torsdag 9 april 2015

Dill- och senapsbakad lax med pepparrot, citron och pressad potatis


Så blev det då fisk igen. Äntligen! Att dill, senap, pepparrot och citron passar till lax känner nog många redan till, men för mig blev det en ny och väldigt angenäm bekantskap. Dillkrämen med crème frâiche och senap blev lagom såsig till pressad potatis. En rätt med perfekt mättnadskänsla. Som lite grönt och knaprigt tillbehör valde jag att fräsa på sugarsnaps - snabbt, enkelt och gott.

Tillbehör: Pressad (mjölig) potatis, riven färsk pepparrot, citronklyftor och smörfrästa sugarsnaps

4 portioner
4 portioner färsk eller fryst/tinad laxfilé (150-200 g portion)
2 krukor dill, finhackad (spara några vippor till ev. garnering)
2 dl (lätt) crème frâiche
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda crème frâichen med dill, dijonsenap, salt och svartpeppar. Lägg laxen i en smord, ugnssäker form. Bred röran ovanpå och tillaga i ugnen på 225 grader i ca tio minuter. Kolla om laxen är klar med en gaffel eller kniv, eller ha koll på innertemperaturen som ska vara 56 grader.

Servera laxen med pressad potatis, riven pepparrot, citronklyftor att pressa över fisken och sugarsnaps som du sköljer av och snabbt fräser några minuter på hög värme i lite smör med salt och svartpeppar. Garnera ev. med dillvippor.


Dillkräm med senap, salt och peppar. På laxen. In i ugnen. Inte svårare än så.

Laxen är klar när köttet lätt flikar sig och fortfarande är rosa.

Strö över (gärna massor) färsk riven pepparrot och servera med citronklyftor, pressad potatis och...

... frästa sugarsnaps. Haricots verts och grön sparris funkar också. Tillaga på samma sätt.

Allvarligt. Jag hummade och njöt av varenda tugga. Så gott!

Pepparrot är riktigt träigt och lagom kul att riva. Men gott är det! Och kittlar skönt i näsan :-)

Att köpa färsk fisk över disk är relativt nytt för mig, ett väldigt positivt inslag i mitt (mat)liv. Numera äter jag fisk regelbundet och inte bara för att jag borde för att det är nyttigt, utan för att jag verkligen tycker om det. Det hade jag aldrig trott om mig själv, men det är bra att prova på nya saker i alla möjliga former oavsett om man "lyckas" eller inte. Alltid lär man sig något. 

Det finns så mycket att prova och genomföra, inte bara i köket. På min lista står saker som att sätta ny panel på sovstugan på landet, rensa boden och inreda med smart förvaring, bygga ett utekök, lära mig mer om odling... Saker som på olika sätt är utmaningar för mig, men som jag kan klara av. Ingen "bucket list" som på film men det är min alldeles egna lista med olika grader av utmaningar, och jag lovar att jag kommer att känna tillfredsställelse vartefter jag kan "bocka av", även om jag skulle ta till hjälp :-) Ta för dig av livet, men kom ihåg att inte ta större tuggor än du kan svälja. Den som gapar över mycket...

Smaklig spis - av både mat och livet!


20 kommentarer:

  1. Vilket recept! Jag blir sugen direkt och det låter och ser ut som en perfekt sommar-/midsommarrätt, och just på sommaren är det ju skönt när matlagningen går fort.

    Mycket fina tankar också ♥ Vid en viss ålder upptäcker många att de behöver en förändring, det behöver inte betyda att man delar på sig utan att var och en får mer "egentid" (tror jag har läst att det kallas det?!?) och att man därför njuter mer av den mindre tid man har tillsammans. Är det någon som fattar ;-) I vilket fall som helst så är alltid det bästa att inte sätta ouppnåliga mål eller önskningar. Ingen mår bra av att ideligen "förlora".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt gott, blev det!

      Tack. Inget fel med förändringar, det är nog oundvikligt i de flesta fall, frågan är ju bara vilka konsekvenserna blir. Jag fattar precis vad du menar :-) Mål är bra även om man inte lyckas fullt ut. Nåt lär man sig alltid på vägen. Tack för kloka ord tillbaka!

      Radera
  2. Tackar för receptet! Har en lax bit i frysen så nu blir det fisk till helgen. Ser så gott ut. kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod - hoppas det blev gott!

      Radera
  3. Det var fint skrivet. Många vill men vågar inte. Det kan innebära risker men ibland måste man våga chansa lite. Kanske sänka sin levnadsstandard lite för att satsa på annat. Men behöver inte vara stora förändringar för att röra runt i livet. Jag gillar förändring men är samtidigt en otrolig trygghetsmänninska. Jag tror på dig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Nej, det är det där med mod. Jag är också väldigt mycket av trygghetsmänniska men märker att om jag testar nytt så växer jag med det. En mix är väl bra :-) Tack för att du tror på mig - några enkla ord men som betyder mycket för mig.

      Radera
  4. Fint skrivet, Lotta! Hörde från allas vårt favorit-Russin att ni skulle på semester - det låter grymt kul! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Japp. Vi ska röja en vecka på solkusten. Längtar som en tok :-)

      Kram!

      Radera
  5. Vilket härligt vårigt recept! Älskar pressad potatis och lax. Och dill. Och citron. Och pepparrot. Och sugar snaps! he he.
    Du är så smart och har så rätt. Boosten man får av att göra saker utanför sin zon. Och att lära sig nya saker - så grymt. Låt oss aldrig aldrig sluta med det.
    Kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är bara så gott i den här rätten! Visst är jag smart :-) Fast ibland får jag läsa mig till saker också för att fatta. Lovar. Vi slutar aldrig med att boosta! Kram!

      Radera
  6. Men OJ så gott detta ser ut! Hoppas allt är bra med dig, Lotta! Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Supergott verkligen. Kommer göras fler gånger. Hoppas det är bra med dig också! Kram!

      Radera
  7. Vilken fin blogg du har! Hamnade här av en slump med Google-sökning på portabellosvamp. Massor av inspiration. // Hanna

    SvaraRadera
  8. Älskar din blogg!
    Du har väl inte lagt ner den?

    Ha en fin vecka!
    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny och stort tack för din kommentar - den gör mig jätteglad! Jag har inte lagt ner bloggen men förändringar i mitt liv gör att jag inte lagar mat lika ofta och på samma sätt som tidigare. Men jag kommer igen så häng gärna kvar :-) Önskar dig en riktigt härlig helg. Ser ut som att det kan bli lite sommar nu!

      Radera
  9. Igår var det dags - oj vad gott det blev! Laxen var underbart saftig efter ca.12 minuter (beror ju på den egna ugnen).

    Ett par ändringar gjorde jag och det kan ju vara bra för andra receptläsare att veta att det funkar så också. Alltså färsk dill hade jag inte utan använde torkade dillspetsar (heter väl något annat hemma i Svedala...) och färsk pepparrot har jag aldrig använt, så jag tog den skarpa varianten på tub och blandade i den direkt i röran/såsen jag bredde över. Och jag hade bara vanlig skarp senap... Den pressade potatisen smakar jättebra till, den är ju "fluffigare" än kokt potatis.

    Senare på kvällen hörde jag flera gånger hur resten av den kalla röran (blev lite över) försvann för att vara helt borta när jag gick upp i morse. Var väl husgrisen antar jag ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter supergott! Jag var också inne på att använda pepparrot på tub och blanda i röran, det funkar ju jättebra det också. Mer sting på färsk pepparrot om man vill ha det där stocket i näsan :-)

      Radera
  10. Goda recept delar man ju gärna med sig av och det dröjde bara två dagar efter min mejl tills min (tyska) "tjejkompis" föll för min beskrivning och dina foton - både hon och hennes sambo tyckte hemskt mycket om det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul :-) Tack för att du delar!

      Radera