslimpa, jätteina bilder. Det var längesen jag åt köttfärslimpa, din är ju lite upphottad så denna ska jag prova!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, och god är den verkligen! Jag gillar verkligen mammas, speciellt som den steks i ugnen på fat och får så mycket fin färg runt om - den här är annorlunda men ändå god!

      Kram

      Radera
  5. Vilken tjusig!!! Och tänk att jag ännu inte har inlett höstsäsongen genom att frossa i potatismos. Konstigt för jag ÄLSKAR potatismos. Måste bli av snart...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den! Den traditionella är ju inte direkt vacker :-) Men oj, oj! Skynda med potatismoset - det är ju så gott!!!

      Radera
  6. Åh, jag har varit sugen på att göra köttfärslimpa ett tag men inte kommit mig för. Med detta recept som inspiration ska jag helt klart göra köttfärslimpa inom kort :) Den låter suveränt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dags att du kommer dig för :-) Man kan ju smaksätta färsen på så många olika sätt, så det är en ganska kul rätt att variera faktiskt. Hoppas det blir av snart!

      Radera
  7. Smaken är som baken delad ;-) Jag äter förr en stor bit kålpudding eller ett par skivor av en köttfärslimpa fylld med ägg t.ex. - men dina bilder ser ändå mycket fina och appetitretande ut!

    Jag gör inte min köttfärslimüpa i ugnen på fat utan i en gjutjärnsgryta, ger också fin färg runtom och dessutom bildar "saften" och eventuellt "skrap" grunden till såsen som görs i gjutjärnsgrytan efter köttfärslimpan tagits ur. Pensla ett par gånger emellanåt och din nästa köttfärslimpa à la mamma blir perfekt ;-) För att få mer/mycket sås kan man fuska lite; stek lite av den kryddade köttfärssmeten i en stekpanna och gör sås av det också och blanda med den andra såsen i gjutjärnsgrytan...

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar också gärna både och, speciellt om mamma har lagat! Mamma gör i stekpanna som hon ställer i ugnen, och gör alltid två mindre. Mer god stekyta och såsen som blir av skyn är gudomlig!

      Tack detsamma!

      Radera
  8. Köttfärslimpa tackar vi aldrig nej till, nej då! Getost ges tummen upp härifrån, det med. Smakar ju lite speciellt och det är verkligen inte alla som gillar't.

    Mullvadar, hördu! De har jag aldrig sett, mer än tecknade i barnprogram på teve. Måste googla, jag med...

    Trevlig helg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får nog lära sig gilla getost, jag tar det försiktigt med milda sorter först.

      Hm. Det var grävlingar jö. Skrev fel, inte mullvadar :-)

      Tack detsamma!

      Radera
  9. Jag trodde inte man kunde få en köttfärslimpa att se snygg ut - men DAMN det lyckades du med! Och så fin topping på den. Jävlar vad hungrig jag blev...

    En mullvad alltså!? Coolt (men lite läskigt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha - nej det kan man kalla utmaning. Fast med lite tomater och örter ser ju allt gott ut :-)

      Grävling var det. Men det är nästan ännu läskigare för de är större. Tror jag. Som synes är jag ingen expert direkt :-)

      Kram!

      Radera
  10. Alltså du, du kan fasiken till och med få en köttfärslimpa att se god ut!! Usch, grävlingar kan verkligen låta mycket och läskigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men äsch :-) Ja, det var riktigt läskigt - lät som värsta odjuren... Inte fler gånger, tack!

      Radera
  11. Vilken fantastisk köttfärslimpa! Inga gråbruna skivor här inte. Låter gott att toppa med en massa tomater och getost. Visst är minichèvren (för jag tror du har använt en sån där liten tulle) precis lagom i smaken.
    Vi har faktiskt haft en massa vilda djur på vår tomt och visst att vi bor intill skogen, men det är ju ändå ett villaområde. Älg har vi inte skådat, men rådjur, räv, grävling, ja och en massa olika gnagare och en groda! Vi har ett par ekorrar som bott hos oss i alla år vi bott där. Barnen har döpt dem till Magnus (allihop...). Kanske kan ta betalt och bjuda på fika i min vilda djurpark :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt god, fast mammas vinner ändå :-) Japp, det var den rullen med färdiga skivor jag använde. Riktigt snäll i smaken!

      Det här häftigt med djurlivet men jag slipper gärna oväsendet på nätterna. Roligt för barnen också, speciellt när det blir så speciellt att de t.o.m. får namn :-)

      Radera
  12. Men alltså, fy f-a rent ut sagt, så gott det ser ut! Matkonst på hög nivå, Lotta, vem behöver dofttv när man har foton som dessa! Getost älskar vi, speciellt med honung på, men aldrig att vi har testat det på detta viset. Däremot har vi gjort köttfärslimpa med mozzarellaost, gott det med.

    Förstår att du hade svårt att somna om sedan, sådana vilda upplevelser får igång hjärtat på vem som helst ju! Hoppas denna helgen varit lugnare.

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja väldigt gott var det i alla fall. Och vad blir inte tjusigare med tomater och färska kryddor?! Låter supergott med mozzarella i limpan också. Jag är sugen på att testa lite allt möjligt nu!

      Helgen blev lugnare. Nu stundar en ny. Den blir inte så lugn, tror jag fast av andra anledningar. Det blir grillfest och vi ska vara utomhus :-)

      Kramar!

      Radera