tisdag 11 februari 2014

Cambozolaost- och skinksås med paprika, lök och champinjoner till pasta - tagliatelle till exempel...


Blev sugen på en krämig pastasås till tagliatelle och tänkte ost- och skinksås. Det blev en variant på det. Med cambozola, stora bitar av rökt skinka, röd paprika, lök och champinjoner i en sås på grädde och crème fraiche. En krispig enklast möjliga sallad med isbergsblad, tomater, gurka och röd paprika till det och magen blev nöjd. Perfekt i matlåda också!

Nu missade jag att kolla hur många gram ostbiten var på, men cambozola finns i lite olika storlekar. Den lite större i triangelform och så en rund. Jag tog en för liten bit kände jag, hade velat ha lite mer smak av osten så ta gärna mer än mindre. Det går jättebra att använda någon annan typ av ädelost, gorgonzola till exempel om du vill ha lite kraftigare smak.

Servering: Tagliatelle och sallad

4 portioner
Ca 400 rökt skinka i bit (jag valde Lönneberga i charkdisken) - tärnad
1 gul lök, hackad
1 röd paprika, tärnad
10-12 champinjoner i grova bitar
2 dl (lätt) crème fraiche
2 1/2 dl mellangrädde
1 bit cambozola eller liknande ost (ca 200 g), i mindre bitar
En skvätt soja
Salt, svartpeppar och vitpeppar
1 kruka färsk persilja, grovt hackad
Flytande smör/rapsolja eller annat stekfett
Ev lite maizena

Fräs den tärnade skinkan i lite fett på hög värme så att den får lite färg. Dra ner värmen lite grand och blanda ner lök och paprika så att det får fräsa med ett par minuter. Flytta över till traktörpanna eller gryta/kastrull. Fräs svampen på hög värme i lite fett. Salta lätt och svartpeppra. Flytta över till pannan/grytan/kastrullen och ställ den på plattan på hög värme. Blanda ner grädde och crème fraiche. Rör om och låt koka upp. Dra ner lite på värmen och blanda ner osten i bitar. Rör om tills osten har smält. Skvätt i lite soja. Låt småsjuda ett par minuter. Blanda ev ner lite maizena om du vill ha en tjockare sås. Smaka av med salt, svartpeppar och vitpeppar. Stäng av värmen och blanda ner persiljan.

Servera med kokt pasta och en sallad.



Ser nästan ut som att det är en pytt i panna på gång - pytt i panna i ostsås!
Skär svampen i ganska stora bitar - de smakar så mycket mer då...



En enkel och jättegod pastarätt som passar vilken vardag som helst!


Konstaterade i morse att nu är det faktiskt ordentligt mycket ljusare på morgnarna, även när det är mulet. Det lyfte sinnet kan jag säga! Och så fåglarna som kvittrar på morgnarna. Och så såg jag snödroppar i rabatten utanför huset igår. Det går mot (ännu) ljusare tider!



22 kommentarer:

  1. Comfortfood när den är som bäst!

    SvaraRadera
  2. Mumma, pasta blir det här hemma imorgon tänkte jag :)

    SvaraRadera
  3. Mums:) Får mig att vilja tänka om här nu till kvällens middag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Inte meningen att ställa till det :-)

      Radera
  4. Vitaminer och mineraler och sånt i all ära men tröst är minst lika viktigt i matväg :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår inte riktigt vad du menar.. Skulle det inte vara något nyttigt i det här?

      Radera
  5. Lyxig vardagsmat absolut, så gott med smaken från osten!

    Och visst är det vår på g, hoppas bara att det fortsätter som nu och att det inte kommer någon snörepris nu... Här har vi vintergäck och snödroppar i rabatterna och tillsammans med fågelsången och ljuset så kan inte humöret mer än stiga några snäpp uppåt:)

    Kramarna på dej, Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ost- och skinksås med det lilla extra!

      Nej, tack. Någon vargavinter så här sent när våren gör sig påmind vill vi inte ha!

      Kramar!

      Radera
  6. En massa goda smaker ihop! Cambozola är ju gott bara det, så där rakt upp och ned...
    Ja, visst är det skönt med lite mer ljus nu och till och med en del härliga soldagar. Jag längtar verkligen efter våren, att få sätta sig på kökstrappan med en kopp kaffe och låta solen värma en. Åh, vad jag längtar...
    Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var svårt att låta bli osten medan den väntade på att åka ner i såsen :-)

      Har inte sett till mycket sol på mina breddgrader dock... Men det kommer ju, solen skiner alltid ovanför molnen!

      Kram!

      Radera
  7. Säger kort och gott
    mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm. Lägger dessutom till att jag längtar efter vår och värme.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket mer behöver man inte säga. Mmmmm! Vår och värme kommer!

      Kram!

      Radera
  8. Mmm.....en riktigt krämig och god pasta! Skulle aldrig klara av nån diet som utesluter pasta.

    Ja, ljusare både morgon och eftermiddag. Härliga tecken på att vi går mot våren. Tyvärr kom det lite snöslask idag. Brrr...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig. Rör inte min pasta. Eller potatis heller för den delen!

      Det där snöslasket kommer vi nog få några omgångar av innan det blir vår på riktigt. Det får det vara värt!

      Radera
  9. Äntligen har vi kommit ur perioden "nattsvart när man går till jobbet, nattsvart när man går hem".
    Det är verkligen skillnad på ost- och skinksås och DIN ost- och skinksås - GUUU så gött.
    Kram - ha nu en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Och man känner att man orkar och har lust att göra så mycket mer än att bara åka hem och halvsova i soffan. Mer energi helt enkelt!

      Japp - riktigt gött detta!

      Hoppas du har en riktigt bra helg - kram!

      Radera
  10. Om det håller sig över nollsträcket nu i en vecka så är det officiellt vår (enligt meteorologerna i alla fall), och visst är det ljusare nu, det gör a-l-l-t- så mycket lättare, tjoho!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch - såg att det ska bli någon minusgrad i natt så då sprack våren den här veckan. Men den kommer!

      Radera
  11. Svar
    1. Pasta med en god sås är en favorit att gaffla i sig!

      Radera