måndag 29 december 2014

Fläskfilé Wellington - perfekt rätt att förbereda till nyår!


Det måste ju inte vara oxfilé till nyår. Eller? Här har jag bakat in fläskfilé i smördeg med en svampröra à la Wellington. Perfekt att förbereda och bara göra det sista momentet i ugnen när det börjar bli middagsdags. En rödvinssås är gott till och den kan du också förbereda och sedan värma upp innan du blankar av den med en smörklick. Råstekt potatis och någon grönsak så har du en hel rätt. Eller servera en krämig potatisgratäng till så kan du ta bort rödvinssåsen. Även potatisgratäng går ju att förbereda så hur du än gör kan du ha det mesta klart i förväg.

Jag använde kyld och färdigkavlad smördeg på bakplåtspapper vilket är väldigt bekvämt. Svampröran (duxelle) gjorde jag lite annorlunda än "originalet". Ingen vitlök och ingen leverpastej men lägg till lite av båda om du gillar det.

4 portioner
Ca 600 g fläskfilé
Salt och svartpeppar
Smör

Fyllning
Ca 150 g färska champinjoner, hackade
1 gul lök, finhackad
1 msk färsk timjan, hackad
3/4 dl grädde
Smör
Smördeg, gärna kyld och färdigkavlad
(när degen ska användas ska den ha stått i rumstemperatur i tio minuter)
1 vispat ägg till pensling

Ansa fläskfilén och skär bort ändbitarna så att du får en så jämnstor bit som möjligt. Ändbitarna sparar du och gör något gott av en annan dag. Bryn fläskfilén i smör så att den får färg runt om i ungefär fem minuter. Krydda väl med salt och svartpeppar. Ställ att kallna helt.

Fräs champinjoner och lök i en klick smör. Häll i grädden och koka ihop till en röra, inte för torr. Blanda ner färsk timjan. Ställ att kallna.

Lägg hälften av fyllningen på mitten av smördegsplattan. Lägg fläskfilén ovanpå och lägg sedan resten av fyllningen ovanpå köttet. Skär bort lite av degen i kortändarna så att du har ungefär fem cm på varje sida - det beror lite på hur lång din köttbit är hur mycket du behöver skära bort. Pensla alla kanter med uppvispat ägg. Börja med att vika en av smördegsplattans långsidor upp över köttet, lyft sedan över den andra långsidan så att degen ligger omlott ovanpå. Vik upp degens kortsidor och nyp ihop. Gör tre hål i degen så att värme kan pysa ut. Flytta över till ugnssäkert fat och ställ kallt i 15-20 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter på 225 graders värme. Låt vila några minuter.

Håll ihop rullen när du skivar upp köttet. Servera med rödvinssås och råstekt potatis eller en potatisgratäng. Sparris, haricot verts eller broccoli är gott till!


Dags att rulla ihop!
Glöm inte att göra några "skorstenar" i degen innan du ställer in rullen i ugnen så att luft kan pysa ut. Jag lät rullen ligga kvar på bakplåtspapperet när jag flyttade över till ugnssäkert fat. Då blev den lätt att hantera. Pensla med ägg och klart för ugnen!
Gyllene och frasigt, precis som smördeg ska vara! Inuti riktigt saftigt kött med den goda fyllningen.
Var försiktig när du skivar upp köttet så att degen håller ihop runt köttet. Det bildas lite luft mellan deg och kött under tillagningen men tryck till degen mot köttet innan du lägger upp det så ser det snyggt ut.
Skivat, upplagt och klart!

Önskar dig en god nyårsmiddag och ett gott nytt år!


16 kommentarer:

  1. Nu är jag lyckligtvis bortbjuden på nyår, men skulle jag laga supé så ligger inte den här varienten långt borta! Ser riktigt fint ut!
    Gott nytt år kära vän. 2015 blir super!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så dumt att bli bortbjuden, samma här :-) Gott nytt år kära vän - vi ses snart. Och ja, 2015 ska bli super! Kram!

      Radera
  2. Nä, inte måste det vara oxfilé. Förra året bjöd jag på någon kotlettrad som jag rullat ihop en en rulltårta med massa gott, om jag inte minns fel. I år är jag bortbjuden :) Gott nytt år, kära Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, rullad kotlettrad låter jättegott! Tack detsamma, Sara - önskar dig ett riktigt gott nytt år!

      Radera
  3. Jag testade en Wellington à la Lotta 2012 och den var otroligt god, till serverade jag din kantarell-potatis-gratäng. La ut min version och foton i ett "fiske-forum" - de är alltid hungriga ;-) - och fick t.o.m. beröm av en Maître de Cuisine från en så kallad nobelrestaurang i Hamburg... alltså är det en mycket bra idé att göra Wellington på detta viset och med fläskfilé! Utan dig hade jag aldrig gjort rätten och det visar väl hur viktiga matbloggare är, ni sprider inte bara inspiration i Sverige utan även utomlands. Tack och Gott Nytt År ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Nu blev jag sugen på den där gratängen igen - den hade jag glömt bort så tack för påminnelsen :-) Jättekul att vi matbloggare kan sprida inspiration och tack för att du delar med dig av det "beviset", Kajomida :-) Gott nytt år till dig!

      Radera
  4. Även Bosse och jag är bortbjudna detta nyår, annars hade jag nog klämt till med din skapelse. Vi önskar dig ett Gott Nytt År och stora kramar! //Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kläm till med den en annan dag vetja - gott vilken dag som helst :-) Låter trevligt att vara bortbjuden, samma här! Önskar er ett riktigt gott nytt år, så ser vi till att träffas 2015 va?

      Stora kramar tillbaka!

      Radera
  5. Ser ju fantastiskt gott ut! Jag var galen och skippade köttet till varmrätten på nyår. Det är stor tradition för många förstod jag, men de fick lite skinka i förrätten och fisk till varmrätt så de svalt inte ihjäl. Jag hade funderingar på att göra en smördegsinbakad potatisrulle till fisken. Nu blev det inte så pga tidsbrist. Nu har jag förberett en rulle till imorgon däremot med potatis och Västerbottenost som vi ska ha till (en hutlöst dyr) marulk.
    Hoppas vi ses snart igen på det nya året! God fortsättning! Stor kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det låter galet bra att skippa köttet, fisk är ju alldeles utmärkt och definitivt ingen risk att någon skulle svälta ihjäl när du bjuder på mat :-) Oj, vad gott det låter med smördegsinbakad potatisrulle - speciellt som jag är väldigt hungrig just nu och speciellt med västerbottensost! Det måste jag testa nån gång.

      Klart vi ses snart - vill gärna hälsa på i Kalmar, fast då kanske hellre när det är liiite varmare :-)

      God fortsättning och stor kram!

      Radera
  6. Tjusigt värre ser det ut, som vanligt frestar du med så fina matbilder! Detta är en rätt som vi alltid kommer att förknippa med den gången vi skulle bjuda vänner på den och köttet visade sej vara dåligt... hugaligen vilken stank!
    Nyår bjöd på kalkon både först i mitt i, gott var det men vi hade faktiskt hellre valt fläskfilé om vi fått välja...

    Hopps du får ett väldigt mycket bättre 2015 än 14, att det blir glädje som förknippas med det nya året! Kanske till och med en träff någonstans i någons trakt:)
    Stora kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Usch. När kött är dåligt så märks det verkligen... Kalkon är också gott och jag är helt övertygad om att ni gjorde en fantastisk måltid på det.

      Tack, 2015 ska bli ett bra år med glädje. Och en träff är definitivt lika med glädje så det får vi ordna!

      God fortsättning och stora kramar till er!

      Radera
  7. God fortsättning på det nya året! Jag minns när min mamma bjöd på det här någon gång under det ljuva 80-talet, fast då med oxfilé och min fina vän som alltid har envisats med att kalla sig gourmand (fortfarande gör) snällt bad mamma om ketchup. Gissa förvåningen (förskräckelsen?) i mammas ansikte! Hahaha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Det är verkligen en klassiker från 80-talet med oxfilé som Gordon Ramsay har aktualiserat igen med sin variant. Ketchup till låter.... annorlunda :-) Föredrar nog en rödvinssås till!

      Radera
  8. Låter supergott, ska testa i helgen
    Hur många grader ska fläskfilén ha när den är klar ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och ursäkta sent svar! För hel fläskfilé i ugn är ca 65-70 grader lagom. Tänk på att temperaturen fortsätter stiga lite efter det att du tagit ut köttet. Lycka till!

      Radera