måndag 9 december 2013

Marinerad avokadosallad med lime, chili och frästa räkor - superfräsch förrätt eller lättare lunch


2013 drog igång med ett nyårslöfte om att laga fisk här hemma. Det har gått, hrm, sådär... Men nu har jag i alla fall fräst på räkor till en jättefräsch avokadosallad som marineras med bland annat chili och lime. Den här lilla rätten passar perfekt som förrätt - eller en lättare lunch. Ett gott vitlöksbröd passar bra till om man vill ha mer mättnadskänsla. Annars så lämnar smakerna en bra fräschör i munnen inför nästa rätt och så blir man inte för mätt - och det är ju bra egenskaper för en förrätt!

Det är viktigt att du smakar av marinaden, främst när det gäller mängden limesaft, så att det inte blir för syrligt för din smak. Om du vill ha vitlökssmak på räkorna så fräser du dem med skivad vitlök.

4 portioner
2 lime, saften
3 msk olivolja
4 avokado, i grova bitar
1 röd chili, urkärnad och hackad
2 salladslökar, tunt skivade
1 kruka koriander, plockade hela blad
Salt och svartpeppar
4 hg (färska) skalade räkor
Olivolja att fräsa räkorna i
(Ev två tunt skivade vitlöksklyftor)

Blanda lite mer än hälften av limesaften med olivolja, avokado, chili, salladslök och koriander. Spara gärna några blad till garnering. Smaka av med mer limesaft, salt och svartpeppar. 

Hetta upp en stekpanna och fräs hastigt räkorna i olivolja (och vitlök). Krydda med salt och svartpeppar.

Lägg upp salladen på tallrikar och toppa med räkorna. Garnera med korianderblad.



Ta bort kärnorna från chilifrukten - om du inte vill ha riktigt hett förstås!



Marinaden påminner lite om ceviche men här är det avokado som ska i och inte fisk...



Smaka av med limesaft, salt och svartpeppar tills du är nöjd!



STORA bitar av avokadon ska det vara!



Så! Nyårslöftet är delvis infriat. Men jag har ju flera dagar till på mig att fixa en fiskrätt nu i december. Jag har ett antal fiskrecept som jag har ramlat på hos olika bloggare och matsajter. Det gäller att välja noggrant vad jag ska ge mig på för denna nypremiär... Jag har lagat fisk förut men aldrig fått till det så där bra som fiskrätter smakar på riktigt bra restauranger. Men nog sjutton ska väl jag också få till det, det hänger på råvaran har jag förstått...

Så snart dags för firren alltså - bättre sent än aldrig :-)

20 kommentarer:

  1. Men vad skådar våra båda ögon, räksallad hos Lotta - fantastiskt! Jädrar i lådan så gott det både ser ut på dina fina bilder och i instruktionerna. Salladen hamnar absolut i vår receptmapp, det kan du lita på! Fast den där koriandern byts förmodligen ut, den fixar inte Håkan, men den borde väl kunna gå med bladpersilja också?

    Så klart du fixar firren, du kan säkert få till något riktigt gott som inte smakar det minsta lilla fisk alls:) Vi ser fram mot fiskinlägget!

    Och vad som händer i morgon (tisdag) Lotta? Nobelmiddag så klart, på med aftonstassen och tiaran:)

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha - joråsåatte :-) Koriandern smakar inte så jättemycket i det här faktiskt. Det är så många andra smaker som dominerar men självklart funkar bladpersilja lika bra - om inte bättre.

      Laddar inför fiskuppdraget - ska bli riktigt kul faktiskt :-)

      Aha, förstås - Nobel! Hm. Har ingen tradition där faktiskt - får kika in hos er och fira i stället :-)

      Kramar!

      Radera
  2. Åh, helt ljuvligt... Jag älskar allt i rätten. Det där med fisk kan verkligen variera. Fisk ska egentligen inte smaka fisk om den är tillräckligt bra/färsk, sen är det klart att olika fiskar smakar på olika vis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott och fräscht! Ja, jag har ju förstått det där med "fisksmak", att när det smakar "fisk" så är inte råvaran fräsch... Jag ska handla fisken över disk så hoppas jag att lokala butiken kan leverera!

      Radera
  3. Tjoho! Du har fortfarande två veckor kvar att laga mer fisk på :)

    SvaraRadera
  4. Men åååh, jag gillar smakerna i detta.... avokado, chili, lime, koriander himmelriket för mig!
    Jag har missat ditt nyårslöfte men som Sara säger.... du har några dar på dig bruden, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, gott om tid :-)

      Kram!

      Radera
  5. åh va gott ska jag testa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen fräscht - älskar avokado och gärna i stora bitar!

      Radera
  6. WOWW! Vad gott och nyttigt det ser ut!

    Ska prova snart! :)

    Här kommer ett litet recept till dig: Sexiga chokladbollar :)

    Hoppas du gillar de!

    LOVE M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både gott och nyttigt - det är inte illa det :-)

      Tack för receptet - chokladbollar är aldrig fel!

      Radera
  7. Alltså vilken höjdarförrätt! Massor av smaker jag älskar, alla i en och samma rätt som ser helt ljuvligt god ut :) Wow!

    Jag är också dålig på det där med att laga fisk, kanske själv ska ha det som nyårslöfte nästa år, det är ju så gott och behöver inte vara svårt. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det blev verkligen supergott och fräscht!

      Då satsar vi på firre nu då :-)

      Radera
  8. Jag älskar såna här sallader med underbara asiatiska smaker. VILL HA!!!!

    SvaraRadera
  9. Då får en ta å gratulera! Räkor, och inte vilka räkor som helst - det där ser ju grymt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar :-) Lyckades hitta fisk- och skaldjursdisken på ICA och köpa färska rejer (så färska de nu kan vara efter viss transport förstås men ändå). Det du ;-)

      Radera
  10. Gott nytt år till dig, fina Lotta! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning Charlotta! Kram!

      Radera