tisdag 27 oktober 2015

Torsk à la Skomakarlåda (med bacon & svamp)


Lätt, lättare, lättast att göra är denna fiskvariant på Skomakarlåda. Namnet kommer troligen från köttbitens form i klassikern med biff, att den får formen av en skosula när den steks. Lyxigare variant görs med oxfilé. Bacon är alltid med i något som ska kallas à la Skomakarlåda (enligt min egen högst kvalificerade gissning i alla fall). Sedan kan tillbehören variera. Stekt purjolök,  saltgurka, rödbetor och svamp till exempel. Allt blir som bekant gott med bacon :-) 

Servera med ett potatismos, eller ett mos med blandade rotfrukter som potatis, jordärtskocka och/eller palsternacka.

4 portioner
600 g torskfilé (eller annan vit fisk)
140 g bacon, knaperstekt i bitar
200 g champinjoner, i kvartar
Smör
Salt och svartpeppar
Hackad persilja

Förbered så att du har bacon och svamp klart. Fräs bacon knaprigt och klipp/skär i bitar. Stek svampen  några minuter så att den får lite färg, salta och svartpeppra. Blanda med hackad persilja. Salta och svartpeppra fisken och stek den i smör 3–4 min på varje sida. Servera fisken med bacon, svamp och mos. 


Preppa tillbehören i förväg. Tänk även på hur du tajmar moset när det är dags att steka fisken. Gör moset helt klart och håll varmt medan fiskarna hålls varma = får en omgång i pannan. 

Smakerna funkar väldigt bra tillsammans!

Jag är torsk på torsk... Och på bacon. Men det är som en kär vän brukar säga "sedan gammalt"... 

5 kommentarer:

 1. Efter flytten till större lägenhet funderade du ju på om du skulle byta namn på bloggen för det är ju inte "två små kök" du har längre, inte nödvändigt tyckte vi läsare om jag minns rätt. Men snart är det nog dags att döpa om bloggen till "Lottas fisk & mer" ;-)

  Jättekul att du "vidgar dina vyer" och tack för ett recept som jag bara behövde tala om ingredienserna på så sa sambon (han som fiskar torsk...) "det låter jättegott". Och detsamma tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag kanske det. Risken är stor att det fortsätter med mycket fisk framöver :-) Jag fick övervägande majoritet på att behålla namnet på bloggen även om köket i nuvarande lgh inte skulle klassas som så litet. Men vi var många som enades om att det var mkt känslan det handlade, att "smått" kan betyda intimt och välkomnande. Och det stämmer ju fortfarande :-)

   Vad kul att sambon gick igång. Vem skulle inte göra det om bacon ingår ;-) Läskigt med fiskrecept till en fiskare!

   Radera
 2. Jag testade att göra ditt torskrecept och det blev jättegott, tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod - så gott är det ju!

   Radera