måndag 26 september 2011

Fyllda lövbiffar länge i ugnen - slow food på en måndag!


Det här är lätt att göra men det tar en stund innan maten står på bordet. Kanske inte det bästa att dra igång en maträtt som behöver 1,5 till 2 timmar i ugnen en måndag efter jobbet men jag hade orken och lusten så varför inte lite slow food en vanlig måndag? Hungern motade jag med ett stort grönt äpple så fort köttet ställts in i ugnen. Då var det bara att ta det lugnt en stund, städa undan i köket och vänta in när det blev dags att sätta på pastan. Servera med pasta, kokt (pressad) potatis eller ris och någon grönsak.

De här lövbiffarna fyllde jag med fräst lök, squash och kastanjechampinjoner. Sedan stekte jag på dem lite snabbt på båda sidorna innan jag lade dem i en ugnssäker form. På med en god sås med både grädde och crème fraiche, buljong, tomatpuré och en aning soja. Biffarna puttrar sig sedan möra och fina på upp till två timmar i ugnen. Mina biffar behövde 1 timme och 45 minuter. Med lövbiffarna bara enkelt vikta så rymmer fyllningen iväg lite grand i såsen men det gör inget för smaken. Om du vill behålla fyllningen i biffarna är det bara att rulla dem i stället och hålla ihop dem med tandpetare.

Om du inte lockas av just den här fyllningen så ta det du gillar! Kanske picklade grönsaker som strimlad röd paprika, syltlök och gurka, bacon, soltorkade tomater, oliver, kapris, haricot verts, sparris... Ja, den listan kan bli hur lång som helst.

Köttet
8 lövbiffar
Dijonsenap
Salt och svartpeppar
1 liten squash, i små bitar
1 gul lök, hackad
15-20 (kastanje)champinjoner, i små bitar
Smör

Puttersåsen
2,5 dl köttbuljong
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
3 msk tomatpuré
Soja, svartpeppar och vitpeppar

Fräs svampen i lite smör, ha i lök och squash och fräs en stund till. Banka ut lövbiffarna lite lätt med handloven. Bred ut lite dijonsenap, salta lätt och svartpeppra. Lägg den frästa fyllningen på ena halvan av biffarna och vik sedan över den andra halvan. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna i lite smör på båda sidor på hög värme någon minut. Lyft över biffarna till en ugnssäker form.

Koka ihop alla ingredienser till puttersåsen. Smaka av med lite soja, svart- och vitpeppar. Salta om du tycker att det behövs men var försiktig med saltet. Häll såsen över köttet i formen och låt stå i 175 ugn i upp till två timmar. "Ös" köttet några gånger med såsen under tiden och täck över på slutet med lite aluminumfolie om det behövs för att köttet inte ska brännas. Kolla att köttet är mört - då är det klart!

Fyllningen till biffarna är klar; squash, gul lök och kastanjechampinjoner i små bitar.


Lite dijonsenap är alltid gott på lövbiff som ska fyllas.



Om du inte vill att fyllningen ska flyta ut i såsen när biffarna puttrar i ugnen, rulla ihop och fäst ihop med tandpetare.

Biffar och sås på plats - in i ugnen och ta det lugnt ett tag...

Det är lite fascinerande faktiskt hur lövbiff som är så fettsnålt kan bli så mört. Jag gillar inte snabbstekt lövbiff som ofta blir segt i mitt tycke. Men här, med lite (mycket) tid och kärlek, så blir köttet jättemört och gott.

5 kommentarer:

  1. Efter lite jobb i köket smakar ju faktiskt maten bättre! :)

    SvaraRadera
  2. Ok, detta ska jag testa i veckan! =)

    SvaraRadera
  3. Jenny, mina bästa tips för den här rätten; salta inte för mycket, rulla ihop och fäst med tandpetare. Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Supergott!!!
    Jag lindade en baconskiva runt varje - funkade bra.
    Ett tips om du vill fästa - ta en bit spagetti (okokt naturligtvis) och fäst med! Inget att pilla bort när man ska äta, eller vara orolig för att man inte fått bort allt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kerstin! Tack för bra tips om spagetti istf trä. Jag har provat men är så klantig så att de går av. Ska prova igen & vara mer försiktig :-)

      Radera