söndag 28 augusti 2011

Sambalhet kyckling- och grönsaksgratäng med halloumi


I fredags gjorde jag en riktigt god kyckling- och grönsaksgratäng med halloumi och sambalsting. Gratänger är bland det bästa jag vet att göra! Ner med en massa godsaker i en form som se'n sköter sig själv. Den här gratängen är väldigt mättande så den kan ätas som den är (t.ex. av LCHF:are) men det är väldigt gott med ris till som suger upp den goda gratängsåsen. Jag köttade av en färdiggrillad kyckling men skulle lika gärna ha kunnat använt kycklingfilé att steka på och äta till. Receptet funkar som det är oavsett om du blandar i kycklingen eller äter den vid sidan av. Paprikan rostas lätt sotig i torr panna i stället för att fräsas i smör och får en helt annan smak. Ett snabbare sätt än att grilla paprikan i ugn och så slipper jag pilla bort skalen.

Till en jätteform med ca sex portioner behövs:
Köttet från en färdiggrillad kyckling, i bitar
2 paket skivad halloumi
2 röda snackspaprikor, delade på längden två gånger
1 squash, skivad
1 aubergine, skivad
1 gul lök, grovt hackad
12 körsbärstomater
2 dl crème fraiche
2,5 dl mellangrädde
1 msk sambal oelek
1 fp grönsaksbuljong (Fond du chef t.ex.)
2 dl riven smakrik ost, t.ex. lagrad präst eller västerbotten
Svartpeppar
Smörj till formen
Smör att steka grönsakerna i
Olivolja

Smörj en form med smör eller olja. Lägg halloumiskivorna i botten och ringla över lite olivolja. Rosta paprikabitarna i het stekpannan utan fett tills de har blivit lite sotade. Skär i mindre bitar. Stek zucchini- och aubergineskivorna på båda sidor i smör. Svartpeppra lite grand. Skär skivorna i kvartar. Fräs löken. Blanda ner grönsaker och kycklinggkött i formen. Blanda crème fraiche, grädde, sambal oelek, buljong och ost. Häll gratängsåsen över grönsaker och kyckling. Peta ner tomaterna. Gratinera i 200 grader i ca en halvtimme. Servera med kokt ris.

Avlånga snackspaprikor passar bra att rosta i pannan.

Allt gott som ska i gratängen!

Allt du behöver till en god gratängsås! Och så ost förstås...



En matsked sambal oelek i gratängsåsen räcker för mig. Det blev precis lagom hett för min smak.

Tomaterna på toppen är prickarna över i...


Gratängsåsen är hur god som helst!


8 kommentarer:

  1. Oj så gott! Köper du färdiggrillad kyckling från affären eller brukar du förbereda det själv innan? :)

    SvaraRadera
  2. Färdiggrillat från butik! Världens bästa helfabrikat :-) Det är så bekvämt att ha kycklingen tillagad och klar :-)

    SvaraRadera
  3. Visst vaknade jag kvart över tre i morse till ett inferno ! Jag tillhör den typen som tycker det är riktigt mysigt att ligga där i sängen och lyssna till regnet.
    Fantastiskt att titta ut över lilla sjön som lystes upp av alla blixtar.

    Hjälp så mycket god mat! . Hur ska jag nu hinna ha koll på både inredning och mat ? jag jobbar visserligen med mat och behöver alltid hitta ny inspiration.

    Kram Carina

    SvaraRadera
  4. Jag njuter också av ett rejält oväder, speciellt på landet där naturens krafter märks av mycket mer än i sta'n. Helst mycket regn, storm, blixtar och dunder...

    Jättekul om du hittar något som inspirerar här :-)

    SvaraRadera
  5. Testade denna rätt i helgen. Vi gjorde små lammfärsbiffar som vi la ovanpå grönsakerna istället för grillad kyckling. Blev jättegott!

    SvaraRadera
  6. Hej Annelie!
    Smart att byta ut kycklingen. Då ska jag nog testa själv med någon slags färsbiffar.

    Tack för tipset :-)

    SvaraRadera
  7. Är ju så hungrig nu. Får sluta läsa din sida för idag, och återkomma en annan dag när jag är mätt.

    Jättefin blogg!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra betyg :-) Kul att du hittar såna här gamla godingar!

      Tack snälla, Malin. Kikade in hos dig på tal om att bli mätt. Oj, vad mycket gott!

      Radera