Pappa bjöd på Korv Stroganov i helgen som passerat. I receptet från kokboken Annas Mat stavas det så. Utan dubbel-f. Strunt samma vilket. Snåla inte med paprikapulvret är tipset från kocken. Det bidrar mycket till den mustiga smaken. Tack för maten, pappa. Gott som vanligt! Stroganoven kan göras med korv eller biff.
Till fyra personer behövs:
Ca 2 msk smör eller flytande smör/rapsolja
400 g lövbiff i smala strimlor eller samma mängd falukorv skuren i stavar
2-3 msk paprikapulver
1 buljongtärning
2 rågade msk vetemjöl
2-3 dl vatten
3-4 msk tomatpuré
1 tsk italiensk salladskrydda (receptet är från 90-talet....)
Salt och svartpeppar
Lite kajennpeppar och ev lite citronsaft
Hackad persilja
Gör så här:
- Skala och grovhacka löken. Fräs den i gryta en liten stund och lägg sedan åt sidan.
- Stek sedan köttet alt korven i grytan - lite i taget för att få fin stekyta - lägg åt sidan vartefter med löken.
- Lägg tillbaka lök och kött alt korv i grytan och rör om. Pudra över paprikapulvret och fräs lite grand under omrörning någon minut.
- Strö över vetemjölet och rör om allt väl. Späd med vatten och häll på grädden.
- Klicka ner tomatpurén, lägg i buljongtärningen och smaksätt med kryddorna.
- Koka allt under lock i ca 10 minuter (ev 15-20 minuter beroende på köttets kvalitet om du använder lövbiff).
- Smaka av med kajennpapper och/eller citronsaft.
- Strö över hackad persilja.
- Servera med kokt ris, nudlar eller potatis. Grönsaker som passar bra till är t.ex. sockerärtor eller tomatklyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar