torsdag 28 juli 2011

Biff sweet 'n sour med grönsaker och kinesiska äggnudlar


Lövbiff snabbfräst i pressad limesaft, paprika och röd lök fräst med sweet chilisås. Till det kinesiska äggnudlar och rostade sesamfrön. Hur gott som helst! Det ska egentligen vara koriander i detta men eftersom det inte står så högt i kurs i vår familj så fick det bli persilja i stället. Jag använde orange paprika och vilken fin färg det blev på maten ihop med rödlöken! Chilitemat fortsatte även i tillbehöret, gemsallad med chilidressing. Ett recept som jag har hämtat från Marcus Aujalays kokbok "Med mycket grönt". En kokbok jag för övrigt varmt rekommenderar till alla som gillar grönsaker men vill ha fler tips på vad man göra med dem. Det här är mat som passar att slänga ner i matlådan om det nu är någon som jobbar så här dags i juli. Kan ätas kallt som det är eller värmas upp igen.



4 portioner

Kinesiska äggnudlar för 4 portioner enligt förpackningen
(eller använd glasnudlar)
300 g lövbiff
1 knippa färsk persilja (eller koriander)
1 orange paprika
2 röda lökar
1 dl sesamfrön
Saften från en pressad lime
1 dl sweet chilisås
Salt, svartpeppar och malen vitpeppar
Olivolja


Gör så här:

  1. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Häll av vattnet, spola av med kallt vatten och blanda med lite olivolja så att de inte klibbar ihop. Ställ åt sidan så länge.
  2. Rosta sesamfröna i en stekpanna på medelvärme tills de blir gyllene i färgen.
  3. Strimla lövbiffen, skär paprikan i bitar och löken i klyftor. Hacka persiljan.
  4. Hetta upp en stor stekpanna. Fräs paprika och lök i lite olivolja tillsammans med sweet chilisåsen. Ställ sedan åt sidan.
  5. Stek den strimlade lövbiffen snabbt på hög värme tillsammans med pressad limesaft. Krydda köttet med lite salt och svartpeppar.
  6. Blanda kött, grönsaker och nudlar i pannan. Blanda runt så att allt blir varmt.
  7. Smaksätt med salt och vitpeppar.
  8. Blanda i persiljan (eller koriandern) och strö över de rostade sesamfröna.
  9. Servera gärna med sweet chiliflaskan på bordet så att den som vill kan ta mer!
Kolla in färgerna! Mat är verkligen vackert...

Paprika och lök steks i en hel dl sweet chilisås! Det är det här som anger smaken på hela rätten.


När du rostar sesamfröna är det viktigt att inte ha för varm panna och att vända runt ofta. Det blir inte gott om de bränns... Dofterna som smiter från fröna när de börjar få färg är helt ljuvliga. Doftar som sesamolja på flaska!


Det är lättare att hantera nudlarna om du bryter sönder paketen lite grand innan du lägger ner i kokande vatten.

Sesamfrön på sist och till alltihop den goda gemsalladen med chilidressing. Klockren smakkombo blev det!


2 kommentarer:

  1. Åh vad gott! Jag tycker om thai/kina mat! Synd att min sambo är så in i nordens kräsen :P
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Mannen här hemma klagade lite grand över att sweet chilisåsen var blandad med allt... Han tyckte att den kunde serveras vid sidan av. Lite kräsen han också :-) Tack detsamma!

    SvaraRadera