tisdag 25 september 2012

Varma drycker i kylan på landets höstfest


Ibland händer det att jag totalt missar att fota det som lagas... Men jag vill för den skull inte beröva dig som läser en massa godsaker. Så därför kommer här ett inlägg med ett par bilder som jag inte har tagit själv, men det är ett fullkomligt och totalt icke sponsrat inlägg. 

De här varma dryckerna serverade jag på helgens höstfest på landet. Den första, varm äppeldrink med kanel och ingefära, fick bli välkomstdrink till gästerna på berget medan vi i blåsten spanade in utsikten över sjön. Den andra fick bli avslutningen på middagen, istället för dessert. Men det funkade alldeles utmärkt för i den varma drinken hittar vi både grädde, nutella och pistagenötter!

Jag kan verkligen rekommendera båda dryckerna!




Varm äppeldrink med kanel och ingefära, 6 muggar (recept och bild från Santa Maria)
1 liter färskpressad äppeljuice
6 st hela kanelstänger
En bit ingefära, skivad
2 dl calvados
6 st äppelskivor

Häll äppeljuicen i en kastrull tillsammans med kanelstänger och skivad ingefära. Värm upp långsamt så att kanel och ingefära hinner avge smak. När juicen är på gränsen till att koka upp, häll i calvadosen och ta bort kastrullen från plattan. Sila bort ingefäran och häll upp i muggar/glas. Garnera med en kanelstång och en äppelskiva i varje. Servera genast medan drycken är riktigt varm. Gör riktigt gott för både kropp och själ!



Varm chokladdrink med nutella, grädde och pistagenötter, 1 glas 
1/2 dl mjölk
25 g mörk choklad (70 %)
1 msk Nutella (hasselnötskräm) - ta gärna mer efter smak och önskan om konsistens
1 msk Baileys (chokladlikör)
1 msk mörk rom
2 msk vispgrädde, lätt vispad
Hackade pistagenötter
(Minimarshmallows)

Anpassa mängderna efter antalet glas. 

Koka upp mjölken. Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg choklad och Nutella i den varma mjölken och rör om tills chokladen har lösts upp. Blanda ner likör och rom i chokladen. Häll upp i glas och klicka på grädden. Garnera med pistagenötter och eventuellt minimarshmallows som jag lade till. Servera direkt!

Våra gäster visade sig på styva linan och badade efter den obligatoriska bastun. Jag har inga bilder på det heller, men det kanske är lika bra :-) Jag låter dig njuta av dryckerna istället!


15 kommentarer:

  1. Försöker en andra gång att kommentera...

    Båda drinkarna ser jättegoda ut! Den första är säkert ett bra alternativ för dom som inte gillar glögg i jultider (= "kaneltider) och vem skulle inte bli glad över chokladdrinken efter en dag i skidbacken eller på isen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våra tankar sökte sig också till juletider när vi drack äppeldrinken, jag skulle lätt föredra den framför glögg som jag får ont i magen av :-) Chokladdrinken passar hela vintern, lika väl som en kulen höstdag.

      Radera
  2. Oh ja tack, vi tar gärna en av varje! Den där efterrättsdrinken får fru M att svimma lite grann, det finns ju inget i den som man inte vill ha mera av... och så lite minimarshmallows på det!

    Badat har vi inte ens gjort i sommar så att göra det nu låter helt oövervinnligt, hugaligen så makalöst kallt det måste ha varit! Men ett dopp i badekaret börjar kännas som en bra idé, speciellt nu när hösten verkligen slagit till på riktigt.

    Kramarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av varje satt fint - med lite tid emellan bara :-)

      Menar ni på allvar att ni inte har badat en endaste gång denna fantastiska sommar som passerat?! Men ni har ju havet inpå knuten!!! Men okejdå, badkaret är ju inte så dumt heller. Underbart att kliva ner i på kvällarna nu!

      Kramar!

      Radera
  3. Hade varit snyggt med en massa nakenbadande gäster tycker jag ;-)
    Varma drinkar gillas! (precis som kalla...) Det är underbart gott med värmande drinkar när kylan kommer krypande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, du vet inte vad du önskar :-) Men visst, det var ju ändå ganska mörkt så några bilder hade jag kanske kunnat ta ändå!

      Lyckades faktiskt hitta dessa två godingar som passade perfekt till detta tillfälle.

      Kram till dig...

      Radera
  4. Höstfest på landet - vad trevligt det låter! Jag brukar ofta bjuda ut lite vänner på landet så här års, men då är syftet svampplockning. Och i år - ont om svamp är det gott om, minst sagt. Hade hoppats på senaste regnen, men det är fortfarande snustorrt i skogen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart var det men tiden gick alldeles för fort. Låter super att bjuda ut vänner för svampplockning! Det är tydligen väldigt olika var svampen trivs. En del har hittat massor och en del inget alls... Hoppas du hittar några snart!

      Radera
  5. Såg snön och tänkte 'Inte redan väl?!' sen läste jag och andades ut. :) Varma drinkar är verkligen trevligt, till jul älskar jag mulled cider men måste testa den varma äppledrinken med ingefära.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nej ingen snö ännu tack och lov. Det räcker med den kyliga luften och lite vindar. Mulled cider har jag aldrig provat men nu blir jag nyfiken! Var inne på att byta ut äppeljuice mot mustig äppelcider i drinken. Det provar jag nästa gång och så ska jag låta kanel och ingefära få dra lite längre...

      Kram!

      Radera
  6. Låter mycket gott Lotta och jag trodde några vänner till dig först tagit bilderna och tänkte wow... sen såg jag vilka du länkat till ;) Hehe.

    Ja du, jag har inte heller badat fast doppat fötterna.... jag vet jag är en badkruka.... allt under 28-30 grader i vattnet ratas av mig! Mannen och barnen däremot är riktiga vikingar och badar när som helst tycker jag :) Hoppas allt annars är bra med dig... jag mår bättre, tack för dina krya på hälsningar inne hos mig, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kameran är inte alltid med och det kan vara ganska skönt :-)

      Jag är också en badkruka egentligen men sommarens väder fick mig i plurret många gånger. Dock badar jag inte på vår/höst/vinter, det får de andra tokskallarna göra. Vad skönt att du är piggare!

      Kram

      Radera
  7. VA, inte en endaste liten bastubadbild?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt. Det är ju oförlåtligt egentligen... Nästa gång ska jag smyga fram kameran :-)

      Radera