tisdag 3 december 2013

Potatisotto - lyxigt stuvad potatis med tomat, lök, haricot verts och ost. Ett tillbehör som gärna får spela huvudrollen...


Jag fortsätter med fokus på goda tillbehör som passar till kött, fågel, fisk och vegetariskt protein. Mig gör det absolut ingenting om grönsaker, pasta och potatis får ta mer plats på tallriken än köttbiten. Nu har jag hållit på så länge med bloggen att jag faktiskt tittar i den själv för att få inspiration, och för att göra om favoriter. Det här är definitivt en sådan!

Potatisotton, eller kalla det stuvad potatis om du vill, blir mjuk och krämig med lite tuggmotstånd tack vare knapriga haricot verts. De skållade tomaterna passar kanon och att runda av allt med lagom lagrad svecia gör det här till en toppenrätt! Lite knaperstekt bacon att blanda i och jag skulle ha en hel rätt som gjord bara för mig och mina smaker. Utan bacon är rätten perfekt som tillbehör till det mesta - eller som sagt, låt något annat bli tillbehör till detta!

4 portioner
Ca 1 kg fast potatis, skalad och skuren i centimeterkuber
1 stor rödlök, klyftad
2 tomater
Ca 125 g haricot verts
Smör
5 dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
3 msk hackad gräslök
1 dl riven lagrad sveciaost
Salt och svartpeppar

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner dem i kokande vatten i ca 10 sekunder. Ta upp dem och spola i kallt vatten. Dra av skalen, dela, kärna ur och skär tomaterna i klyftor. Skär haricot verts i mindre bitar. Koka ihop buljong och grädde tills lite drygt hälften är kvar. Bryn potatis och lök i smör i en stekpanna tills potatisen nästan är genomstekt, den ska ha lite tuggmotstånd kvar. Häll på buljonggrädden och låt den koka in, men inte helt och hållet - det ska vara lite lös vätska kvar innan resten blandas i. Rör försiktigt ner tomater, haricots verts, gräslök och ost tills osten har smält. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera direkt!


Det går snabbt att skålla tomater, låt de inte ligga i mer än ungefär 10 sekunder. Skalet lossnar hur lätt som helst. Kryssa dem runt hela tomaten genom att snitta med en kniv så går det som en dans att lossa skalet i fyra "kvartar".



Knaprig haricot verts, gräslök och skållade klyftade tomater. Kanske inte en mix som känns direkt klockren till att börja med men den funkar verkligen!



Det tar sin lilla tid att råsteka potatisen med löken innan potatisen blir klar men det är värt insatsen som inte är särskilt blodig. Bara att vända runt då och då på medelhög värme i pannan. Tillsätt lite extra smör om det börjar bli för torrt så att det inte blir för hårt stekt.



Det börjar bli klart! Potatisen har fått lagom färg och har fortfarande spänst kvar. Stek inte för länge. Då blir det bara mos av potatisen när buljongen hälls på och ska koka in.



Buljongen har nästan kokat in, det är fortfarande lite vätska kvar. Då är det dags att blanda i resten av godsakerna. Rör om försiktigt tills osten har smält.



Klart! Gott till grillad kyckling. Kan även tänka mig att den funkar till en smakrik färsbiff.


Jag dras fortfarande med min förkylning men det är mycket bättre. Nu kan jag sova på nätterna utan att vakna av hostattacker och andnöd för att näsan är täppt :-) Julpyntat har jag gjort alldeles precis lagom. En ljusstake och en stjärna. En liten hyacint står i köksfönstret också och en vit krukstjärna på köksbordet. Så mycket mer blir det inte... Jag är inte direkt överförtjust i att pynta och tycker inredningstidningarna den här tiden på året är vansinnigt tråkiga (läs späckade med pyssel och jultips...).

Detsamma gäller dessvärre mattidningarna sedan flera månader tillbaka känns det som. Jul, jul och julrecept.... Men nu är det över och tidningarna handlar om nyåret som jag tycker är mycket roligare att få matinspiration till. Och sen, när vi har passerat årsskiftet - ja då vet vi vad recepten i tidningarna handlar om. "Lätta och smala recept" :-)

Sköt om dig och håll dig frisk!

15 kommentarer:

  1. Vilken proffs du verkar vara! Sidan är mycket avancerad med rakt i genom smakfulla bilder och enkla instruktioner att följa. Du får högsta betyg av mig. Jag tar med mig lövbiffgrytan och makaronipuddingen hem till mitt kök och tackar för det. Med vänlig hälsning/ Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, Carina - vad glad jag blir för dina fina ord!

      Ödmjukt säger jag att jag är långt ifrån proffs men en glad amatör, både bakom spisen och framför kameran :-)

      Lycka till med recepten!

      Bästa hälsningar
      Lotta

      Radera
  2. ...eller kanske till en bit fisk:)
    Visst är det som du säger med tidningarna, och samma blir det med alla träningsställen efter nyår, då säljs det träningskort på rea för att få folk på benen igen:) Men för vår del så är julen välkommen, vi gillar verkligen att det blir lite ljus och färger som lyser upp och piggar upp i det annars så gråa december.

    Potatisrisotto har vi provat efter ett tips från dej om vi inte har helt fel för oss... Gott var det i alla fall och så låter även detta att vara - inte helt ovanligt går våra smaklökar åt samma håll:)

    Inget vidare med förkylningen men det verkar ju går på rätt håll i alla fall, en natts sömn är alltid lika välkommet efter några täppta vakna varianter.
    Fortsätt krya på dej,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, temat växlar verkligen :-) Jag tycker också det är trevligt med det ljusa men överöser inte hemmet med julgranskulor och annat pynt...

      Vi verkar ha mycket som är gemensamt när det gäller smaken, bara vissa saker som avviker. Som börjar på typ F men jag är ju på gång där :-)

      Jätteskönt att kunna sova igen och det fortsätter bli bättre så det finns hopp om livet. Hoppas ni slipper undan nu i förkylningstider. Tack!

      Kramar!

      Radera
  3. Det här hade jag inte tackat nej till. Inte maten i ditt förra inlägg heller. Även om jag äter mindre potatis än tidigare äter jag det fortfarande ibland. Och så älskar jag alla dina matbilder. De symoliserar så mycket matglädje.
    Verkar som du hade det trevligt i Göteborg, men kan det bli annat tillsammans med andra trevliga människor! Hoppas vi kan ses snart. Det har varit en galen höst på många sätt. Och jag har mer födelsedagsfirande kvar att planera... Hoppas iaf att det inte dröjer länge tills vi ses. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego! Tycker det är sunt att fortsätta äta av det mesta men att man drar ner på det man känner för. Tack snälla för positiv feedback på mina bilder :-) Jag tycker det är jätteroligt men är verkligen en riktig amatör till skillnad från dig som är värsta proffset! Men matglädje är nog en bra förutsättning för att det ska bli hyfsat i alla fall...

      Japp, Göteborg levererade ännu en gång och jag fick träffa två personligheter för första gången i verkliga livet. Underbart kul! Klart vi ska ses snart. Nu låter vi jul och nyår passera så hittar vi på nåt skoj i mörka vintern som kan pigga upp. Kim och jag pratade om att åka och hälsa på dig i Kalmar!

      Kram så länge!

      Radera
  4. När jag skriver att här skulle jag t.o.m. hugga in på tomaterna så förstår du hur gott det ser ut, eller hur ;-)

    Det här är det 4:e året i rad då något jobbigt hänt precis när tankarna börjar gå mot jul så hos oss hittar man inte den minsta lilla tomte eller adventsljusstake, men det är fint att se vad andra gör ändå, fast den egna lusten och viljan fattas...

    Krya på dig och ha en bra bergfest!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det förstår jag :-)

      Vad tråkigt att det har hänt något jobbigt... Jag vet precis hur det är. Hoppas det känns bättre snart.

      Ha en trevlig helg.

      Radera
  5. Pytt Bellman skulle jag säga, fast utan köttet i pytten då... Strunt samma, gott ser det ut i alla fall! Och gällande tidningarna så håller jag med dig så in i bomben, jag dör av tristess av ytterligare recept på julköttbullar... Det kan väl inte inspirera så många?! Jag försökte hålla mig utanför ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det ja, pytt Bellman är väl stuvad pytt? Riktigt gott är det.

      Ja, egentligen borde jag göra uppehåll i prenumerationen de här månaderna på året men det blir ju aldrig av... Bara att vänta!

      Radera
  6. Har inte hunnit läsa på länge och här har det ju lagats massor med god mat på sista tiden. MUMS!!!

    SvaraRadera
  7. Den här varianten av potatis har jag aldrig testat, och inte ens tänkt på. Men tänk vad bloggande ger! En massa nya idéer och en massa nya vänner :)
    Nu får den där jäkla förkylningen släppa snart tycker jag! Schaaaaas!

    Kram och trevlig helg! (tat lite lugnare än förra helgen så går nog förkylningen över snart ;))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen jättegott! Och visst är det häftigt vad en liten blogg kan ge för bonusar :-)

      Definitivt en lugnare helg denna ;-) Ha en trevlig vinterhelg och kram!!!

      Radera