tisdag 3 mars 2015

Biff Rydberg med senapsgrädde (budgetvariant med färs istället för oxfilé)


Biff Rydberg är egentligen inget konstigare än grovt tärnad stekt oxfilé, råstekt potatis, stekt lök, äggula och oftast någon sorts senapsgrädde eller -kräm. Helt ärligt lägger jag hellre pengarna på annat än dyr oxfilé och med saftiga färsbiffar smaksatta med senap blir det ändå minst lika gott, tycker jag. Så för att göra både min plånbok och mina smaklökar en tjänst så bytte jag ut oxfilén till små färsbiffar istället. Billigt men framför allt väldigt, väldigt gott. Och inte ett dugg svårt att göra heller. Det enda jag missade var att fluffa över lite hackad persilja, men det går lika bra utan. Lovar.

Till servering: Råstekt potatis, stekt lök, äggula och senapsgrädde

(Börja med potatisen som ska ligga i kallt vatten ett tag och förbered så mycket som möjligt innan du steker färsbiffarna...)

Färsbiffar med senap (10 stycken små eller 8 större, ca 4 portioner)
1/2 dl vatten
2 msk ströbröd
1 msk dijonsenap
400 nötfärs
2 tsk ljus sirap
1 tsk soja
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Smör(/rapsolja) att steka i

Blanda vatten och ströbröd i en bunke. Låt svälla ihop några minuter och blanda sedan i senapen. Blanda med färs, sirap och soja. Smaksätt med salt, svartpeppar och vitpeppar. För att bli helt nöjd med smaken, hetta upp en stekpanna och provstek små bitar i lite smör. Smaka av med salt, svartpeppar och vitpeppar tills du är nöjd. Forma färsen till 8-10 färsbiffar. Genomstek till fin färg men inte för länge så att biffarna blir torra. Det tar ca 3 minuter per sida på lite mer än medelvärme.

Senapsgrädde
Vispa 2 1/2 dl mellangrädde med 2 tsk dijonsenap (ta gärna mer om du gillar mycket senapssmak). Använd elvisp så går det snabbt och lätt. Grädden ska inte bli för lös utan hålla ihop i klickar.

Stekt potatis och lök
Skala fast potatis i lagom mängd så att det räcker till önskat antal portioner. Skär bort det runda så att potatisen får raka kanter på alla sidor. Skär potatisen i ganska stora tärningar (eller mindre tärnat om du föredrar det). Lägg potatisbitarna i kallt vatten ca 20 minuter. 

Hacka en gul lök ganska grovt. 

Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna som har ett lock. Stek potatisen i smör(/rapsolja) på ganska hög värme till en början så att den får lite färg. Dra sedan ner på värmen till lite över medel och lägg på locket. På det viset behåller du värme i pannan och potatisen tillagas utan att brännas vid. Ta bort locket regelbundet och vänd potatisen. På slutet tar du bort locket och föser undan potatisen åt kanterna i pannan. I med en klick smör och i den klicken lägger du löken. Vänd runt löken för sig först, sedan blandar du runt löken med potatisen och steker klart tills potatisen har fått fin färg och är genomstekt utan att vara för mjuk.

Servera färsbiffarna med senapsgrädde, äggula, stekt potatis och lök. Vansinnigt gott!


Blanda potatis och lök med äggulan medan det fortfarande är varmt. Krämigt och gott!

Hoppa inte över senapsgrädden. Den passar så bra till det andra och binder liksom ihop allt. Om du vill ta bort något så ta äggulan i så fall...

Annars då? "Snart" får man byta till sommardäck. Alltid nå't :-)



12 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ge mig typ detta resten av livet och jag är nöjd. Fast lite ost. Och tomat. SEN är jag nöjd :-)

      Radera
  2. Jag håller med dig, jag lägger också hellre lite mindre pengar på färs än mer pengar på oxfilé. För det mesta i alla fall :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte vad jag skulle göra utan färs. Med det kan jag ändå göra biffar utan att det är "riktiga" biffar. Sällan det blir oxfilé men den gör sig fint på en grill!

      Kram!

      Radera
  3. Grym idé med senapsgrädden! Vi har nästan alltid senap blandat med crème fraiche till men fluffet man får av grädden måste ju vara löjligt gott till. Mmmm. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just lite fluffigare senapsvariant till detta passar bra. Det känns "lätt" medan det andra är ganska "tungt". Men att blanda senap med crème fraiche låter också jättegott. Tack för tipset!

      Kram!

      Radera
  4. Men åh, gott! I Falkenberg finns en Golfrestaurang som bara serverar svensk ekologisk mat och där åt jag Biff Rydberg innan jul. Ingen oxfilé där heller men där använde de biff, mör och mediumstekt i lite större bitar. Gott! Såsen var någon slags senapgrädde också, gott!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Biff funkar ju alldeles utmärkt det också. Det här är verkligen en klassiker som håller. Enkelt i sig men sååå gott!

      Trevlig helg och kram till dig!

      Radera
  5. Upptäckte just att alla positiva tankar jag haft om detta recept tydligen inte lämnats i kommentarsfältet... blev ännu äldre den 5:e mars, kanske det beror på det ;-)

    En tallrik jag jättegärna skulle hugga in på - vem behöver oxfilé när det finns goda färsbiffar! Skulle jag lyxa till det med oxfilé så vore nog inte stekt potatis det första jag tänkte på att äta till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, grattis i efterskott då :-) Exakt. Färsbiffar går ju minst lika bra om inte bättre. Lättare att smaksätta precis som man vill men det är klart, oxfilé är ju oxfilé. Jag har gjort det här med lövbiff också. Funkade det också.

      Radera
  6. Nice! Vi har provat mr. Rydberg med kyckling och fläskfilé också, lika goda båda två. Undrar just om det funkar med någon firre av något slag...?
    Inga sommardäck här inte, men en ny cykel till frun lutar det åt att det blir:)

    Kramarna på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rydberg verkar funka i de flesta skepnader. Fast jag är tveksam till fiskvarianten faktiskt :-) Härligt med ny cykel! Men inga dubbdäck på den va? Jag kommer nog snart byta. Känns rätt tryggt nu men det är väl då snöstormen kommer :-)

      Kramar!

      Radera