måndag 24 november 2014

Fylld fläskfilé och två sorters potatistillbehör


Att banka ut fläskfilé, lägga på en god fyllning (gärna med ost) och sedan rulla ihop innan köttet tillagas - det är ett relativt enkelt och bra sätt att få smak på det ganska snälla köttet. Den här rullen är fylld med parmesan, babyspenat och knaprig bacon. Hur gott som helst! 

Fläskfilén tillagas färdigt i ugn efter en omgång i stekpannan på en örtbädd med rosmarin och timjan. Vilka dofter! Variera gärna med andra örter, t.e.x salvia och använd annan ost än parmesan, t.ex. västerbottensost, präst eller lagrad Boxholm. Mycket smak på osten ska det vara!

Men det här inlägget handlar mest om potatis, och det lirar bra med mig. Jag är mer potatis än kött :-) Det blir lättlagade potatisbakelser som är perfekta att förbereda och en potatisrulle som är fylld med två av mina favoriter, tomat och ost.

OK, vi river av köttet först så sparar vi det bästa - potatisen - till sist!



Fylld fläskfilé, ca fyra portioner
Ca 600 g fläskfilé
140-150 g bacon, knaperstekt och finhackad (spar gärna baconfettet att bryna fläskfilén i)
2 påsar babyspenat, ca 120 g
1 msk smör
1 msk olivolja
50 g riven parmesanost (eller annan smakrik ost)
1 skiva vitt formbröd (dagsgammalt), rivet
1 ägg
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan (eller salvia)
Salt och svartpeppar

Putsa fläskfilén och skär ett snitt i mitten på längden, men inte helt igenom. Vik ut köttet och banka det ca 1 cm tjockt. Fräs spenaten i smör i någon minut och hacka den grovt. Blanda ihop bacon, spenat, parmesan, bröd och ägg. Krydda med 1 krm salt respektive svartpeppar. Bred ut fyllningen på fläskfilén. Rulla ihop och knyt om med steksnöre. Bryn rullen i smör (eller baconfett) och olivolja till fin färg. Salta och svartpeppra ganska ordentligt.

Lägg en bädd av färsk rosmarin och timjan (och/eller salvia) i en smord ugnsform. Lägg köttet ovanpå och stek mitt i ugnen på 175 grader till en temperatur på 68 grader, 25-35 minuter. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt vila i ca 10 minuter. Skiva köttet och servera med valfritt potatistillbehör och grönsaker, t.ex. sparris, eller en sallad.






Potatisbakelser, 4 st
6 potatisar
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 kryddmått vitpeppar
1 tsk salt
1 liten purjolök, finstrimlad
1 dl riven västerbottenost
Smör

Rör ihop crème fraiche, ägg, salt, peppar och purjolök. Skala och riv potatisen grovt, en i taget och lägg rivet vartefter i blandningen (så hinner den inte mörkna). Smörj fyra portionsformar noga och lägg i blandningen, tryck ihop lite lätt. Toppa med riven västerbottenost och baka i ugnen på 175 grader tillsammans med köttet, 20-30 minuter.



Potatisrulle med västerbottensost och tomater
Ca 8 fasta potatisar, grovt rivna
Salt och svartpeppar
2 dl riven västerbottensost
3 färska tomater, tärnade
(Strimlade basilikablad)
Smör

Smält smör i en stekpanna, gärna med teflon som släpper lätt. Blanda ner den rivna potatisen, salta, svartpeppra och blanda runt. Platta sedan till potatisen till en jämntjock kaka. Stek totalt ca fem minuter på varje sida. Vänd kakan med hjälp av en tallrik eller ett lock. Den ska få fin färg och vara genomstekt.

Stjälp upp potatiskakan på ett skärbräde. Fördela ost och tomater över (och eventuellt basilika). Rulla ihop från långsidan och vira in med folie. Låt vila en liten stund och tajma med köttet. Skiva upp rullen och servera som ett riktigt gott potatistillbehör.





Om du som jag gillar potatis i de allra flesta former kan jag tipsa om att söka på potatis i sökrutan!

Med det avslutar jag denna otroligt grå(a) måndag. Plättarna jag gjorde idag och åt med blåbär, hallon och american syrup utjämnade det tråkiga passet i tvättstugan. Och så hände lite annat trevligt så summa summarum ligger detta dygn på plus. Det var ett tag sedan så jag passar på att njuta. Och låter inte petitesser som årstid och väder dra ner humöret!

Ha en fin vecka!


22 kommentarer:

  1. Älskar också potatis i alla dess former! Sedan några veckor tillbaka har jag, åter igen, snöat in på bakad potatis. Tråkigt tycker många men jag tycker det är ljuvligt gott!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, bakad potatis! Inte ett dugg tråkigt!!! Kanske blir det bakat ikväll :-)

      Kram!

      Radera
  2. Men absolut, den där potatisrullen har du härmed sålt in oss på! Potatisbakelse är väldans gott, men alla nya varianter på godsaker blir vi väldigt glada över! Det ser så fantastiskt gott och inbjudande ut, alltihop.

    Nej, vädret behöver inte dra ner humöret nu tar vi ju snart fram allt som ska lysa upp så det är väl nåt att se fram emot. Att din dag ligger på plus låter kanoners, det blir vi glada över att höra!

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju bara drömma om vad man mer kan fylla en sån rulle med. Bacon. Lök. Skinka. Verkligen min typ av mat detta!

      Idag skiner faktiskt solen så jag ska ut och ta en promenad tror jag bestämt. Hoppas den lyser på er också!

      Kramar!

      Radera
  3. Vilken tur att jag snart ska äta för dessa recept gör mig jättehungrig direkt! Att använda raggmunken (eller vad man nu ska kalla det) till en rulle som potatistillbehör istället för huvudrätt är en idé som kan utvecklas i oändlighet - tack för den!

    P.S. Du brukar annars alltid skriva att man inte ska glömma ta bort snöret om filén när den serveras, därför "fnissade" jag lite när jag såg bild 3 ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rullen med bacon till är ju inte heller fel :-) Det där snöret är inte gott att få i munnen :-)

      Radera
  4. OMG! Har dött och hamnat i mathimlen! Älskar allt i detta inlägg, blir så sugen!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen mathimmel utan potatis :-) Trevlig helg!

      Kram!

      Radera
  5. Jag gillar att veta att din dag var på plus! Hoppas resten av veckan också fortsätter i samma stil. Eller helst ännu längre såklart. Potatis - YESPLEEEAASE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vännen :-) Idag, not so much... Men det kommer igen! Potatis, potatis, potatis!!!

      Kram och trevlig helg!

      Radera
  6. JA TACK!!! Potatisbakelsen och den fyllda fläsksfilén är sååå frestande. Ha det gott i höstmörkret (potatis, ost och vin/öl hjälper har jag hört ;-)) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad gjorde man utan potatis, ost och öl? Vägde lite mindre kanske :-)

      Hoppas du har en trevlig helg - kram!

      Radera
  7. Det här sparar jag till nyår eller någon annan kommande middagsbjudning! Perfekt mat till sånt.
    I helgen har solen kikat fram här flera gånger och det var så man blev helt chockad. Nu saknas bara lite snö som lyser upp också. Ska det vara kall får det gärna vara snö tycker jag.
    Hoppas du myser lite så här till första advent! Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sån't här är bra till nyår och andra festmiddagar - speciellt när man kan förbereda en hel del! Blev lite chockad i helgen jag också. Jag såg flikar av blå himmel och lite sol. Tror vi kom upp i totalt fem soltimmar i Stockholm under november :-) Gärna lite snö, tack. Men inte så att jag behöver skotta fram bilen...

      Hoppas du fick en riktigt trevlig helg med adventsmys!

      Kram!

      Radera
  8. Alltså, det där ser ju så sjukt gott ut!! Jag tycker faktiskt att du kunde förbarma dig lite över mig och skicka hit en rulle eller två!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förbarmande går both ways. Lite värmande rom i nån härlig kaka så kan du få både en och två rullar tillbaka :-)

      Radera
  9. Potatisbakelserna och potatisrullen ser urgoda ut! Roligt med lite olika potatisvarianter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som trogen potatisgris kan jag bara instämma. Man kan aldrig få för mycket av potatisvarianter :-)

      Radera
  10. Jag provade fläskfilén i helgen, så himla gott det blev! Dock glömde vi osten och fick använda tandpetare för att hålla ihop köttet, men det gick lika bra ändå! Sedan hade vi även i vitlök i röran och köttet fick ligga på en persiljebädd i ugnen istället för timjan. Supergott (Y)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du provade - och att du gjorde på ditt sätt - precis som det ska vara :-) Fast osten förstår jag inte hur ni kunde glömma! Vitlök i röran låter jättegott. Det slänger jag med nästa gång.

      Radera
  11. Borde kollat dina smarriga fläskfilérecept före nyår istället ;-) Jag får testa de nästa gång det är dags!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin! Det blev säkert något gott ändå på nyår :-) Jag gillar fläskfilé då det är så lätt att variera och ge olika smaker. God fortsättning!

      Radera