torsdag 9 juni 2011

Grillade kyckling- och grönsaksspett - souvlaki med klyftpotatis och Café de Paris


Oj, vilken ljuvlig grillmiddag det blev i lördags. Förutom min suveräna brushetta (ödmjuk som vanligt) så blev det grillade kyckling- och grönsaksspett med en härligt pepprig mangosalsa, potatisklyftor och Café de Paris. Det är en ynnest att vara omgiven av matglada och -intresserade människor som kan och där man kan lita på att det blir gott. Som med mamma, pappa, brorsan, svågern och även Mannen. Så det inte bara är jag hela tiden som måste leverera godsaker på bordet ;-) Helt ärligt, ni inspirerar mig. Svågern slängde ihop både spett och mangosalsa medan bror min skötte grillen, halvpyroman som han är. Potatisklyftorna och såsen blev av halvfabrikat. Vem fan orkar göra allt själv "från grunden".... Denna långhelg med både Kristi Himmelfärd och Nationaldag, studenfiranden, bröllop, dop och allsköns högtider så gapade hyllorna tomma både i matvarubutikerna och på Bolaget. Ingen färsk okryddad kycklingfilé fanns att uppbringa så det blev färdigmarinerad à la BBQ men hey - vem klagar? Så slapp vi marinera själva. Helt OK.

Spetten
Väldigt höftat vad gäller ingredienserna, tänk lite själv och anpassa efter antalet middagsgäster, en kycklingfilé per person är ju en bra måttstock...

Färdigmarinerad kycklingfilé eller för all del, marinera din egen om det inte är slut på "neutrala" i din butik
Zucchini
Röd lök
Röd och/eller grön paprika - your choice
Champinjoner

Ingredienser att pensla spetten med Använd någon färdig grilllmarinad eller gör din egen på t.ex. olivolja, vinäger, soja, salt, svartpeppar och andra kryddor som du gillar. T.ex. är det gott med chili explosion :-) (De som följer min matblogg och recept vet att jag är gravt hooked på just chili explosion...)

Skär allt i lagom stora bitar. Trä upp på blötlagda träspett eller hoppa det förstås om du använder stålspett. Grilla runt om, totalt ca 6 minuter så att kycklingen blir helt färdig (tiden hänger på hur stora bitar du har skurit av kycklingen).

Servera som vi  med potatisklyftor tillagade i ugn från halvfabrikat à al Felix eller gör dina egna. Och så värmer du på lite Café de Paris i sjudande varmt vatten, färdigköpt. Eller servera med någon av dina egna favorittillbehör till grillat i form av kalla såsor eller röror.Glöm inte att sätta på grillen i god tid. Ni vet hur det brukar bli:
"Vi skulle ha väntat till nu, nu är det ju perfekt glöd!"


Svågern T i full färd med att förbereda spetten.


Och nu fräser de fint och får smak på grillen...


Saftiga spett, pepprig mangosalsa och hederliga potatisklyftor med Café de Paris. Mmmmm...
Tack för maten käre svåger och tack käre bror för perfekt glöd!

3 kommentarer:

 1. Tror du att det blir gott med tsatsiki till??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut Linnéa!

   Kycklingspett och tzatziki passar utmärkt ihop! Mangosalsan är ju ett tillbehör som passar bättre på sommaren.

   Kör på det!

   Radera
  2. Tzatziki i stället för Café de Paris-såsen då också - annars blir det nog en lite konstig kombo :-)

   Radera