söndag 24 juli 2011

Potatis- och bacontortilla med baconost - som tapas


Så här på söndagskvällen bjuder jag på ett förslag på tapas att ställa fram bland andra små munsbitar till fest och mingel. Dessa potatis- och bacontortillas ingick i tapasbuffén på broders 40-årsfest och är hur goda som helst. Bra att kunna göra färdigt i förväg fram till momentet att ta tuben med baconost och dutta en klick på varje bit. Bitarna ser snyggare ut om de är runda. Använd en så'n där hålring i metall avsedd för just det ändamålet. De finns i olika storlekar. Man kan variera sin tortilla genom att använda olika kombinationer av sådant man tycker om; tomat, salami, oliver, paprika, kronärtskocka, sparris osv osv. I äggsmeten kan man blanda i lite riven parmesanost för extra sälta och smak. Eller strö osten över tortillan innan du ställer in den i ugnen. Gör som du vill!

Till en panna tortilla, 10-15 st små tapas beroende på hur stora du gör dem
8 kokta kalla potatisar
1 gul lök
1 paket bacon
8 ägg
Baconost på tub (Kavli)
Salt och svartpeppar
Smör
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär den kokta kalla potatisen i mindre bitar.
  3. Hacka löken.
  4. Fräs bacon knaprigt och skär i bitar.
  5. Vispa ihop äggen med salt och svartpeppar.
  6. Smält en ganska rejäl klick smör i en stekpanna som tål ugnsvärme.
  7. Stek potatisen till fin färg.
  8. Tillsätt löken och stek en stund till.
  9. Blanda i bacon.
  10. Häll över äggsmeten och rör försiktigt runt om i pannan så att den rinner ner ordentligt mot botten.
  11. Ställ in pannan i ugnen för att grädda klart så att tortillan får lite färg på ovansidan.
  12. Ta ut pannan (glöm inte grytlapp) och stjälp upp på fat eller skärbräda.
  13. Låt svalna och stansa sedan ut rundlar. Förvara svalt tills det är dags för det sista momentet med baconosten.
  14. Lägg upp bitarna på serveringsfat och kläm ut en klick baconost på varje bit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar