torsdag 14 april 2011

Pasta penne med kyckling, champinjoner, röd lök och bladspenat


Gott gott gott! I den här rätten kokas pastan färdig i såsen vilket gör den härligt krämig och god. Pastan suger upp såsen och får massor av smak. Pepprig hetta från vitpeppar blev pricken över i. Rätten går snabbt och lätt att göra och det skadar ju inte en vardagskväll efter lång dag på jobbet. Just att blanda all pasta med all sås från början i stället för separat är en riktig höjdare. Tricket är att tajma pastan med såsen så att kycklingen inte kokar för länge och blir torr. När det återstår några minuter av koktiden för pastan ska den ner i såsen och koka färdigt där. Det är alltså viktigt att använda en gryta eller panna med höga kanter så att både såsen och pastan får plats på slutet. Gott med lite körsbärstomater till!

Det här ger 5-6 portioner:
400 g pasta penne
4 kycklingfiléer
1 röd lök
300 g champinjoner
1 påse babyspenat
1 dl vitt (matlagnings)vin
5 dl matlagningsgrädde
En skvätt soja
Smör/rapsolja
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Lite riven ost att toppa med på tallriken

Gör så här:
  1. Ansa kycklingfiléerna och skär i ganska stora strimlor. Ställ åt sidan.
  2. Grovhacka rödlöken. Ställ åt sidan.
  3. Skiva champinjonerna ganska grovt. Fräs till fin färg. Salta och svartpeppra lite grand. Ställ åt sidan.
  4. Fräs kycklingen och krydda med salt och svartpeppar.
  5. Tillsätt rödlöken och låt den fräsa med en stund.
  6. Tillsätt (matlagnings)vinet och sjud några minuter.
  7. Tillsätt grädden och låt koka tills såsen blir lite tjockare.
  8. Smaka av med soja, salt och vitpeppar.
  9. Tillsätt champinjonerna så att de blir varma igen.
  10. Blanda i den nästan färdigkokta pastan och låt den koka med såsen ca 5 minuter tills den är al dente.
  11. Vänd ner spenaten och servera.
  12. Toppa med liten riven ost på tallriken.

 

2 kommentarer:

  1. Bjöd syrran och hennes Karl på denna idag, tillsatte lite Oxfond, super gott! Gör en kokbok;) jag skulle köpa den direkt!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oxfond låter verkligen gott att blanda i! Det vill jag testa själv - måste bli mustigt och gott!

      Tack så mycket för snälla kommentarer, jag blir jätteglad! Jag är så nöjd med att blogga om maten jag lagar och har faktiskt ingen sådan dröm om en egen kokbok. Men det kanske ändrar sig :-)

      Radera