fredag 21 februari 2014

Mustig och kryddig gulasch med lite sting (och ett dåligt-samvete-recept som bonus)


Ooops! Nu är det allt ett bra tag sedan jag gjorde ett inlägg. Sorry! Vet inte riktigt vart tiden tar vägen... Mat har förstås lagats och bilder tagits som ligger och väntar i arkivet. Ett ur högen är en gulasch packad med smaker som du med fördel serverar med gräddfil och ett gott bröd (gärna rostat eller grillat med både smör och ost som får smälta lite...). 

Redan under tillagningen njuter man av alla dofter och det kittlar aptiten. Grytan behöver en stund på spisen så ha tålamod! Grytan är helt klart värt tiden den behöver, och visst hade den känts mer motiverad med smällkall vinter utanför dörren istället för rådande ösregn, men den passar fint ändå. Även i matlådan!

Den här typen av matlagning gillar jag, med grönsaker att skära till och blanda med kött och andra smaker i en gryta där allt sedan får sköta sig själv. Lite av en tvåstegsraket är det, då grytan först ska sjuda en dryg timme utan potatisen som tillsätts tillsammans med paprika och sedan ska allt sjuda ungefär en halvtimme till. Så räkna med minst två timmar från start till mål - det beror mest på hur lång tid det tar innan köttet blir mört och fint. Kanske värt att göra dagen innan, vilket grytans smak bara tjänar på. 

I en ungersk gulasch ska det självklart vara paprika, både i pulverform och färsk. Karaktären på gulaschen avgörs till stor del av paprikapulvret du använder och det finns ju en del att välja på. Jag skulle inte välja rökt paprikapulver här, tror det blir lite för kraftigt. Kanske har du tur och hittar ungerskt paprikapulver, annars duger en sort från något av de vanliga kryddburksmärkena.

Jag använde fransyska och struntade i vitlök men här gör du som vanligt precis som du vill. Använd mjölig potatis så reder stärkelsen grytan lite grand.

Servering: Gräddfil/crème fraiche/turkisk eller grekisk yoghurt och bröd, med eller utan smör & ost

Ca 6 portioner
700 g benfritt nötkött (högrev, fransyska eller bog)
3 gula lökar, grovt hackade
(2-4 vitlöksklyftor, hackade)
3 selleristjälkar, i grova bitar
2 tsk brödkummin (ej spiskummin)
1 1/2 msk paprikapulver
6 msk tomatpuré
1/2 tsk chilipulver
1 dl ox-/köttbuljong
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
5 röda paprikor (hälften smått tärnat, hälften i lite större bitar)
6 mjöliga potatisar, skalade och skurna i kuber
Smör/rapsolja
Salt och svartpeppar

Skölj köttet och torka av. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet snabbt till fin färg runt om på hög värme i en stekpanna. Lägg över i en gryta och hetta upp med lite mer smör/rapsolja eller bara olja. Blanda ner lök, (vitlök) och selleri och fräs tills löken mjuknat. Blanda sedan ner kummin, paprikapulver, chilipulver och tomatpuré. Fräs ett par minuter och häll sedan i buljong, krossade tomater och den smått tärnade paprikan. Lägg i lagerbladen och krydda med svartpeppar. Sjud under lock i drygt en timme. Rör om lite då och då. 

Lägg i potatisen och de större paprikabitarna och låt grytan sjuda ungefär en halvtimme till. Det kan ta upp till en timme till... Känn efter så att köttet är mört och potatisen mjuk. Smaka av med salt, svartpeppar och chilipulver.

Servera grytan med gräddfil, crème fraiche eller yoghurt och rostade eller grillade brödskivor, med eller utan smör och/eller ost. Använd gärna brödet att skopa i dig grytan med!


Snackpaprika - den avlånga och lite sötare sorten passar bra i gulasch!

Mycket av den goda smaken kommer från kummin (obs - ej spiskummin), paprikapulver och lagerblad. Lagerblad ger faktiskt mer smak än man tror!

Kött, lök och selleri har först fått fräsa ihop. Sedan ska det fräsas lite till med kryddor och tomatpuré.

Gulaschen är klar när köttet är mört och potatisen genomkokt. Är det någon gång det smått uttjatade ordet "mustig" passar in, så är det på en sån här gryta! 

Tips! 
Smaksätt crème fraiche med lite rivet citronskal och färsk hackad timjan att klicka över gulaschen.
Gott med det syrliga och fräscha till den här rustika grytan.





Eftersom det är så länge sedan jag gjorde ett inlägg så slänger jag med ett riktigt gott middagstips till som bonus. En slags köttbullslasagne hur nu det låter... Jag hade ratatouille kvar i frysen som jag bottnade en ugnsform med och blandade med två tärnade tomater, saltade och svartpepprade. Sedan gjorde jag köttbullar som jag fördelade över grönsaksröran. Allt toppades med den numera klassiska lasagnetoppingen, 2 1/2 dl mellangrädde och 2 dl crème fraiche, och riven ost. Sedan in med det i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills ytan har fått fin färg. Serveras med pasta, t.ex. spagetti, parmesan och tomatklyftor. Urgott!

Ratatouille förstärkt med färska tomater som bädd åt köttbullar.

På med crème fraiche- och gräddblandningen och riven ost innan en stund i ugnen.

Spagetti är gott till, nymalen svartpeppar och så riven parmesan förstås!

Önskar en riktigt fin och god helg med förhoppning om svenskt  hockeyguld på söndag!



18 kommentarer:

  1. Äh, varför be om ursäkt om du inte gjort något fel? Ingen som ingått i något avtal med dig om ett recept om dagen eller? ;) Skönt att höra av dig ändå!

    Jag är säkert helt galen men jag tycker inte kummin i gulasch är så gott. Så får man säkert inte säga, haha :D Men jag skippar den, faktiskt... Men lagerblad måste man ha ett par stycken. De ger mer smak än man tror, som du skriver.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag vet... Verkligen inget kontraktsbrott på den fronten om dagliga recept. Tycker verkligen inte en matblogg faller inom devisen om dagliga inlägg för att följare ska fortsätta ha intresse. Hellre kvalitet än kvantitet tänker jag!

      Ingen är galen när det handlar om smak. Herregud vi är ju olika även där. Det finns inga måsten där heller.

      Detsamma kära Sara!

      Radera
  2. Men alltså, ditt samvetsrecept faller vi som furor för, vilken jäkla bra uppfinning! Vi snor det direkt och slänger in det på matsedeln för nästa vecka.
    Gulash har vi absolut ingenting emot på nåt vis heller, så gott så. Fast den vi åt i Budapest rådde det delade meningar om, Håkan gillade hettan väldigt men Anki stoppade efter första tuggan:)

    Hockyn kan vi inget säga om, vi hänger inte alls med någonting inom sportvärlden, men heja heja...

    Kramarna till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Lite rester i frysen och så var jag sugen på köttbullar. Och så älskar jag ju den där toppingen till lasagne. Alla rätt!

      Jag har sett många varianter på gulasch, med mycket och lite vitlök, mycket och lite chili. Gissar att den i Budapest hade mycket av chili som A (liksom jag) har vissa begränsningar för :-)

      Äh! Håll en tumme för Sverige på söndag bara så är ni förlåtna!

      Kramar och trevlig helg!

      Radera
  3. Både gulasch och ratatouille är två favoriter som går att variera på olika sätt och med olika tillbehör, men är ändå alltid lika gott.
    Ursäkta dig inte för att du inte bloggar lika ofta. Jag blir snarare stressad av alla som bloggar varje dag. Jag hinner inte med att läsa alla inlägg jag vill.
    Ha en härlig helg vännen. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt suveräna rätter! Nej, jag vet man ska väl inte ursäkta sig men det känns ändå som att det förpliktigare lite... Men hellre kvalitet än kvantitet brukar jag tänka. Hoppas du haft en fin helg - kram!

      Radera
  4. Hellre som du (och jag också inbillar jag mig) gör: ett grymt bra inlägg istället för tre-fyra halvdana... Och vet du, vi stammisar och kompisar väntar hur länge som helst på dig.
    Gulasch är de mustiga grytornas gryta - verkligen. Kumminen är pricken över i:et.
    Många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamendå är vi ju överens och så klart gör du grymma inlägg! Skönt att veta att ni finns där :-)

      Japp, grytan nummer ett när det gäller mustighet, utan kummin blir det inte samma sak...

      Kramar i massor!

      Radera
  5. Vilken härlig gulasch! Hos oss har det också blivit mycket gulasch den senaste tiden. Sist ut var Szegediner gulasch med surkål http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/02/szegediner-gulasch.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt härlig och god mat. Med surkål låter intressant - tack för tipset!

      Radera
  6. Men ÅH så gott allt ser ut!! Hoppas din helg är fin! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur hinner man äta allt? Och framför allt, hur får det plats :-) Fast det får det ju inte egentligen eftersom magen sticker ut så mycket!

      Fint som snus - hoppas helgen varit fin för dig! Kram!

      Radera
  7. Nej Lotta, jag borde lära mig att inte gå in på din blogg när jag är hungrig. Blir toksugen på allt du lagar och visar upp... Hungrig!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, tack - då funkar det :-) Jag har samma "problem" när jag tittar in hos dig och andra. Läsa matbloggar = en bra krydda :-)

      Kram!

      Radera
  8. Gulasch är ju så fantastiskt gott! Mustigt och gott!
    Och bonusen då! Kanon att ha lite rester i frysen att trolla med. Köttbullar är jag dock kassa på att göra. Men övning ger färdighet!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mustigt är verkligen ordet!

      Gör som jag, använd ett matskedsmått för att måtta upp köttbullarna så de får samma storlek. Blöt händerna regelbundet. Krama först ihop och forma sedan i handflatorna till bullar/bollar. Det har blivit några stycken vid det här laget så kanske har jag fått mer övning helt enkelt :-)

      Radera
  9. Härligt sportlovsmat och den smaksatta creme fraiche till lät ju som pricken över i. Jag lagar nog gärna en gryta typ denna i långsamkokaren - crock potten.

    Snart börjar min hemmagjorda köttbullesäsong. Eftersom vi ska flytta och nya lägenheten inte är färdig går jag och husdjuren i exil på landet från månadsskiftet.

    På landet saknas köksfläkt, men det finns något bättre - en rejäl wokbrännare ute i pergolan. Nu hoppas jag på sol så att man kan stå därute och steka osiga saker typ köttbullar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte testat crock pot fast jag fick erbjudande om att få en gratis... Kände att jag inte hade plats hemma. Men den verkar kanon!

      Visst är det fantastiskt att ha landet sådär att kunna vara på, inte bara när man vill, utan när man i nödfall behöver någon annanstans att vara. Som ett andra hem. Tycker det låter urmysigt att vara där, med eller utan köksfläkt. Verkar ju som att vädret kommer att tillåta utomhusmatlagning framöver. Lycka till :-)

      Radera