måndag 27 juni 2011

Tre kalla rätter - toppen hela sommaren!

Sådär, då har jag skrapat ihop ett gäng recept från midsommar. Det här är min tallrik från middagen på midsommaraftonskvällen. Mamma gjorde det igen och bjöd på massor av god mat. Mat som bekvämt kunde förberedas i förväg och serveras kall. Inspirationen och recepten hämtade hon från Lantliv Mat & Vin. Vi var åtta personer vid bordet och då var det ju för väl att alla recept var beräknade för just åtta portioner. Dessvärre missade jag att fota allt gott på bordet när det dukades upp så det blir bara en ynka bild från min tallrik som inte riktigt gör maten rättvisa och så några upphovsrättsfria symbolbilder från nätet. Ni får lita på mitt ord när jag säger att allt smakade fantastiskt bra. Hålet i huvudet får jag skylla på distraktionen från det trevliga prat- och matglada sällskapet. Stort tack för ännu en lyckad midsommarmåltid, mamma! Här är tre av recepten som passar hela sommaren, inte bara på midsommar.

Grön sparris
med hasselnötsvinägrett
1 ask ruccolasallad
3 buntar färsk grön sparris
Färsk hyvlad parmesanost


Vinägrett
1/2 dl finhackade hasselnötter
1/2 dl olivolja
2 tsk röd balsamvinäger
Flingsalt
Nymald svartpeppar



Gör så här:
  1. Finhacka hasselnötterna och blanda med olja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
  2. Ansa ruccolasalladen och lägg upp den lite snyggt på ett uppläggningsfat.
  3. Ansa sparrisen, bryt av nedre delen av stjälkarna som kan vara lite träiga. Koka i lättsaltat vatten ett par-tre minuter. Häll av vattnet och spola direkt med kallt vatten.
  4. Lägg upp sparrisen på ruccolan och häll över vinägretten.
  5.  Toppa med hyvlad parmesan.

Örtmarinerad fläskfilé, serveras kall - gör gärna dagen före
1 kg fläskfilé
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 msk smör

Marinad
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl vatten
1 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1 msk finhackad slätbladig persilja
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk timjan
Skal av en halv citron

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa köttet och ta bort hinnorna. Bind upp filéerna om det behövs för att få dem lika tjocka hela vägen (för jämnare tillagning). Salta och svartpeppra.
  3. Bryn köttet i smör runt om till fin färg. Lägg över i en ugnsfast form och stek vidare mitt i ugnen ca 20 minuter, lite beroende på hur tjockt köttet är. Känn efter då och då.
  4. Blanda alla ingredienser till marinaden.
  5. Ta ut köttet och låt det svalna. Skär det i sneda skivor, ca 1/2 till 1 cm tjocka, eller skiva det riktigt tunt à la rostbiffsstuket.
  6. Lägg skivorna på ett fat och häll marinaden över. Täck över och låt köttet marineras i kylen ett par timmar eller gärna över natten.
  7. Vid servering, garnera med citronskal och kryddgrönt.

Rostad potatissallad med rödbetor
1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
1/2 dl olivolja
2 msk finhackad rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 knippen färska små rödbetor
150 g sugarsnaps
1 knippe rädisor
80 g ruccolasallad
3 msk vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
2 tunt skivade rödlökar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta potatisen och halvera eller kvarta dem om de är stora.
  3. Blanda potatisen med olja och rosmarin. Salta och peppra. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.
  4. Skölj och ansa rödbetorna, låt rotspetsen vara kvar. Täck med vatten i en kastrull. Små rödbetor kokas under lock i 15-20 minuter, stora betor 45-60 minuter.
  5. När rödbetorna har kokat klart, häll av vattnet och spola av med kallt vatten. Skrapa bort skalet och dela dem om de är stora.
  6. Ansa och koka sugarsnaps endast någon minut. Spola av med kallt vatten direkt. Gör exakt detsamma med rädisorna och dela eller kvarta dem sedan.
  7. Mixa samman hälften av ruccolan med vinäger och olivolja till en dressing.
  8. Blanda potatis, rödbetor, sugarsnaps, andra hälften av ruccolan och rädisor i en skål eller på ett fat. Vänd runt med dressingen.
  9. Garnera med tunt skivade rödlökar och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar