måndag 15 juni 2015

Grönsakstät lasagne med hemkörd tomatsås och ostsås med grädde & crème fraiche - plus några sommartips på smått & gott


Hemligheten bakom en riktigt god lasagne är alltid såserna. Först och främst tomatsåsen som ska få tid att koka lääänge - med eller utan köttfärs - och sedan "den vita" som kan vara en klassisk bechamel eller en ostsås av något slag. Här är tomatsåsen vegetarisk med tomater, lök och morot. Den vita såsen kokas ihop av crème fraiche, grädde och riven ost typ parmesan. Båda såserna är supergoda och när de blandas med lasagneplattor, färsk tomat och stekta squashskivor - toppat med riven ost förstås - så blir det helt enkelt sabla gott.

Jag vill gärna att en lasagne är riktigt "blöt" och rinnig. Så där så att när man lyfter en bit ur formen så ska det drälla sås runt omkring. Gillar INTE de där torra bitarna man ofta får på lunchrestauranger, färdigskurna bitar som värms i micro och är så tråkigt torra. Därför blir det mycket sås här, men de torkade lasagneplattorna suger upp det mesta. Tänk på att ju mer sås du använder i lasagnen, desto godare och saftigare är den även dagen efter. För det blir ju alltid några bitar över perfekt till matlåda eller att frysa in.

Tillbehör: Tomatklyftor, gurka eller en sallad

Ca 6-8 portioner
2 gula lökar, hackade
2 stora morötter, tärnade
Olivolja
2 burkar krossade tomater
1 burk vatten
Salt, svartpeppar, lantbuljongpulver efter smak
1 nypa socker
1 squash, skivad
1 ask körsbärstomater/miniplommontomater, halverade
5 dl mellangrädde
4 dl (lätt) crème fraiche
2-3 dl riven ost, t.ex. parmesan eller padano
9 torkade lasagneplattor
2 dl riven ost till gratinering

Fräs lök och morötter i ganska rikligt med olivolja. Fyll på med krossade tomater och en burk vatten (en av de tömda med krossade tomater). Låt koka upp och puttra medan du gör resten. Krydda med salt, svartpeppar och gärna någon typ av lantbuljongpulver - eller smula ner en grönsaksbuljongtärning. Krydda inte för mycket i början. Krydda på slutet så att du har koll på saltsmaken framför allt. Såsen reduceras medan den puttrar och med det blir den saltare. Runda av smaken med en nypa socker.

Fräs squashskivorna på båda sidor i olivolja på ganska hög värme tills de får färg. Salta lätt. Lägg åt sidan på hushållspapper. 

Blanda grädde och crème fraiche i en kastrull. Rör ihop och låt koka upp. Blanda ner osten och rör om tills den har smält. Smaksätt med salt och svartpeppar. 

Smörj en form och grunda med tomatsås och ostsås. Lägg tre lasagneplattor lite omlott i formen. På med tomatsås, ostsås och de färska halverade tomaterna. Tre lasagneplattor. Tomatsås, ostsås och den stekta squashen. Tre lasagneplattor, resten av tomatsåsen, ostsåsen och överst den rivna osten.

Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30-45 minuter tills plattorna är mjuka. Täck över med folie om ytan får för mycket färg. Ta ut ur ugnen och låt gärna lasagnen stå en stund täckt med folie innan du skär upp och serverar. Gott med färska tomater, gurka eller en sallad till!


Gott med mycket grönsaker i lasagne - saknar inte köttfärsen alls, faktiskt. Det hänger på tomatsåsen framför allt - så satsa på den!

Precis lagom rinnig lasagne med massor av smak. 



Det vankas midsommar! Och med det kasst väder förstås. Men ändå. Här är några tips på tillbehör och annat smått och gott som kan passa till denna sommarhögtid, eller till någon av sommarens grillaftnar och/eller bufféer.

Tack för att du hänger med här och trevlig midsommar!
Lotta i Två små kök

Ost- och skinksnurror
Ostcocotter med gubbröra och stenbitsrom
Tomatsalsa med äpple, basilika och citrondressing
Ostpajer med grön sparris
Smördegsflarn med färskpotatis, tomater, parmesan och rökt skinka

Dillfritters

8 kommentarer:

  1. För mig en mycket ovanlig lasagne - men oh vad god den ser ut!

    Här nere firar vi ju inte midsommar, men jag tänker kolla in dina tips ändå... och jag vet att jag gillade ostpajerna när jag läste receptet första gången.

    Ha en bra midsommar även du ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tyckte jag också. Ovanligt. Men det funkar! Oavsett om det är midsommar eller inte så har i alla fall jag svårt att inte samla på mig smårätter!

      Kram till dig!

      Radera
    2. Nu när du gillar fisk ;-) kanske du vågar testa följande recept som är från min barndom... liknar gubbröra men är ändå annorlunda - hos oss var det en mycket god kvällsmacka men varför inte på en buffé...

      Till 3-4 skivor rostbröd behöver man:

      1 böckling, liten till mellanstor
      1 hårdkokt ägg
      1/2 liten gul lök
      dill
      lite peppar, ev. salt
      smör

      Finhacka löken och stek den gyllengul på svag värme, under tiden hårdkokar ägget och du filéar böcklingen. När löken är färdig blandar du i böcklingen och finfördelar den, ägget kör du "på längden och tvären" i äggskivaren och sen blandar du allt försiktigt. Strö lite dill över (och en gnutta peppar, ev. salt) och låter det hela sakta bli varmt. Stek rostbrödet i smör och servera med den ljumna/varma böcklingfräsen.

      Kram tillbaka!

      Radera
  2. Plötsligt händer det: vi bloggar! ;)
    Ostcocotter.... mums!

    SvaraRadera
  3. Aldrig hört om Padano... : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Påminner om parmesan. Lite billigare men jättegod den oxå. Brukar stå precis intill Parmiggiano i hylla. Grana Padano. En sån där typ trekantig bit. Värt att prova!

      Radera
  4. Lasagne smakar nästan alltid godast när den fått stå till sej en dag, tycker vi och sås - japp som de skåningar vi är så säger vi "di ska va myed sås!" Vi har tetat att ha crème fraiche med riven ost i till lasagne men att slänga ner grädde också är nytt för vår del, läggs i sparahögen.

    VI hoppas du haft en finfin midsommarhelg och att sommaren blir en skön en. (och vi gillar när det händer:) )
    Kramar på dej

    SvaraRadera