onsdag 3 augusti 2016

Grillad pizza - sommarfavoriten!


Jag provade pizza på grillen för ett par somrar sedan men då hade jag ingen pizzasten. Det var supergott för ett par somrar sedan men oj så mycket godare det blir på en pizzasten. Denna sommars favorit! Den här pizzan är varken den traditionella med tomatsås i botten eller en så kallad bianco (utan tomatsås eller med vit "sås" som t.ex. crème fraiche). Jag valde helt enkelt att använda både röd tomatsås och crème fraiche smaksatt med lite citronsaft. Och så topping både före och efter gräddning. Dregel à la Homer Simpson.

Några tips. Lägg pizzastenen på grillgallret så fort eventuella lågor lagt sig så att stenen blir ordentligt het innan det är dags att lägga på pizzan. Kolen/briketterna med sin glöd ska ligga i ett jämnt lager under stenen. Det tar ca 15-20 minuter under lock på grillen innan bottnen blir knaprig och fint gräddad. Det är svårt att bränna ovandelen. Det är bottnen som är viktigast att ha koll på. Låt pizzan hellre ligga på lite för länge än för kort tid... Pensla kanterna på degen med lite olivolja innan du lägger på fyllningen.

Gör egen pizzadeg eller använd färdiggjord. 
Gör egen tomatsås eller använd färdiggjord.
Gör egen pesto eller använd färdiggjord.
Du fattar...

Pizzan räcker till två personer som middag (varsin halva), till en väldigt hungrig person eller som tilltugg till fyra personer.

Pizza med tomat, pesto, bacon och avokado
Pizzadeg
Olivolja
Tomatsås
1 burk crème fraiche
2 msk färskpressad citronsaft
1 påse pizzaost (eller annan valfri riven ost, ca 150 g)
Cocktailtomater (gärna blandade färger, halverade)
Salt och svartpeppar
Pesto genovese, ca 1 dl
1 paket bacon (140 g), knaperstekta skivor
1 avokado, halverad och skivad
Färsk hackad oregano (eller torkad)

Fördela pizzadegen på "underlägget" som följer med pizzastenen (som senare ska läggas på den heta stenen). Pensla kanterna med lite olivolja. Bred tomatsås över. Blanda crème fraiche med citronsaft och blanda ihop med tomatsåsen. Strö över ost. Fördela tomathalvor över. Salta och svartpeppra lätt. Ringla över olivolja. Lägg underlägget med pizzan på pizzastenen. Lägg på locket och grädda tills osten smält och bottnen är knaprig. 

"Eftertoppa" med knaperstekta baconskivor, klickar av pesto, avokadoskivor och oregano. Slajsa pizzan och servera!


Varför välja det ena eller det andra? Tomatsås eller bianco? Här blev det en blandning av tomatsås och créme fraiche. 

Halverade cocktailtomater. Gärna i olika färger. Perfekt på en pizza. 

Allt på innan gräddningen: tomatsås, créme fraiche, ost, tomater och olivolja.

Hade kunnat vara fullt nöjd här men slängde på mer godsaker efter gräddningen....

... i form av avokado, pesto, bacon och oregano. Pizza heaven!

Otroligt men sant. Det blev en slice över till dagen efter som smakade alldeles utmärkt kall som ett litet mellanmål.

En annan kväll bjöd jag på topping bestående av tomatsås, ost, färska tomater, gul lök, grön paprika, champinjoner och efter gräddning färsk oregano och basilika. Precis som med vilken pizza som helst så är valmöjligheterna OÄNDLIGA.

Den här sommaren är den första som jag tillbringat så mycket tid vid stugan på landet sen den kom till. Jag kan bli sådär fånigt salig över vad jag har här. Det är ett riktigt litet paradis nära naturen med enkelt leverne men med mycket plats för matglädje - och annan glädje också då nära och kära finns här att umgås med och bjuda hit.

Tack vare ett antal sparkar i baken från uppskattat håll har det blivit en del annat gjort på landet också, inte bara pizza på grillen. Skräp kört till återvinningsstation, utedusch på plats och fyndig slanghållare på plats är några exempel. Helt på egen hand har jag fått ner nya örter i min kryddtunna så därifrån "skördar" jag basilika, oregano, mynta och citronmeliss. De två sistnämnda främst till ädla drycker :-)

Ha en fortsatt skön sommar - vi har minst så gott som hela augusti kvar!


Skräpet under boden är borta. Varför blev inte det gjort för länge sen? Det är väl typ den frågan Arga snickaren ställer i sina program. Jag har inget svar. Men nu är det gjort!


6 kommentarer:

  1. Åh HERREJISSES vad gott det ser ut, Lotta. Har aldrig provat att lägga pizzan på grillen men det ser ju helt fantastiskt ut. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kära namne. Vansinnigt gott. Slopa bacon bara :-) Kram!

      Radera
  2. Det är sällan jag äter pizza men från grillen låter extra gott. Min sambo fick en muurikka i 50-årspresent och på den ska pizza också bli bra.

    Visst är det skönt när ett par saker man ska göra "när man har tid" äntligen blir avklarade ;-)

    Fortsätt njut av sommaren och landet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh! Muurikka står högt på önskelistan! Lagom mkt att göra utan tvång är toppen. Njuter av augusti & ser fram emot kräftskiva. Njut du oxå av sommaren!

      Radera
  3. Ser riktigt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt och hållet med dig, Maja :-)

      Radera