torsdag 28 juli 2011

Gemsallad med chilidressing


Det här är ett bra sätt att få rejält med smak på ganska slätstruken sallad. Gemsallad (uttalas som jem) är så fin i små avlånga "huvuden". Snygg att servera som den är utan att skära den i bitar. Då får varje person ett eget litet salladshuvud som håller ihop. Den kallas även hjärtsallad. Chilidressingen kan hällas över en liten stund före servering. Jag tycker att det räcker med sambal i dressingen men om man vill kan man även blanda i lite finriven vitlök. Det här passar jättebra till asiatisk mat men funkar säkert även till pastarätter som inte har så kraftiga smaker. Gott blev det och salladen känns matig när den serveras hel och man skär upp den med kniv och gaffel på tallriken. Eller så drar man bort bladen från den lilla stocken men då ser det inte lika maffigt ut.

4 gemsallad (eller romansallad om du inte får tag på gem)

Chilidressing
1 msk sambal oelek
2 msk olivolja
Saften från en pressad lime
Salt och svartpeppar
  1. Skölj salladen och skaka av vattnet.
  2. Skär bort det mesta av stocken men inte för mycket - den ska fortfarande hålla ihop huvudet.
  3. Ta ev bort några av de yttre bladen om salladen ser tråkig ut - så att du kommer in till det fina.
  4. Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp salladen och ringla över dressingen.



Vi åt salladen till biff och grönsaker sweet 'n sour och kinesiska äggnudlar. Jättegott! Receptet på det kommer...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar