torsdag 7 augusti 2014

Citronrutor - syrligt och bara lite sött


Mina citronrutor ser i princip invaderade ut av florsocker men gott blir det! Jag ville bjuda på fika på landet en av alla dessa heta dagar. Något sött och sliskigt kändes definitivt inte lockande i värmen (det gör det i och för sig inte annars heller men ändå). Jag kände ett litet sug efter syrligt och hittade ett recept på dessa citronrutor som är syrliga och bara lite söta. Det blev en jättegod fika och så var man mätt ganska länge. Behövde knappt fixa mat på kvällen. Inte klokt vad värme kapar aptiten...

Du som har hängt med mig ett tag vet att jag inte direkt utmärker mig för att vara typen som bakar, eller lagar fisk. Men tänk som det kan bli! Nu både bakar jag (sällan och väldigt enkla grejer men ändå) och lagar fisk. Undrens tid är inte förbi!

Citronrutor, ca 20 st
2-3 (ekologiska citroner)
250 g smör
1 vaniljstång
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
Florsocker
Citronmeliss till garnering

Serveringstips: Toppa citronrutorna med färska hallon

Tvätta den ena citronen noga, torka och riv skalet på fina sidan. Se till att inte få med av det vita köttet under skalet - det är beskt. Halvera citronerna och pressa citronsaften ur dem, du ska få ihop ca 1,2 dl. Om du inte får ihop den mängden på två citroner, får du använda den tredje.

Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Smält smöret och blanda det med stång och vaniljkorn. Vispa ihop ägg och socker. Blanda ner vaniljsmöret och sikta sedan ner vetemjölet i omgångar. Rör om noga mellan varven, ta inte för mycket mjöl åt gången. Blanda ner citronsaft och citronskal.

Täck en ugnsplåt med raka kanter, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen på 150 grader i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna i minst 45 minuter. Skär sedan i rutor. Pudra över florsocker och garnera med citronmeliss.


Om du använder en mindre form blir rutorna naturligtvis lite tjockare,
tänk på att det kan påverka tillagningstiden.

Jag är verkligen ingen "odlare" men har lite smått och gott i en tunna på hjul på landet.
Citronmeliss finns med där, liksom basilika, citrontimjan, rosmarin och dragon.
Det är jäkla häftigt att kunna plocka det man behöver på bara ett par meters avstånd. 

Citronrutor. När du är sugen på fika men inte vill ha det alltför sött.
För övrigt vankas vardag och det känns välkommet. Tror att de flesta av oss mår bra av rutiner, så länge de bryts av med trevliga helger, nån resa ibland, umgänge med vänner och andra aktiviteter som avviker från det "vanliga". Men det vanliga behöver verkligen inte vara tråkigt. Det handlar nog mycket om inställning men självklart behöver vi fylla på med energi mellan varven, och den energin hämtar vi alla från olika håll. Matlagning är "bara" att av dessa håll, för min del.


14 kommentarer:

  1. Syrligt är fräscht och gott men smakar inte så gott med kaffe tycker jag. Men har iofs inte varit så kaffesugen i sommar när det varit så varmt. Nu är jag tillbaka på jobbet och dricker massor av kaffe....

    Jag tror du börjar bli vuxen som både lagar fisk och bakar kakor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan ju tyvärr inte uttala mig om kombon med kaffe då jag inte dricker kaffe. SÅ vuxen har jag inte blivit ännu :-)

      Radera
  2. Citron i bakverk är fräscht och gott!

    SvaraRadera
  3. Du ska se att du snart sitter och sippar fredagsviner och njuter av det, ho ho...
    Citronfriskt men ändå lite sött är smaker för min gom. Jag gillar sötsura kombinationer i allt från bakverk till drinkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nästan så att jag hoppas på det. Det verkar så trevligt att sippa vin och prova olika sorter och att kombinera till mat. Men vi tar ett steg i taget :-)

      Radera
  4. Hahaha, plötsligt händer det, som man brukar säga! :=) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja. Undrar vad som händer härnäst! Kram!

      Radera
  5. Den ena chocken efter den andra, du får snart lägga en lite varningstext i rubriken så vi är beredda!
    Tror minsann att vi också har bakat dessa, eller i alla fall något liknade och de var superduper goda. Och det är inte något dåligt betyg från två som inte är så väldigt förtjusta i kakor och bakverk egentligen. Surt och syrligt ska det va:)

    Kramarna på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, får nog göra det för känsliga läsares skull :-) Har sett många varianter på citronrutor. Gillade dessa med vanilj och framför allt som sagt, att det smakar syrligt och inte så sött.

      Kramar!

      Radera
  6. He he jag trodde jag kommit fel först ;)
    En kaka i min smak. Älskar citrus i alla dess former!

    Rutiner ja... det borde man kanske satsa på. Börjar jobba nästa vecka, då jäklar ska det rutineras. Mat ska jag laga och sova regelbundet tänkte jag.
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet - helt galet :-) Citrus är verkligen suvve i både mat och bak. Alltså som i att baka...

      Det bästa med rutiner är att bryta dem ;-)

      KRAM!

      Radera
  7. HERREGUDSÅGOTTDETSERUT!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa! Och så LÄÄÄÄÄÄÄTTTTT att göra :-)

      Radera