onsdag 22 januari 2014

Röd tonfisksås med chili till pasta med ugnsrostade tomater


Varsågod! En riktigt ful pastarätt till vardags som utan tomathalvorna på bilden skulle se ut som... Ja, du fattar. Med det sagt är detta riktigt gott och hur lätt fixat som helst. Snabbt också. Och det är inte så dumt vissa vardagar när magen skriker efter mat.

En tomatsås med grädde och crème fraiche är lite väl snällt så hotta upp den med chili. Använd färsk hackad chili eller torkade chiliflingor. Såsen är lätt att "utveckla" med fler ingredienser, t.ex. tror jag att hackad grön paprika skulle passa bra. Eller purjolök...

Tomaterna är halverade plommontomater som kryddats med en kryddmix på burk som ska passa till pasta. Med bland annat vitlök, salt, basilika, timjan, oregano m.m. Lite strösocker och några droppar olivolja på det och sen i ugnen på 150 grader i ca en timme - så börja med tomaterna!

Själva pastasåsen gör du så här, och den räcker till 4-6 portioner, beroende på hur hungrig du är!

Ingredienser
2 gula lökar, hackade
Olivolja
2 burkar krossade tomater
1 burk (lätt) crème fraiche
2 1/2 dl mellangrädde
1 tsk chiliflingor (mer om du vill ha det riktigt starkt)
Salt och svartpeppar
3 burkar tonfisk (i vatten eller olja - bestäm själv)
Parmesanost

Servera med (fullkorns)pasta och ugnsrostade tomater, parmesanost, en sallad eller andra grönsaker.
Fräs den hackade löken i lite olivolja. Blanda ner krossade tomater, crème fraiche och grädde. Smaksätt med chiliflingor, salt och svartpeppar. Låt puttra ihop några minuter. Blanda ner avrunnen tonfisk och låt småkoka ett par minuter. Klart! Servera med pasta.

Ugnsrostade tomater kan jag göra som tillbehör till (nästan) allt.
Lätt att göra och även att variera smakerna på.
Testa t.ex. att baka dem i ugnen med några klickar pesto ovanpå!


Blanda ner chiliflakes lite i taget - det blir lätt VÄLDIGT starkt!


Servera tonfisksåsen med pasta, ugnsrostade tomater och rejäla flagor av parmesan som får smälta ner.

Det duggar inte tätt med inläggen här ska erkännas. Men det lagas mat och det fotas. Tiden räcker inte alltid till att få gjort allt man skulle vilja bara. Men jag lovar att vi ses snart igen!

Trevlig lill-lördag!



6 kommentarer:

  1. We liki:) Burkad tonfisk är smidigt att ha på lager hemma men vi är faktiskt ganska så dåliga på att använda det i middagar, blir oftast vår fyllda formfranska eller mackor som vi gör. Beror nog helt enkelt på att vi inte hittat så många inspirerande receptidéer (förutom en soppa och biffar) så för vår del så mottages detta tacksamt. Speciellt eftersom det dessutom står pasta i samma inlägg:)

    Nej den där tiden, tänk om det hade funnits fler timmar på dygnet... men åh andra sidan hade det väl också lyckats bli använda:) Vi har känt likadant under en längre tid nu, känns som vi varken hinner med att kommentera och blogga lika frekvent som tidigare, men vi har börjat tänka i banor som "bättre med kvalité än kvantitet" på inläggen. Det finns ju lite annat att göra också än att spendera livet framför skärmar... som att leva det t.ex!

    Ha en härlig lillelördag du också,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men just ja! Ni gillar ju tonfisk på burk ni också :-) Måste kolla den där fyllda franskan, den har jag glömt bort!

      Exakt, mer tid skulle ändå fyllas upp. Tänk bara så mycket mer vi hinner idag på samma 24 timmar som för några år sedan. Allt går snabbare och snabbare, men gör vi något vettigare och vettigare av tiden?!

      Lill-lördag bjuder på pommes frittes med lövbiff i gräddsås. Den enklaste sortens snabbmat vi tillagar här hemma när lust, ork och tid saknas. Men ändå väldigt gott!

      Trevlig kväll och kramar till er!

      Radera
  2. I looooove burktonfisk! Får behålla den för mig själv också, hehe. Jag gillar den bäst kall i en röra eller bara som den är, men i formfranska som Mårtenssons pratar om, på pizza eller i soppa är också fint. Gjorde en tonfiskpasta också en gång men det var längesen nu. Minns knappt hur det smakade, hehe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar den också kall faktiskt, men funkar riktigt bra i en varm pastasås också. Jag har skrivit upp receptet på den där fyllda franskan - det måste jag verkligen testa. Med massor av ost!

      Radera
  3. Oh Em Gee - här vart det fisk igen! Jodå, tycker allt man kan kalla burktonfisk för fisk. Eller hur var det hon Jessica Simpson tydligen sa "I know it's tuna, but is it fish or chicken?".
    "Ful vardagsmat" är också mat - jag diskriminerar igen! Mat är kärlek oavsett.
    Kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det är fisk! Menar du på allvar att hon sa så? Wua ha ha - gud vad roligt! Du har helt rätt, mat är kärlek oavsett om föremålet är fult som stryk :-)

      Kram!

      Radera