Jag ville göra en köttfärssås packad med grönsaker. Det gjorde jag men övergick då till att kalla det här för en färsgryta i stället. Och självklart åkte det ner lite bacon också... Jag serverade med tagliatelle som jag tycker passar bra, och riven parmesan över förstås. Det blev MYCKET gryta/sås så det som blev över lade jag i en gratängform och toppade med gott mos och riven ost innan det fick en omgång i ugnen. Lite Shepherd's pie alltså.
Så en tvåvägsraket blev det alltså. Först med pasta och sedan en (nästan) helt ny rätt med potatismos i ugnen. Inte illa!
Gör gärna som jag brukar göra, nämligen att förbereda precis allt som ska användas i maten. Från att hacka och skära till att måtta upp. Så blir allting så mycket lättare och smidigare sen när man kör igång. Det tar en stund innan allt är klart men den här typen av matlagning gillar jag. Mycket att förbereda och sedan en gryta som puttrar på spisen som jag får smaka av tills jag är nöjd.
6 portioner färsgryta
1 paket bacon (140 g), knaperstekt i småbitar
1 squash i bitar
1 aubergine i bitar
2 morötter i kuber
2 gula lökar, grovt hackade
1 stor grön paprika i bitar
10-12 champinjoner i kvartar
1 "låda" blandade tomater i bitar
400-500 g (nöt/kött)färs
1 dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2 burkar vatten
Lantbuljongpulver (vegetariskt, eller motsvarande mängd buljongtärning)
2 lagerblad
1 tsk socker
Salt och svartpeppar
Olivolja
Flytande smör/olja eller annat stekfett
Serveringsförslag: Kokt tagliatelle, riven parmesan och nymalen svartpeppar
Knaperstek baconet förslagsvis i ugnen. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Lägg ut baconskivorna och täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen på 200 grader i 12-15 minuter. Kolla efter tio minuter hur mycket baconet har stekts och lägg till några minuter om det behövs men det går fort på slutet - se upp så att det inte blir för hårt stekt. Torka av baconet och klipp/skär i småbitar.
Färs morotsbitarna i lite smör/rapsolja. Ställ åt sidan.
Fräs färsen på hög värme i en klick smör/olja tills den är grynig och köttsaften har kokat bort helt. Blanda ner tomatpurén och sänk värmen lite grand. Fräs ett par minuter och blanda sedan ner löken. Rör om. Häll över i en stor gryta. Häll i krossade tomater + vatten. Rör om och låt koka upp. Krydda med nästan 3/4 msk buljongpulver, salt och svartpeppar efter smak. Tillsätt lagerblad, socker, bacon, morot och färska tomater. Sjud såsen på svag värme medan du meckar med övriga ingredienser och smaka av regelbundet med buljongpulver, salt och svartpeppar.
Fräs squash och aubergine i lite olivolja till fin färg - krydda lätt med salt och svartpeppar - ställ åt sidan. Fräs champinjonerna i smör/olja - krydda med lite svartpeppar och ställ åt sidan. Fräs grön paprika i olivolja - salta lätt och ställ åt sidan. Blanda ner svamp och paprika i grytan. Låt puttra ca tio minuter. Blanda sist ner squash och aubergine och låt puttra ca fem minuter till. Smaka av en sista gång med salt, svartpeppar och eventuellt mer socker om syran känns för stark.
Bottna en djup tallrik med tagliatelle, ös på med grytan, krydda med nymalen svartpeppar och riv över färsk parmesan.
Ett gäng blandade färska tomater som får koka med i grytan ger ännu godare tomatsmak.
Använd bara vanliga körsbärstomater eller stora kvisttomater om du hellre vill det.
Genom att steka aubergine och squash nästan helt färdiga innan de åker ner i grytan
så blir det lättare att ha koll på att de inte blir helt överkokta. De ska ner allra sist...
så blir det lättare att ha koll på att de inte blir helt överkokta. De ska ner allra sist...
Paprikan får gärna ha lite tuggmotstånd kvar. Därför ska den inte puttra så länge i grytan...
Morötter i köttfärssåsen eller - grytan är jättegott!
De behöver dock en stund på sig i grytan för att hinna mjukna.
Svamp smakar mer i stora bitar och blir härliga att tugga på - mustigt och gott i grytan!
Sådär! Pasta + gryta + svartpeppar + parmesan = URGOTT!
Hur gott det än blir så blir det mycket över men som sagt, gör då en variant på Shepherd's pie nästa dag!
Jag smörjde en ugnsform och bottnade med ett lager på ca 3 cm färsgryta. Ovanpå det ett ganska löst mos med tre äggulor i (för att lättare få fin färg). Detta toppades med riven prästost innan det gratinerades i ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter - tills ytan fått fin färg.
Jag har sett bilder på riktig vinter söderut men här i huvudstaden är det ganska snålt med snön. Några centimeter har det väl ramlat ner men inget som ställer till med något kaos som det varnades så mycket för. Det är mysigt med mycket snö men jag gillar inte riktigt det som den ställer till med i trafiken. För att inte tala om att vi måste skotta då, speciellt på landet där bilen ställs en bit från stugan när snön har lagt sig. Långa gångar blir det då och det finns ju roligare saker än att skotta...
T.ex. att laga mat och det ska vi göra i kväll! Vi ska försöka få till en trerättersmiddag och jag ska faktiskt göra något med räkor har jag tänkt till förrätten - ska prova något helt nytt. Till varmrätt blir det en ugnsstekt kyckling med en kryddblandning som jag inte har provat förut och varianten på mos som ska serveras till har jag inte heller provat förut. Så mycket nytt på en gång alltså - men varför inte? Det är bara att prova på!
Trevlig och god helg!
Mums, det ser ut som en härlig variant av Sheperds Pie! Trevlig helg på dig med, hoppas förkylningen är över snart! Kram
SvaraRaderaBåda varianterna är supergoda! Tack, ha en skön söndag. Förkylningen sitter i men inte lika hårt längre tack och lov... Kram!
RaderaDu lagar mat precis som herrn här då, allt förbereds innan så att allt är på plats och färdigt till själva tillagningen. Inte som frun som har ett mindre kaos i köket när det kockas..."Hoppsan, inget strösocker hemma - fram med finkaffeservisens sockerskål, upp med sockerbitarna som förhoppningsvis finns där och slå sönder med brödkavel under tiden som Håkan slår skallen in i en av alla öppna skåpdörrar..." Tänk så olika vi är:)
SvaraRaderaMen inte helt olika, vi har med shepherds pie i vår matsedel idag och tänker själva också följa tipset och ha det till söndagsmiddagen.
Hoppas du får en riktigt fin vecka, Lotta, med eller utan snöfall och skottning.
Det är ju ändå tur att vi är olika - så trist det skulle vara annars :-) Jag får inte ut samma nöje av matlagningen om jag inte förbereder och organiserar innan... Det ska inte vara någon stress i köket. Fast jag får väldigt roliga bilder i huvudet av din beskrivning hur det går till när du håller på :-)
RaderaTack detsamma!
Kramar!
Kul att du uppskattade mina steg för steg bilder. Gillar ju dina så skarpt så härmade lite. Sällan jag hinner med att fota mellan varven bara...
SvaraRaderaDen där restgratängen - Sheapard´s pie. Mmm..... (o det andra också)
Härligt att bli hungrig innan läggdags!
Jag gillar att se hur maten kommer till :-) Det tar förstås lite längre tid när man stannar upp och förevigar de olika stegen och råvarorna - men jag tycker det är jättekul och så har jag inga hungriga barn som behöver mat NU :-)
RaderaAlltså dina vackra bilder... jag är kär!
SvaraRaderaMat är vackert :-)
Radera